TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Łączenie z routerem

Problemy dotyczące sieci Internet, konfiguracja sieci LAN, WLAN, konfiguracja serwerów. Rozdzielanie połączeń internetowych. Rozwiązywanie problemów związanych ze sprzętem i oprogramowaniem. Routery, huby, switche, anteny itp.

Łączenie z routerem

Postprzez acoanic_radka » 31 Sie 2008, 20:26

PostUA:

Mam dziwne podejrzenia. Mam router Wi fi i wydaje mi się że ktoś się do niego podpina. Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia tego, lub też jakaś blokada?
Tak mnie wychowali: Ojczyzne kochać trzeba i szanować , nie deptać flagi i nie pluć na godło.
Awatar użytkownika
acoanic_radka
Postujący
Postujący

Dołączenie: 23 Lip 2005, 18:24
Pochwały: 1

Re: Łączenie z routerem

Postprzez rumun » 01 Wrz 2008, 00:03

PostUA:

Sprawdzić możesz bardzo łatwo - zależnie od modelu w panelu administratora. Zazwyczaj takie opcje znajdują się w menu gdzie znajdziesz logi z ruchu, itp.
Ponadto możesz zabezpieczyć swoją sieć WiFi. Dziwi mnie, że masz niezabezpieczoną ale pewnie o tym nie wiedziałeś :wink:
Zatem tak - logujesz się do swojego routera, wchodzisz w opcje Wireless (np. Wireless Settings). Z pewnością znajdziesz tam gdzieś opcje związane z bezpieczeństwem, np. Security. Najczęściej możliwy jest wybór jednej z metod szyfrowania sieci. Wybierając WEP możesz zabezpieczyć sieć kluczem - kto go nie będzie znał nie będzie mógł połączyć się z WiFi.

Podaj jaki masz model routera to może podam Ci więcej szczegółów.
Programy, Gry, Download https://www.instalki.pl/
Sklep z oprogramowaniem https://www.vebo.pl/
Windows 7 https://windows7.pl/
Awatar użytkownika
rumun
Administrator
Administrator

Dołączenie: 10 Maj 2004, 20:52
Miejscowość: PL
Pochwały: 14

Postprzez Bozz » 01 Wrz 2008, 14:53

PostUA:

Nie masz zabezpieczenia? To aż dziwne... Co do zabezpieczenia przez WEP to do hasła możesz użyć cyfr 1-9 i liter a-f ale jest łatwe do złamania więc raczej polecałbym WPA, którego złamanie graniczy z cudem. Zawsze lepiej mieć pewność, a i wygoda hasła większa bo możesz użyć wszystkich liter i cyfr
Awatar użytkownika
Bozz
Moderator
Moderator

Dołączenie: 21 Sie 2006, 14:08
Miejscowość: 49°54' N 21°03' E
Pochwały: 20

Postprzez acoanic_radka » 01 Wrz 2008, 19:55

PostUA:

Image

Image

Router ZyXEL mod. P660WH-D1

Z tymi hasłami dalej nie wiem..

Daje na to security i niestety ale dalej nie wiem co ..
Image
Mam coś takiego
Ostatnio edytowany przez acoanic_radka, 01 Wrz 2008, 20:20, edytowano w sumie 1 raz
Tak mnie wychowali: Ojczyzne kochać trzeba i szanować , nie deptać flagi i nie pluć na godło.
Awatar użytkownika
acoanic_radka
Postujący
Postujący

Postprzez murarz777 » 01 Wrz 2008, 20:02

PostUA:

Po lewo masz aplet "Security" dalej zastosuj się do tego co napisali moi przedmówcy
Pozdro
Człowiek, który porusza się w tłumie, nie dojdzie dalej niż inni. Ten, który chodzi samotnie, może znaleźć się tam gdzie jeszcze nikogo nie było.
Awatar użytkownika
murarz777
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Dołączenie: 09 Lip 2007, 01:51
Miejscowość: nie wiem
Pochwały: 3

Postprzez Bozz » 01 Wrz 2008, 20:48

PostUA:

Jest w zakładce Security ale tam się nie zabezpiecza sieci
Tutaj masz konfiguracje, a zabezpieczenie sieci na dwóch ostatnich stronach: http://pl.zyxel.com/upload/download/konfiguracja.pdf
Tylko jak mówiłem, lepiej i bezpieczniej wybrać szyfrowanie WPA
Czyli Wireless LAN - Wireless - 802.1x/WPA
Awatar użytkownika
Bozz
Moderator
Moderator

Dołączenie: 21 Sie 2006, 14:08
Miejscowość: 49°54' N 21°03' E
Pochwały: 20

Postprzez acoanic_radka » 01 Wrz 2008, 23:50

PostUA:

Ok już wszystkie ustawienia gotowe. Dzięki wszystkim za pomoc.
Awatar użytkownika
acoanic_radka
Postujący
Postujący

Powróć do Sieć Internet, Sieci LAN, WLAN

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Brak zarejestrowanych użytkowników