Posty związane z oprogramowaniem. Odpowiedzi na nurtujące Was pytania.
Wyślij odpowiedź

Komunikaty o pamięci?

16 Lip 2008, 13:31

pisałem kilka postów o róznych pogramach co mi nie chce poprawnie działac tutaj zamieszczam fotke i dokładny opis co się dzieje:
Image

jest troche słabo widoczne, heroes składałem z kilku fragmentów.

poczas gry w tego heroesa pamięc zajmuje prawie giga !! na czym?? taki ekran pokazuje sie głównie gdy prubuje w grze wejśc do zakmu.

w edhtml klikne raz na wybór koloru w tabelce po czym zatwierdze dany kolor i nastepnie gdy klikam na kolor raz jeszcze pisze coś takiego, ostatnio wyświetlają sie w nim komunikaty ze błędny nagłówej, brak pamięci na uruchomienie aplikacji itp. jak przykładowo zapisze strone która ma 400 linijek i zamkne program i otworze go znowu i ten plik otworze co ma 400 linijek to otwiera mi tylko 127 do 128 i nic więcej, a gdy dam prawym przyciskiem myszki na otwórz za pomoca np wordpada to wszystko jest ok.

w spox eitorze gdy najade na jakas ikonke w panelu bocznym lub wstawianiu obrazków linków itp, ale gdy najade klikne i od razu zabiore kursor to jest ok ale jak przez sekunde jest kursor na tej ikonce to sie to pojawia gdy dam np. zapisz jako to najpier pojawi sie komunikat który jest wyzej na obrazku a potem jak dam ok moge zapisac wszystko,

dysk skanowałem antyvirem avira i ad-aware + cleanerem czyściłem co tam było nie tak. próbowałem uruchomic jako inny użytkownik (z prawami administratora) ale nic nie podziałało. a formata nie moge narazie zrobić bo wszystko mam poinstalowane na c

18 Lip 2008, 04:26

Pamięć nie może być "read"/'written'

Miejsce kropek (...) zastępują cyfry i litery

» Pierwsze, co należy wykonać to przeprowadzić testy programami do testowania pamięci RAM
– Memtest86
– Goldmemory
» Sprawdzić system pod katem obecności szkodliwego oprogramowania (trojanów, robaków, spyware...)
» Problemem również mogą być wadliwe lub źle zainstalowane sterowniki urządzeń, kodeki.
Propozycja: Odinstalować, posprzątać, zobaczyć jak system zachowuje się bez i ewentualnie zainstalować nowsze/inne wersje bądź ściągnięte z innego źródła
» Korzystać w miarę możliwości z usługi Windows Update
Microsoft często po zaobserwowaniu lub przedłożeniu mu jakiegoś konkretnego problemu wypuszcza updaty
» Wreszcie problemem może być źle napisany program bądź uszkodzony nośnik, na którym się znajduje (w przypadku np. gier)
(Można spróbować zrobić obraz płyty i odpalić go w wirtualnym napędzie)
» Na sam koniec problemem może być brak konkretnego problemu, czyli nie możliwe do określenia zjawisko powodujące błąd
Źródło

Zwiększ pamięc wirtualną

18 Lip 2008, 20:08

całkowity rozmiar pamięci wirtualnej mam 3000 MB.
coś słyszałem ze trzeba zmienić w diosie jakieś ustawienia pamięci, gdyby był podpięty w dualu (a ja mam dual 2x po 512) ale nie moge znaleźć nigdzie jakichś ustawień pamięci dual itp)

ale było tak ze jak miałem 512 jakąś i kupowałem drógą 512 to mi niezgrywała sie z tą wczesniejszą i mi wymienili moja 512 na taka jak kupiłem zeby było wszystko ok. obie są nowe.

18 Lip 2008, 20:12

Najpierw przestestuj pamięci pod względem błedów,a byśmy mogli to wykluczyć

18 Lip 2008, 22:18

skanowałem pamięc ponad 40 minut ale chyba dlatego w tym trybie co jest 11 jakichs testów przeleciało mi 3 razy pass (cos z microsoftu do testowania ale nie pamiętam nazwy plik nazywa sie windiag.iso)
wszędzie było na zielono succeeded. czyli pamięc mozna uznac za sprawna ??

18 Lip 2008, 23:51

Takie testy pamięci powinny nawet trwać 6 godzin, najlepiej zapuść na noc

19 Lip 2008, 12:44

nie wiem ile to trwało ale wyszło mi to co wcześniej succeeded czy jakoś tak włączyłem w nocy a około 8 rano leciały juz pass-y czyli kolejne czy jakoś tak

19 Lip 2008, 12:46

Wykonuj tera zkolejne polecenia które wyżej napisałem

19 Lip 2008, 12:58

skanowałem wczoraj kaspeskym, i avirą i właściwie nic nie znalazło, ad-aware znalazł 3 ale on zawsze mi tyle znajduje np. [email protected] ccleanerem czyściłem niepotrzebne pierdoły. w miare mozliwości poodnstalowywałem i instalowałem ponownie programy z którymi miałem problem. odnosnie sterowników to całyczas mam te co miałem od poczatku kompa i wszystko działa ok ale od momentu gdy kto na forum jak wstawiłem coś tam z combofixa i usunołem to co teoretycznie było szkodliwe nie działał mi sterownik a raczej kodek ADPCM dopiero po odinstalowaniu kodeków i ponownym zainstalowaniu działał poprawnie ale to byłe juz po tym jak pojawiły sie problemy. sterowniki instalowałem w miare najnowsze gł. ze stron producentów. próbowałem tez kilka programów które mi sie tak zle zachowywały instalowac na innym dysku ale nie pomogło. mozliwe ze jest gdzieś w rejestrze coś takiego ze komp widzi obie kości w dualu a kozysta tylko z jednej? coś kiedyś tak słyszałem ze vista (odnośnie procesora) widzi procesory jak sa dwa ale wykożystuje tylko jeden . ja mam xp pro

niekiedy jak podpinałem coś na usb to pisał0o mi nierozpoznane urządzenie usb a jak wyjąłem i np za 5 minut włozyłem to juz działało

19 Lip 2008, 15:07

zauważyłem ze jak szybko przechodze pomiędzy folderami najczęściej z fotkami lub wieloma plikami to wyświetla mi ze explorer.exe napotkał błąd i zostanie zamknięty. tak samo jak wyłączam kompa też pisze ze explorer.exe ........ i po kilku sekundach komp sie normalnie wyłącza bez względy czy dam nie wysyła czy debuguj itp

19 Lip 2008, 15:19

Spróbuj w konsoli odzyskiwania zamienić ten plik

19 Lip 2008, 15:27

huber2t napisał(a):Spróbuj w konsoli odzyskiwania zamienić ten plik

ale jak zamienić ten plik ?? mozna troche jaśniej ???

19 Lip 2008, 15:44

Plik explorer.exe :
http://forum.pcformat.pl/showthread.php?tid=9395

19 Lip 2008, 15:48

huber2t napisał(a):Plik explorer.exe :
http://forum.pcformat.pl/showthread.php?tid=9395

zrobiłem tak jak tam pisze ale wyświetla mi takie coś :

Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600]
(C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

C:\Documents and Settings\growe>expand H:\i386\explorer.ex_ C:\Windows\explorer.
exe
Narzędzie rozwijania plików Microsoft (R) wersja 5.1.2600.0
Copyright (C) Microsoft Corp 1990-1999. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Rozszerzanie h:\i386\explorer.ex_ do c:\windows\explorer.exe.
Nie można otworzyć pliku wyjściowego: c:\windows\explorer.exe.

C:\Documents and Settings\growe>expand H:\i386\explorer.exe C:\Windows\explorer.
exe
Narzędzie rozwijania plików Microsoft (R) wersja 5.1.2600.0
Copyright (C) Microsoft Corp 1990-1999. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Nie można otworzyć pliku wejściowego: h:\i386\explorer.exe.

19 Lip 2008, 15:51

udało sie ale musiałem z konsoli wyłączyć explorera i pisało ze przyrost o 193 % jak to mozliwe ??
Wyślij odpowiedź