TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Laptop Acer EX5220... Problem z Linuxem

Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.

Laptop Acer EX5220... Problem z Linuxem

Postprzez Gacek17 » 15 Mar 2008, 22:43

PostUA:

Zakupilem laptopa Linpus Linuxem.. Jest taki problem ze podczas wlaczania nie chce mi sie zaladowac do pulpitu. Cos tam sprawdza i potem zatrzymuje mi sie na :
Linpus Linux LiveCD Edition v9.2
[root@localhost /]# i nie wiem co teraz zrobic....
Prosze o pomoc
Gacek17
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 27 Wrz 2006, 18:55

Postprzez 1jaa » 16 Mar 2008, 01:01

PostUA:

No 2 dni temu to robiłem na tym samym modelu, dokładnie extensa 5220 :) Owszem są pliki od linuxa już przerzucone na tego acera, ale niestety nie ma żadnego środowiska graficznego, ani kde, gnome czy X. Próbowałem róznych i nic wchodziłem wyszukiwałem i nie znajdywało

Tam masz do tego acera płytkę w takiej foli, tam jest znaczek Linpus Linux prawda? Wejdź na tą płykę i sobie ją przejrzyj... na niej są stery do xp i visty!!! Czyli wiadomo o co chodzi. Acer niby z linuxem, ale dodatkowo ze sterami do xp i visty :)

Ja pobrałem obraz kubuntu, nagrałem na płytkę, wsadziłem do laptopa, zresetowałem, załadował się livecd i tam na pulpicie bedziesz miał install i już dalej wciskaj tylko "dalej", a i bym zapomniał na początku jak klikniesz install wybierz język polski. Jak jesteś podpiety do internetu i nie masz go przypisywanego po macu czy tam jakimś zabezpieczeniem tylko samo dhcp to wepnij kabel, a podczas instalacji ściągną Ci się dodatkowo wszystkie potrzebne rzeczy i aktualizacje.

W razie pytań pisz.

Edit

Ja podałem Ci opcję z linuxem, oczywiście możesz śmiało instalować xp czy viste, bo stery masz na tej płytce z tej foli gdzie jest znaczek tego linpusa.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
1jaa
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Dołączenie: 24 Sty 2006, 21:35
Pochwały: 2

Postprzez santana34444 » 16 Mar 2008, 10:48

PostUA:

Mam tego laptopa ale nie miałem takich problemów jak ty. Linux był dobrze zainstalowany i można było od razu po przyjściu do domu na nim pracować. Myślę że to jest fabryczny błąd. Spotkałem już wiele komputerów i laptopów z źle wgranym fabrycznie systemem. Czasem to bym linux czasem system microsoftu. W każdym razie ja miałem wszystko okey, ale po dwóch dniach pojechałem z tym lapkiem do sklepu gdzie dokupiłem i wymieniłem na miejscu pamięć na 2 GB i kupiłem viste home basic. Tobie też to proponuję. Na tym linuxie daleko byś nie zajechał. Na każdym innym także. Marnujesz w ten sposób tylko możliwości komputera, dlatego proponuje ci kup sobie viste home basic i wymień pamięc na 2 GB (dodatkowy koszt jakieś 500 zł), albo kup win XP Home bez wymiany pamięci, gdyż nie potrzebuje więcej (ewentualnie 512 MB więcej dla wygodnego korzystania z bardziej wymagających aplkiacji-razem z windowsem koszt maksymalnie jakieś 350 zł)
santana34444
Postujący
Postujący

Dołączenie: 05 Lut 2008, 23:36
Pochwały: 11

Postprzez Gacek17 » 16 Mar 2008, 11:13

PostUA:

Ale ja nie moge nic na nim zrobic... zatrzymuje sie na tym root...
i nie wiem co wpisac aby zaczelo sie cos dziac.

Jesli chodzi o Ramy to nie mam dodatkowego slotu... a podobno tych wbudowanych nie mozna wymieniac.
Gacek17
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez santana34444 » 16 Mar 2008, 14:41

PostUA:

Rozumiem że masz ten problem od pierwszego uruchomienia laptopa. Skoro nic nie możesz na nim zrobić ani zainstalować innego linuxa ani windowsa to najlepiej zapakuj go w kartonik i idź z nim do serwisu. Mają obowiązek odblokować ci to żebyś mógł na nim pracować albo wymienić na sprawny model z dobrze wgranym linuxem. Co do pamięci to można wymienić pamięci i dyski nie ma żadnych przeciwskazać z tego co wiem. W każdym razie mi wymienili bez problemu w serwise na 2 GB bez zrywania gwarancji. Wnioskuje że ty masz wersję z pamięcią 2X512 MB. XP będzie na nim ładnie chodził, vista troche gorzej może się wieszać. W każdym razie pojedź do sklepu gdzie kupiłeś laptopa i opisz problem. Naprawią ci to
santana34444
Postujący
Postujący

Dołączenie: 05 Lut 2008, 23:36
Pochwały: 11

Postprzez Gacek17 » 16 Mar 2008, 15:09

PostUA:

Instaluje samemu Wina XP . . .
A co do pamieci to mam tylko 512 MB :p

Moglibyscie wyslac mi stery do grafy, dzwieku i reszty pod wina XP...

Na rapida albo email [email protected]

Z gory THX
Gacek17
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez 1jaa » 16 Mar 2008, 17:10

PostUA:

Stery masz na tej płycie! Dziwne, że w dwóch przypadkach to samo jest.
Awatar użytkownika
1jaa
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Dołączenie: 24 Sty 2006, 21:35
Pochwały: 2

Postprzez Gacek17 » 17 Mar 2008, 20:42

PostUA:

Posciagalem z neta bo nie moglem znalezc na plytce :)

Mam jeszcze jeden problem a mianowicie nie chce mi sie direct 9.0 zainstalowac. Niby sie zainstaluje ale nie chce chodzic..

Wiecie co z tym zrobic?
Gacek17
Forumowicz
Forumowicz

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]