Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

Komórka powoduje reset peceta

31 Gru 2015, 14:44

W skrócie sprawa wygląda tak - mam jedną z topowych obudów dla entuzjastów a konkretnie CM HAF XM i ma ona popularne w wielu obudowach wgłębienie (u góry obudowy, wyłożone gumopodobnym tworzywem) na położenie jakichś drobnych przedmiotów typu komórka czy inne paści. Do czasu zakupu i zainstalowania w kompie dysku SSD Samsung 850Pro wszystko było spoko ale odkąd mam wspomniany SSD nie mogę trzymać mojej Nokii w opisanym wyżej wgłębieniu, ponieważ przy każdym logowaniu się komórki do sieci a czasem też przy nadchodzących połączeniach / SMSach komp się bezczelnie sam resetuje. Macie jakiś pomysł by temu zaradzić?

Re: Komórka powoduje reset peceta

03 Sty 2016, 12:38

Być może układ elektroniczny - (ta płytka gdzie są wszystkie przyciski) nie ma odpowiedniego ekranowania, stąd taka podatność na zewnętrzne zakłócenia.
Dziwny przypadek. Sam mam obudowę dla entuzjastów tyle, że inną a mianowicie NZXT Tempest Link i nigdy nie miałem takich problemów.

Spróbuj też zainstalować dysk niżej w obudowie, a kable umieścić tak jakby bardziej z prawej strony obudowy.
Możesz również napisać maila do producenta z zapytaniem - może obudowa ma jakąś wadę fabryczną czy coś. Wówczas możliwa będzie naprawa gwarancyjna.

Re: Komórka powoduje reset peceta

03 Sty 2016, 23:31

Okazało się, że winą było słabe ekranowanie. Zrobiłem tak: odciąłem przewód od jakiegoś starego zasilacza i rozizolowałem na obu końcach a do dysku wkręciłem z boku dodatkowy dowolny dłuższy wkręt aby trochę go wystawało. Potem jeden koniec przewodu połączyłem z wkrętem metodą skręcenia końcówki w uszko i tak też drugi koniec, który połączyłem z wkrętem trzymającym czytnik kart pamięci z boku. Przewód, można śmiało powiedzieć, wisi przez pół wysokości obudowy w środku a problem jak ręką odjął. Wszystkie elektromagnetyczne śmieci są teraz zwierane do masy przez tą "antenę" i po kłopocie.
Wyślij odpowiedź