No 2 dni temu to robiłem na tym samym modelu, dokładnie extensa 5220

Owszem są pliki od linuxa już przerzucone na tego acera, ale niestety nie ma żadnego środowiska graficznego, ani kde, gnome czy X. Próbowałem róznych i nic wchodziłem wyszukiwałem i nie znajdywało
Tam masz do tego acera płytkę w takiej foli, tam jest znaczek Linpus Linux prawda? Wejdź na tą płykę i sobie ją przejrzyj... na niej są stery do xp i visty!!! Czyli wiadomo o co chodzi. Acer niby z linuxem, ale dodatkowo ze sterami do xp i visty
Ja pobrałem obraz kubuntu, nagrałem na płytkę, wsadziłem do laptopa, zresetowałem, załadował się livecd i tam na pulpicie bedziesz miał install i już dalej wciskaj tylko "dalej", a i bym zapomniał na początku jak klikniesz install wybierz język polski. Jak jesteś podpiety do internetu i nie masz go przypisywanego po macu czy tam jakimś zabezpieczeniem tylko samo dhcp to wepnij kabel, a podczas instalacji ściągną Ci się dodatkowo wszystkie potrzebne rzeczy i aktualizacje.
W razie pytań pisz.
Edit
Ja podałem Ci opcję z linuxem, oczywiście możesz śmiało instalować xp czy viste, bo stery masz na tej płytce z tej foli gdzie jest znaczek tego linpusa.
pozdrawiam