Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

laptop mały "tuning"? jaki procesor?

24 Sty 2011, 14:54

Siemka, chodzi mi po głowie ostatnio mały "tuning" mojego lapa ale nie wiem czy jest sens (z racji kosztów)i czy to wszystko da sie razem zgrać :
a wiec moj sprzet i to co chcę w nim wymienić to w zasadzie ...tylko procek + dorzucic RAM 2GB (teraz mam tez 2GB) .. no i chce wywalic Viste (to już postanowiłem !!) i wgrac 7 64bit. Na grafice mi zabardzo nie zależy więc bym zostawił (nVida GeForce7400). Chcę go troszkę podkręcić bo mam problemy z nagrywaniem (wypalaniem) płyt w HD. Męczy się ...a wyczytałem że procek i pamięć ma duże na to znaczenie.

SONY VAIO VGN-SZ5XWN/C
Intel Mobile Core 2 T7200 2GHz (tyle info potrafie wydobyc z Everesta)
Vista Business
płyta głowna wiem tylko że chipset Intel i945GM a producent wyskakuje mi że Sony model Vaio
no i pytanie czy chlodzenie da rade

Podstawowe pytanie to jaki procek i jak to jest z płytami gł . (czy procek bedzie pasowac) ?

dzięki z góry za porady

Re: laptop mały "tuning" ???? jaki procesor ???

07 Lut 2011, 17:21

Chcesz Windowsa 7 z tego co słyszałeś, czy miałeś z nim doświadczenie u kolegi, czy coś w tym stylu? Bo ja osobiście uważam, że ani 7, ani tym bardziej Vista nie są bardziej optymalne niż Windows XP. Oczywiście niektórzy patrzą na grafikę, ale biorąc pod uwagę, że ci wisi i powiewa karta graficzna to proponowałbym ci XP.

08 Lut 2011, 20:57

poprostu chyba mam juz dosyc visty, odkąd mam viste ... mam problemy, dokładnie taki sam sprzet ma mój braciak i miał to samo, miał bo wrzucił 7. Generalnie on tak nie męczy swego lapka jak ja .. ale tez pękł z vistą. O XP nie myślałem bo to troszke "cofanie się do tyłu" (chyba??). Jeśli mogę spytać to co nie tak jest z 7 ? Pytam serio bo tak naprawde to nie znam rzetelnych opini, "podobno" bardziej stabilna od visty.

08 Lut 2011, 21:18

Ja akurat jestem innego zdania, jeśli masz tylko możliwość to wrzuć siódemkę. Bo tak jak napisałeś, XP to "cofanie się do tyłu". Prawdą jest, że to stary, ale dobry i sprawdzony system. Ale nic nie będzie wiecznie dobre.

Re: laptop mały "tuning"? jaki procesor?

24 Lip 2011, 23:44

Ja bym wrzucił siódemkę, sam mam Windows 7 Ultimate na AMD Athlon 2.0 GHz i 1 GB RAM i działa jak marzenie. Moje użycie ram to ok.40-55%
Wyślij odpowiedź