TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Komputer muli, prośba o sprawdzenie logów

Logi, zabezpieczenie komputera, danych. Programy antywirusowe antyspyware, firewall itp.
Regulamin forum
1. Każdy temat powinien odzwierciedlać treść wątku.
2. W przypadku wklejania logów; należy je wykonać od razu przynajmniej z dwóch narzędzi: FRST oraz z GMER
3. Wszelkie logi proszę publikować na przeznaczonych do tego stronach a w poście wklejać tylko link.
4. Nie wskazane jest skracanie logów, należy wkleić cały - od początku, do końca.
5. Nie wskazane jest podczepianie się do tematów innych użytkowników - proszę założyć nowy temat w dziale Bezpieczeństwo, ułatwi to pomoc sprawdzającemu.
6. Osoby nie posiadające odpowiedniej wiedzy, nie powinny sprawdzać logów, ponieważ grozi to poważnym uszkodzeniem systemu lub aplikacji zainstalowanych na komputerze.
7. Należy dokładnie opisać problem, występujące objawy oraz wszelkie podjęte działania.
8. Każdy skrypt jest unikatowy, napisany dla każdego przypadku z osobna, więc nie może być stosowany przez innych.
9. W przypadku zamieszczenia zrzutu ekranu (screenshot'a) proszę korzystać z zewnętrznego serwisu oferującego hosting zdjęć.

Komputer muli, prośba o sprawdzenie logów

Postprzez Pangia » 21 Lut 2011, 13:31

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.12) Gecko/2009070611 Firefox/3.0.12

OTL.txt
Extras.txt
Log z Gmera
Ostatnio odnoszę wrażenie, że komputer uruchamia się dłużej niż zwykle, poza tym gry, Firefox, czasem foldery dość długo się otwierają. Komputer może i nie najwyższych lotów, ale staram się utrzymywać mojego złomka w czystości, przez co radzi sobie z tym, co robię na kompie :)
Poza tym:
Screen z Menadżera zadań - dlaczego wszystkie procesy tyle ciągną? Zawsze po włączeniu kompa wyłączam większość procesów, ale ponieważ robiłem logi, to zostawiłem to wszystko w spokoju, a tu taka (niemiła) niespodzianka.
Błąd w menu - nie przeszkadza, bo za drugim razem już wszystko jest poprawnie, ale wolałem to dodać, skoro już piszę ten temat.
I jeszcze jedno: jak dowiedzieć się, co uruchamia dany proces? 1 systemowy svchost.exe mi się nie podoba, bo gdy go wyłączam, to on czasami po kilkunastu minutach ponownie się uruchamia, co mnie wkurza.
Pangia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dołączenie: 27 Wrz 2009, 11:16
Pochwały: 10

Re: Komputer muli, prośba o sprawdzenie logów

Postprzez kominekl » 21 Lut 2011, 14:08

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.13) Gecko/20101203 Firefox/3.6.13 ( )

jak dowiedzieć się, co uruchamia dany proces?

Zajrzyj tu: http://wss.pl/frmThread.aspx?tid=69534&pid=410559
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.
Awatar użytkownika
kominekl
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dołączenie: 03 Sty 2010, 16:07
Miejscowość: Pasztowa Wola Kolonia
Pochwały: 174

Postprzez mateo8898 » 21 Lut 2011, 17:15

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.13) Gecko/20101203 Firefox/3.6.13

Logi są czyste.

W OTL kliknij Sprzątanie

Przeczyść dysk oraz rejestr CCleaner

Wykonaj pełne skanowanie Malwarebytes' Anti-Malware - jeśli coś znajdzie usuń i daj raport

Zainstaluj SP3 -> http://www.instalki.pl/programy/downloa ... ack_3.html

Zaktualizuj IE do najnowszej wersji (nawet jeśli go nie używasz) -> http://www.instalki.pl/programy/downloa ... _8_XP.html

Odinstaluj starą wersję Javy:
Java(TM) 6 Update 18

i zainstaluj najnowszą -> http://www.instalki.pl/programy/downloa ... %29_6.html

Odinstaluj starą wersję czytnika .pdf:
Adobe Reader 7.0 - Polish

i zainstaluj najnowszą -> http://www.instalki.pl/programy/downloa ... eader.html

1 systemowy svchost.exe mi się nie podoba, bo gdy go wyłączam, to on czasami po kilkunastu minutach ponownie się uruchamia, co mnie wkurza.

Pewnie jest powiązany z jakąś usługą.
Awatar użytkownika
mateo8898
Moderator
Moderator

Dołączenie: 15 Maj 2009, 14:55
Pochwały: 966

Postprzez Pangia » 21 Lut 2011, 17:27

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.12) Gecko/2009070611 Firefox/3.0.12

Logi są czyste.

Tego się spodziewałem :)

Muszę? Jak ostatnio go instalowałem (a było to parę lat temu) to tak mi wtedy kompa zamuliło, że nie szło na nim dosłownie nic zrobić. Odinstalowałem i sytuacja wróciła do normy.

Zaktualizuj IE do najnowszej wersji (nawet jeśli go nie używasz) -> http://www.instalki.pl/programy/downloa ... _8_XP.html

Nawet, jeśli (przynajmniej w teorii) w ogóle go nie mam tzn. usunąłem folder "Internet Explorer" z C:\Program Files?
Pangia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Postprzez kominekl » 21 Lut 2011, 17:51

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.13) Gecko/20101203 Firefox/3.6.13 ( )

Zainstaluj SP3 -> http://www.instalki.pl/programy/downloa ... ack_3.html

Muszę? Jak ostatnio go instalowałem (a było to parę lat temu) to tak mi wtedy kompa zamuliło, że nie szło na nim dosłownie nic zrobić. Odinstalowałem i sytuacja wróciła do normy.

SP3 to zbiór poprawek dla bezpieczeńst6wa i stabilności systemu jego instalacja jest wysoce zalecana.

Nawet, jeśli (przynajmniej w teorii) w ogóle go nie mam tzn. usunąłem folder "Internet Explorer" z C:\Program Files?

Internet Explorer musi być zainstalowany w systemie, gdyż ma wpływ na działanie sieci w naszym systemie.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.
Awatar użytkownika
kominekl
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dołączenie: 03 Sty 2010, 16:07
Miejscowość: Pasztowa Wola Kolonia
Pochwały: 174

Postprzez Pangia » 21 Lut 2011, 18:07

SP3 to zbiór poprawek dla bezpieczeńst6wa i stabilności systemu jego instalacja jest wysoce zalecana.

Ależ system jest wystarczająco stabilny i bez SP3 :) Obawiam się jednak "zamuły" takiej, jak poprzednio.
Internet Explorer musi być zainstalowany w systemie, gdyż ma wpływ na działanie sieci w naszym systemie.

Tak? Dziwne. Stan z usuniętym folderem trwał od chyba roku i nie zauważyłem zmian.
Pangia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Postprzez mateo8898 » 21 Lut 2011, 18:32

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.13) Gecko/20101203 Firefox/3.6.13

Z IE korzystają niektóre aplikacje i nawet o tym nie wiemy. Zresztą usunięcie folderu z Program Files wcale nie usuwa IE w całości.

Co do SP3, zgadzam się z poprzednikiem. Skoro Ci "zamuliło kompa" to coś musiało pójść nie tak, bo przecież SP3 nie ma wpływu na pogorszenie wydajności.

I jeszcze jedno, zaktualizuj Firefoksa do najnowszej wersji (Firefox -> Pomoc -> Sprawdź dostępność aktualizacji...)

To są zalecenia, nikt Cię przecież zmuszał nie będzie (no bo jak) :wink:
Awatar użytkownika
mateo8898
Moderator
Moderator

Dołączenie: 15 Maj 2009, 14:55
Pochwały: 966

Postprzez Pangia » 21 Lut 2011, 18:40

To zaktualizuję, tylko nie wiem, czy dzisiaj, bo jeszcze zadania domowe ze szkoły mam do zrobienia :)
CCleanerem przeczyściłem, Malware nic nie znalazł, aktualizacje programów wykonane, zostały komponenty Windowsa. Dzięki za pomoc. Chociaż właściwie nic nie zrobiłem (CCleanera używam co jakiś czas, Malware nic nie usuwał, a w logach nic nie było), to jednak komputer już lepiej chodzi. Jeszcze zrobię resztę i będzie elegancko.
Pangia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Powróć do Bezpieczeństwo

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]