Problemy dotyczące sieci Internet, konfiguracja sieci LAN, WLAN, konfiguracja serwerów. Rozdzielanie połączeń internetowych. Rozwiązywanie problemów związanych ze sprzętem i oprogramowaniem. Routery, huby, switche, anteny itp.
31 Sie 2008, 20:26
Mam dziwne podejrzenia. Mam router Wi fi i wydaje mi się że ktoś się do niego podpina. Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia tego, lub też jakaś blokada?
01 Wrz 2008, 00:03
Sprawdzić możesz bardzo łatwo - zależnie od modelu w panelu administratora. Zazwyczaj takie opcje znajdują się w menu gdzie znajdziesz logi z ruchu, itp.
Ponadto możesz zabezpieczyć swoją sieć WiFi. Dziwi mnie, że masz niezabezpieczoną ale pewnie o tym nie wiedziałeś
Zatem tak - logujesz się do swojego routera, wchodzisz w opcje Wireless (np. Wireless Settings). Z pewnością znajdziesz tam gdzieś opcje związane z bezpieczeństwem, np. Security. Najczęściej możliwy jest wybór jednej z metod szyfrowania sieci. Wybierając WEP możesz zabezpieczyć sieć kluczem - kto go nie będzie znał nie będzie mógł połączyć się z WiFi.
Podaj jaki masz model routera to może podam Ci więcej szczegółów.
01 Wrz 2008, 14:53
Nie masz zabezpieczenia? To aż dziwne... Co do zabezpieczenia przez WEP to do hasła możesz użyć cyfr 1-9 i liter a-f ale jest łatwe do złamania więc raczej polecałbym WPA, którego złamanie graniczy z cudem. Zawsze lepiej mieć pewność, a i wygoda hasła większa bo możesz użyć wszystkich liter i cyfr
01 Wrz 2008, 19:55

Router ZyXEL mod. P660WH-D1
Z tymi hasłami dalej nie wiem..
Daje na to security i niestety ale dalej nie wiem co ..

Mam coś takiego
Ostatnio edytowany przez
acoanic_radka, 01 Wrz 2008, 20:20, edytowano w sumie 1 raz
01 Wrz 2008, 20:02
Po lewo masz aplet "Security" dalej zastosuj się do tego co napisali moi przedmówcy
Pozdro
01 Wrz 2008, 20:48
Jest w zakładce
Security ale tam się nie zabezpiecza sieci
Tutaj masz konfiguracje, a zabezpieczenie sieci na dwóch ostatnich stronach:
http://pl.zyxel.com/upload/download/konfiguracja.pdfTylko jak mówiłem, lepiej i bezpieczniej wybrać szyfrowanie WPA
Czyli
Wireless LAN -
Wireless -
802.1x/WPA
01 Wrz 2008, 23:50
Ok już wszystkie ustawienia gotowe. Dzięki wszystkim za pomoc.