TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Komp sie wylacza...

Szukasz sterownika? Masz problem? Wszystko związane ze sterownikami itp.
Regulamin forum
1. Przed stworzeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji "Szukaj" (górne menu).

2. Baza sterowników do drukarek oraz urządzeń wielofunkcyjnych.

Komp sie wylacza...

Postprzez Flakk » 31 Lip 2005, 13:44

PostUA:

Siema.

Mam problem.

moj komp wylacza sie jakies 20 minut po uruchomieniu...
nie wiem co z nim jest nie tak bo na pewno sie nie przegrzewa...

ostatnio udalo mi sie zainstalowac GTA:SA .... i od tego momentu zaczal sie wylaczac..

myslalem ze to przez program podkrecajacy karte graficzna ale gdy go wykasowalem komp nadal sie wylaczal...

pomozcie.... poradzcie....
BANG BANG ... i shot you down
BANG BANG .... you hit the ground
Bang bang.....
Awatar użytkownika
Flakk
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 27 Maj 2005, 18:50
Miejscowość: Grudziadz

Postprzez zebra » 31 Lip 2005, 14:36

PostUA:

Jak podkręcałeś kartę graficzną, to wykasowanie z systemu programu niczego nie zmiania. Przed tym, należało przywrócić fabryczne ustawienia taktowania zegara i pamięci. Sprawdź także wentylator, mimo że twierdzisz, że pecet się nie przegrzewa. Jak podkręcałeś nie tylko kartę to przywróć optymalne ustawienia BIOS-u. Przyczyną może być także zepsuta kość pamięci RAM. Możesz to sprawdzić, wyjmując i wkładając kolejno kości pamięci. I testować poprawność działania komputera. Pozdrawiam!
zebra
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 11 Cze 2005, 21:40
Miejscowość: ...Stąd

Postprzez Mac » 31 Lip 2005, 15:27

PostUA:

a po co grzebac w srodku kompa??
ja mam takie cos jak ubcd (ultimate boot cd) i tam jest masa programów do testowania ramow itd bez rozkręcania napisze ci co i gdzie jest nie tak. Dodam że to cudo działa jako płytka bootowalna i mozna je bardzo prosto rozszerzyc.
Mac
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 21 Lip 2005, 19:07
Miejscowość: Żywiec
Pochwały: 6

Postprzez Flakk » 31 Lip 2005, 19:01

PostUA:

Macu, czy moglbys dac mi link do tego pprogramu ??
Bang bang.....
Awatar użytkownika
Flakk
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez g_r_a_d » 31 Lip 2005, 20:53

PostUA:

Mac napisał(a):a po co grzebac w srodku kompa??
ja mam takie cos jak ubcd (ultimate boot cd) i tam jest masa programów do testowania ramow itd bez rozkręcania napisze ci co i gdzie jest nie tak. Dodam że to cudo działa jako płytka bootowalna i mozna je bardzo prosto rozszerzyc.

O tez bym sobie cosik takiego przetestował 8) zapodaj linkiem 8)
Ostatnio edytowany przez g_r_a_d, 19 Sie 2012, 19:57, edytowano w sumie 1 raz
Taka moda by nie wierzyć w Boga tylko w metki i loga.
WWO
Awatar użytkownika
g_r_a_d
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 13 Gru 2004, 15:01

Postprzez Flakk » 31 Lip 2005, 21:51

PostUA:

sprawdzilem kosci ... wszystko wydaje sie byc ok
sprwdzilem rowiniez wentylatory... dzialaja

Powiem tylko tyle ze podkrecalem karte programem Power Strip...
Zainstalowalem rowniez TurboXP by komp lepiej sobie radzil...
Moze to tez wywolalo jakies zmiany :roll:
Bang bang.....
Awatar użytkownika
Flakk
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez zebra » 31 Lip 2005, 22:39

PostUA:

Flakk napisał(a):sprawdzilem kosci ... wszystko wydaje sie byc ok
sprwdzilem rowiniez wentylatory... dzialaja

Powiem tylko tyle ze podkrecalem karte programem Power Strip...
Zainstalowalem rowniez TurboXP by komp lepiej sobie radzil...
Moze to tez wywolalo jakies zmiany :roll:

O ile podkręciłeś kartę (zmiana w MHz) począwszy od jej fabrycznych ustawień? Podkręcałeś zarówno pamięć jak i taktowanie zegara? Instalacja TurboXP nie powinna niczemu być winna, jednak jeżeli przesadziłeś z konfiguracją tego dopalacza to faktycznie komputer po prostu nie wytrzymuje przeciążenia i następuje automatyczny restart. Tak naprawdę TurboXP posiada wiele funkcji, które można równie dobrze ustawić w systemie bez pomocy tej aplikacji, jak na przykład usuwanie plików DLL z pamięci, tryb DMA, zwiększenie liczby ściąganych plików przez IE, itd. Tylko że czasami nie warto przyśpieszać do granic naszego peceta, kosztem jego stabilności. Być może właśnie w twoim przypadku, nieco przesadziłeś z ustawieniami systemu... Radzę przywrócić te optymalne. A po jakimś czasie znowu powrócić do podkręcania, tylko powoli :wink: .
zebra
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Postprzez Flakk » 01 Sie 2005, 00:15

PostUA:

Z tego co pamietam podkrecalem jedno i drugie ....
Chyba bylo 170 MhZ ...
Ale nie pamietam dobrze.... :/

Wiesz moze jak przywrocic te optymalne ustawienia ??

Bo ja jestem zielony w tych sprawach dotyczacych grafiki... :D
Bang bang.....
Awatar użytkownika
Flakk
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez zebra » 01 Sie 2005, 00:27

PostUA:

Podkręcałeś kartę, stary, więc taki zielony być nie mogłeś. Zzieleniałeś dopiero, jak się pojawił problem :wink: . Wracając do sprawy, to w każdej płycie głównej jest zworka, przywracająca optymalne ustawienia BIOS-u (tzn. fabryczne). Nie wiem, jaki masz model płyty głównej, więc dokładnych informacji nie mogę ci podać, radzę odwiedzić w tym celu stronę producenta modelu płyty głównej. Ustawienia karty graficznej możesz także zmieniać w BIOS-ie, ale jeżeli piszesz, że "jesteś zielony w sprawach grafiki..." to może ponownie zainstaluj PowerStripa i przywróć domyślne ustawienia karty graficznej. Przy czym, jedno pytanie, 170 MHz, to fabryczne ustawienia karty, różnica po podkręceniu, czy wynik z jakim podkręciłeś kartę lub pamięć?? I czy te 170 MHz to podkręcanie tylko zegara, i tylko pamięci, czy równocześnie zegara i pamięci?? Wybacz, że tyle pytań, ale dobrze, gdyby to było wiadome. Piszesz, że "dokładnie nie pamiętasz...", więc może podaj swój model karty graficznej i spróbujemy dobrać optymalne ustawienia.
zebra
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Postprzez Lamagalula » 01 Sie 2005, 06:25

PostUA:

A moze masz wirusa ???? Przeskanowales dokladnie kompa ???? Moze to Sasser (wirus restartujacy kompa co jakas jednostke czasu) ale to chyba raczej malo prawdobodobne a ile masz ramu ????
Ja mialem 256 i przywlaczonym avast i outpost firewall komp restartowal sie mniej wiecej co 6,7 minut .
(: Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Lamagalula
Postujący
Postujący

Dołączenie: 20 Lip 2005, 08:13
Miejscowość: Żywiec , Sosnowiec

Postprzez Flakk » 01 Sie 2005, 18:34

PostUA:

Moja karta graficzna to GeForce 2 MX/MX 400
170 MhZ to wynik z jakim podkrecilem rownoczesnie karte i pamiec...
Bang bang.....
Awatar użytkownika
Flakk
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez zebra » 02 Sie 2005, 01:19

PostUA:

Flakk napisał(a):170 MhZ to wynik z jakim podkrecilem rownoczesnie karte i pamiec...
Chciałeś powiedzieć zegar i pamięć :wink: ! Może wytłumaczę ci to nieco inaczej... Załóżmy, że twoja karta posiadała taktowanie rdzenia około 250 MHz, i po podkręceniu o 170 MHz, osiągnęła wynik równy 320 MHz (taktowanie zegara). Natomiast przy podkręcaniu pamięci, która może posiadać około 190 MHz, to po podkręceniu o 170 MHz, jej wynik będzie się równał: 360 MHz. Więcj jeżeli o taką wartość podkręcałeś oba podzespoły karty (rdzeń i pamięć) to o taką wartość je zmniejsz, używając ponownie PowerSrtipa, lub innego programu. Przy czym jeszcze jedno pytanie, twoja karta posiada 32 MB SDRAM?? Czy 64 MB SDRAM? Podejrzewam, że czas dostępu pamięci waha się w granicach 6 ns - 4 ns... W przypadku twojej karty, chyba, że wyprowadzisz mnie z błędu :wink: . A tak na marginesie, to twoja karta nie osiągnie imponujących wyników w overclockingu. Podkreśla to fakt, że wydajność fabryczna twojej karty (w megatekselach/s) wynosi nie więcej niż 1000 megatekseli/s to po podkręceniu wzrośnie do około 1100 megatekseli/s. Różnica tylko ułamkowa... No i poza tym, czas dostępu do pamięci również nie pozwala osiągnąć wymiernych rezultatów. Więc w podkręcanie na twojej karcie bym się raczej nie bawiła. Pozdrawiam!
zebra
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Postprzez Czarodziej19 » 04 Gru 2005, 00:46

PostUA:

Moze i sie nie znam ale do GeForce 2 MX/MX 400 bardziej pasuje 64 Mb lub 128 Mb osobisie w tym modelu nie spotkalem sie jeszczez z 32Mb w starszym tak dokladnie w MX 200. Sory ze odbieglem od tematu.

P.S Mozesz sprawdzic jeszcze karte dzwiekowa lub sterowniki od niej a dokladnie jakis program zwiazany z karta, ja tak mialem z Sound Blasterem na procesoze Creativa

P.S2 Wlasnie lezy kolo myszki i nie mam dzwieku moze ktos wie jak puscic dzwiek z plyty glownej :) i co do tego potrzebne?
Czarodziej19
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 04 Gru 2005, 00:34

Powróć do Sterowniki

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]