TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Komp nie widzi systemu operacyjnego

Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.

Komp nie widzi systemu operacyjnego

Postprzez santana34444 » 18 Sie 2008, 10:29

PostUA:

Witam!
Problem zaczął się jakiś miesiąc temu, ale wtedy myślałem że to może być wina visty. Wczoraj jednak przeinstalowałem system z powrotem do xp i problem się powtarza. Problem wygląda tak:

1. Włączam kompa
2. Dysk szuka systemu operacyjnego gdzie po chwili pokazuje się jeden z dwóch komunikatów że nie można znaleźć systemu i mam wcisnąć ctrl+alt+del żeby zrestartować, albo pokazuje się komunikat taki jak kiedy kupujemy nowego twardziela podłączamy go i nie wkładamy płyty z windowsem tzn: "włóż płytę z systemem i naciśnij eneter"
3. Po kilku enterach albo kilku ctrl+alt+del dopiero system startuje.

Dzisiaj pokazał mi się jeszcze komunikat taki "Nie mozna otworzyc dysku multi disk (0) rdisk(0)partiition(1)"

Myśle że na pierwszy rzut oka widać że coś się popierdzieliło z twardzielem a konkretnie z sektorem MBR lub się poluzowała taśma, ale pewności nie mam. Sprzęt jest na gwarancji więc jakiś kosztów nie będę miał ale wole mieć pewność z czym jechać do serwisu.

Mój dysk twardy Western Digital wd1600jb.

P.S. Problemy zaczęły się dokładnie kiedy miałem jeszcze wiste i pojawił się komunikat przy starcie: /Boot/BCD
santana34444
Postujący
Postujący

Dołączenie: 05 Lut 2008, 23:36
Pochwały: 11

Postprzez Dawid255151 » 18 Sie 2008, 10:51

PostUA:

Ja bym na twoim miejscu pojechał do serwisu na gwarancje,jak już kiedyś tak miałeś i znów ten problem to niech się trudzą w serwisie.
Awatar użytkownika
Dawid255151
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 04 Lis 2007, 18:37
Pochwały: 2

Postprzez huber2t » 18 Sie 2008, 12:18

PostUA:

To jest ewidentnie wina dysku, mozesz go spróbowac sama naprawić lub oddać do serwisu
Awatar użytkownika
huber2t
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 21 Mar 2008, 10:07
Pochwały: 42

Postprzez santana34444 » 18 Sie 2008, 12:59

PostUA:

To na 100% dysk. Teraz to wiem. Pytałem jeszcze znajomego informatyka przez telefon jak on to widzi i powiedział że może to być albo płyta główna albo dysk. Powiedział żebym przełożył dysk do innego kompa i zobaczył co się dzieje. Jak go włożyłem pojawił się błąd który przeważył szale i moje przypuszczenia stały się słuszne. Ten błąd to jakiś błąd stop (chyba taki: 0x00000077). Mam książkę z serii PC Format krok po kroku "Sam naprawiam swój komputer" i wyczytałem że błąd może wskazywać na uszkodzenie dysku dlatego też mam pewność że to dysk.

Dawid ja nic nie napisałem że już to kiedyś miałem tylko że mam to już jakiś miesiąc.
santana34444
Postujący
Postujący

Postprzez Palacio » 18 Sie 2008, 14:06

PostUA:

błąd 0x0077 - System nie obsługuje żądanego polecenia
Awatar użytkownika
Palacio
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 05 Paź 2007, 20:14
Miejscowość: Władywostok
Pochwały: 82

Postprzez santana34444 » 18 Sie 2008, 14:20

PostUA:

Nie wiem kto ma z nas racie palacio i nie będe się wykłucać że to ja. W każdym razie coś było nie tak z twardzielem i zaraz go zawiozę do serwisu. Ten błąd tylko przeważył szale a dawid i huber2t nie mają żadnych wątpliwości że to dysk. Dziękuje wam wszystkim za pomoc
santana34444
Postujący
Postujący

Re: Komp nie widzi systemu operacyjnego

Postprzez santana34444 » 25 Wrz 2008, 19:20

PostUA:

Dzisiaj odebrałem nowy dysk z serwisu i całe szczęście bo przyjeli mi go warunkowo. Pisze tu bo nie chce otwierać nowego tematu. W zwiąsku że nie musze wydawać kasy na nowy dysk mam dwieście złotych na procka. Chce zmienić mojego jedno jajowego semprona le-1100 na athlona x2 5200+ (niestety tylko ten jest w komputroniku obok mojego domu a do innego komputronika gdzieś z drugiej strony miasta nie chce mi się jechać, a w inym sklepie nie będe kuował bo wszystko kupuje w komputroniku a potem jak coś się zepsuje musze latać z każdą częścią do innego sklepu-to bezsensu). Myśle że to dobry wybór i nie będe żałował, ale nie o to chodzi. Mam pytanie czy do każdego nowego zestawu jest zawarty oprócz procka i wentylatora pasta termoprzewodząca czy musze sobie dokupić? Pytam was ale faceta w sklepie też o to potem zapytam. Ale jeśli nie to poczekam do poniedziałku aż będe miał portfel troche cięźszy i od razu kupie dodatkowo paste. Z góry dzięki>
santana34444
Postujący
Postujący

Postprzez Dawid255151 » 25 Wrz 2008, 19:39

PostUA:

Mam pytanie czy do każdego nowego zestawu jest zawarty oprócz procka i wentylatora pasta termoprzewodząca
W niektórych zestawach dają taką pastę a w niektórych nie. Jak kupowałem procka (Dual Core) to nie dostałem pasty, pasta to nie duży wydatek więc radzę ci lepiej sobie ją zakup.
Awatar użytkownika
Dawid255151
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 04 Lis 2007, 18:37
Pochwały: 2

Postprzez neoono » 25 Wrz 2008, 20:00

PostUA:

chłodzenie będziesz miał jeżeli to jest wersja BOX :) proste :P:P
Awatar użytkownika
neoono
Postujący
Postujący

Dołączenie: 16 Cze 2008, 17:34
Miejscowość: Siedlce (mazowieckie)

Postprzez santana34444 » 25 Wrz 2008, 21:00

PostUA:

neoono umiesz czytać mi chodzi o paste termoprzewodzącą a nie o wentylator. Gdzieś przeczytałem że wiatraki z prockami od amd mają już nałożoną paste i czymś osłoniętą ale to okaże się jutro jak kupie a jak coś to jaką paste polecacie w cenie do 25 zł czy każda będzie dobra. W każdym razie paste zamówie na allegro bo w komputroniku nie mają w oddziale gdzie kupuje procka.
santana34444
Postujący
Postujący

Postprzez cosik_ktosik » 25 Wrz 2008, 21:12

PostUA:

Zazwyczaj jest nałożona pasta termoprzewodząca. Jeżeli jednak nie będzie lub też chcesz ją zmienić, to można polecić następujące produkty:
Arctic Silver Ceramique około 11zł
Arctic Silver 5 od 15zł
Arctic Cooling MX-2 około 16-18zł

Najlepszą z tej trójki jest oczywiście ta ostatnia.
Awatar użytkownika
cosik_ktosik
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 25 Wrz 2008, 18:00
Pochwały: 37

Postprzez destyny » 25 Wrz 2008, 21:13

PostUA:

Procki od amd w wersji box mają już pastę nałożona na sobie odklejasz taki jakby plaster, zakładasz procka i cieszysz się nowym procesorem.....

W intelu pewnie też tak jest......
"Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać."
destyny
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dołączenie: 02 Sie 2006, 09:16
Miejscowość: Łódź
Pochwały: 12

Postprzez santana34444 » 25 Wrz 2008, 21:31

PostUA:

Dzięki za upewnienie jutro kupie procka w komputroniku. Jak nie będzie pasty to którąś z tych co polecacie zamówie na allegro.
santana34444
Postujący
Postujący

Postprzez destyny » 25 Wrz 2008, 21:39

PostUA:

santana34444 napisał(a):Dzięki za upewnienie jutro kupie procka w komputroniku. Jak nie będzie pasty to którąś z tych co polecacie zamówie na allegro.

Poco zamawiać na allegro ? Myślę w komputroniku którą z tych past albo inna mają od ręki.....
"Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać."
destyny
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dołączenie: 02 Sie 2006, 09:16
Miejscowość: Łódź
Pochwały: 12

Postprzez santana34444 » 25 Wrz 2008, 22:39

PostUA:

Dobra może i mają. Ja mam teraz jeszcze jedno pytanie. Tak teraz chce sprawdzić czy jestem gotów sam podłączyć nowego procka czy musze wzywać znajomego informatyka żeby mi pomógł zaktualizować bios bo jak słyszałem skutki złej aktualizacji mogą być tragiczne. Chodzi mi o to jak moge sprawdzić wersje płyty głównej? Mam płytę tą
http://eu.ecs.com.tw/ECSWebSite/Product ... 6&LanID=16
Wiem że nic cudownego ale jeszcze w tym roku będzie inna ale tego athlona obsługuje tylko od biosu z dnia 16 października 2007. Ja sprawdziłem w evereście ultimate edition coś i mi wychodzi że ja mam ten bios ale nie mam pewności. Chodzi mi o to że jak w evereście wejde w płyta główna i tam pokazują się te wszystkie ważne informacje dotyczące płyty to na pozycji id płyty głównej mam "10/16/2007-NF-MCP61-6A61KE11C-00". Czy to oznacza że mam właśnie tego biosa czy można może sprawdzić to jeszcze w inny sposób (sprawdzić jaka wersja biosu.
santana34444
Postujący
Postujący

Następna

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]