Posty związane z oprogramowaniem. Odpowiedzi na nurtujące Was pytania.
Wyślij odpowiedź

Legalne płatne VS legalne darmowe.

20 Lip 2005, 11:35

Pwiem wam jakie jest moje zdanie na temat antywirusów.
Otóż ja osobiscie preferuje oprogramowanie legalne,posiadam MKS_VIRA 2005 i jestem z niego bardzo zadowolony. Uważam żę lepszego antywira nie ma. Kiedys miałem śmieszną pande zcracowaną bo na legalną niestety nie bylo mnie stać. Jest to problem niestety wielu z nas,że znalezienie dobrze płatnej pracy w naszym kraju graniczy z cudem. Nie moge powiedziec że na początku nawet panda mi odpowiadała,pomogła mi pozbyc sie wielu problemów. Dowiedziałem sie wtedy od kolesia,że ma fajny darmowy antywirus "AVAST" postanowilem go sprawdzić i jakie było moje żdziwienie jak okazało sie że AVAST,legalny,darmowy program antywirusowy, znalazl w pandzie wirusa. Od tej pory nie używam nielegalnych programów zcracowanych przez jakiś kolesi ze stadionu dziesięciolecia gdyż wszyscy wiemy że taki jegomość robiąc craca może zostawić tyle dziur,że my sami się póżniej załatwimy programem,który docelowo ma nam posłużyć do zwalczania wszelkich niedogodności.
Do czego zmierzam. Otóż uważam,że każda pracujaca osoba,której komputer służy do czegos więcej niż grania powinna zaopatrzyć sie w jakiś płatny program antywirusowy. Ludzie przecierz to nie są aż tak wielkie koszta. Ja za swojego MKS-a płace 250zł rocznie. Czy to jest aż taki majątek? Nie powiem żebm nie był zadowolony z AVASTA bo tak oczywiście nie jest,aczkolwiek wychodze z założenia,że coś co nie jest darmowe jest lepsze.
Tak dla sprostowania to MKS znalazł mi ponad 56 różnego rodzaju trojanów,spyware i wirusów,których AVAST nie widział.
Nie wspomne o FIREWALL-u,który skutecznie blokuje mi wszelkie próby niechcianego wtargniecia różnych świństw do mojego komputera i oczywiście o pełnej współpracy i pomocy ze strony producenta oprogramowania.
Bardzo interesuje mnie jakie jest zdanie innych ludzi na postawiony przezemnie temat i wygloszoną na niego moją opinie.
Dziękuje za poświecenie mi czasu.

20 Lip 2005, 11:51

250 zł rocznie??? dla wielu ludzi jest to nie do pomyślenia,żeby wydać tyle na program nawet jeśli pracują... nie rozumiem także dlaczego brałeś zcrackowane programy ,skoro wystarczy pobrać z netu wersje trial i wpisać seriala i ma się pełną wersję programu antywirusowego....
ps. Zostaniesz pewnie trochę "zjechany" o tym co powiedziałeś o Avaście :lol: :D

20 Lip 2005, 11:56

Jak zaóważyłeś Avast jest darmowy i w 100% legalny do użytku domowego więc powiedz mi na ciul płacić za antywirusa 250 zł co rok? lepiej zainwestować w coś np. w części te 250zł. To, że jest płatny to nie znaczy, że jest lepszy. Oczywiście, że lepiej mieć oryginalne programy, ale jeśli chodzi o antywirusy to do użytku domowego są bezpłatne i nie ma poco za nie płacić, natomiast jezeli chcesz antywirusa do firmy to niestety musisz już za niego zapłacić.

P.S.
Avast jest o niebo lepszy od MKS i nie warto za niego płacić 250zł rocznie
:/
Ostatnio edytowany przez glizdu, 20 Lip 2005, 11:57, edytowano w sumie 1 raz

20 Lip 2005, 11:57

Wiesz sorry ale uważasz,że jak sciągasz z neta werje trialową i wpisujesz serial,tóry ktoś wcześniej tam wysłal to masz legalna wersje?
Słuchaj wydaje mi się,że niejedna osoba wydaje 250zł rocznie na inne pierdoły i nawet nie zwraca na to zbytnio uwagi.

20 Lip 2005, 12:03

Ja nie powiedziałem,że AVAST jest programem złym,ale fakty są faktami,że MKS znalazl mi wiecej świństw,z którymi darmowe programy sobie niestety nie mogły dac rady. Tak pozatym to ja mam wersje do użytku domowego a nie dla firm. Nie wspomnialem też,że razem z programem dostałem GRATIS mysz optyczna,której koszt,jak zobaczyłem w sklepie przekracza ponad 60 zl. Czyli wychodzi na t,że antywirusa mam za niespełna 200zł.

A jak wchodzisz na strone producenta to nie wchodzisz na neta?
Czy to ze strony produceta,czy napszykład tej strony na której jesteśmy,to i z tej i z tamtej ściągniesz tą samą wersje TRIALOWĄ. Nie sądze żeby na stronie produceta podawali seriale do tychże programów. Je już sciagasz z innych stron i sa one nielegalne. Czy zcracujesz program czy wpiszesz używany już przez kogoś serial,to jedno i to samo.

20 Lip 2005, 12:12

jesli kupiłeś MKS tylko dla myszki to wiesz, twój problem. Pozatym nie dawaj takich argumentów jak "dostałem gratis mysz optyczną" bo to jest chwyt reklamowy i to na dodatek marny. Jakoś inne antywirusy bez takich marnych chwytów sobie radzom. Np. Avast ani razu nie widziałem reklamy w żadnym piśmie komputerowym, a MKS to widziałem i to bardzo dużo. Co tu dużo mówić jest temat na forum, w którym jest ankieta i popatrz sobie jakie notowania ma Avast, a jakie MKS. Nietwierdze, że MKS jest zły, nie moge tak powiedzieć, ponieważ nie miałem go zainstalowanego, ale z tego co czytałem to nie jest lepszy od Avasta.
Skoro wolisz płacić za antywirusa, to nie ma sprawy twój wybur. Ja wole tą kase na coś innego przeznaczyć.

P.S.
Ostek pisz w jednym poście.

20 Lip 2005, 12:24

Ostek masz rację ,wpisanie seriala to także jest nielegalne,ale jak chciałbym kupić sobie coś do kompa nowego+orginalne gierki+legalne oprogramowanie to bym musiał mieć chyba z 3000zł na te tylko rzeczy ....

20 Lip 2005, 12:29

Komados nie wiem czy ci 3000 wystarczy.

20 Lip 2005, 12:32

Ja nie mówie o całym legalnym oprogramowaniu,ale w przypadku antywirusa uważam,że warto zainwestować te 250zł rocznie.
A co jak załapiesz jakiegoś wira przez którego sie pozbędziesz wielu żeczy?
Nie mówie tu o grach czy o legalnym oprogramowaniu bo to można zainstalować jeszcze raz,ale co bedzie jak siądzie ci płyta główna nie mówiac już o dysku itp. rzeczach. Wtedy koszty beda dużo wieksze niz takie 250zł. Nie życze takich przygód nikomu ale znam ludzi którym to sie niestety przytrafiło i wierz mi,że zaczeli mówic wtedy inaczej.

20 Lip 2005, 12:38

No to prawda, ale myslisz że jak będziesz za niego płacił to będziesz miał jakąś lepsza ochorone? Pomyśł przecież ta wersja, która ty masz niczym sie nie różni od tych co inni mają, może sie różni tym że ty płacisz a oni nie. Takie same macie aktualizacje.

20 Lip 2005, 12:39

Ale Ostek skumaj np.Ty masz Mks i płacisz 250zł rocznie ,ja powiedzmy też mam takiego Mksa ale nic nie płacę bo wpisałem seriala i mamy taką samą ochronę ,więc co moge złapać? a poza tym czy to jest sprawiedliwe? mam płacić tylko za antywirusa,a za resztę oprogramowania nie?

20 Lip 2005, 16:18

Tak, jak pisał komandos, za tego Avasta to pojadą po tobie. Ostek, co ty za brednie wypisujesz, że coś, co nie jest darmowe jest lepsze. Bzdura przez duże B! Darmowe programy (na przykład antywirusowe) wprowadzane są do użytku w dużej mierze ze względu na fakt, że większość ludzi nie stać na zakup licencji czy kupna programu antywirusowego. Darmowe programy są wtedy jedyną alternatywą! Nie mogę się również zgodzić z tym, że są mniej wydajne od tych płatnych. Dobrze, twierdzisz, że większość ludzi wydaje nawet więcej niż 250 złotych rocznie na drobiazgi i nawet tego nie zauważa. W sumie masz rację, gdyż większości z nas kwota ta w przekroju całego roku jest praktycznie niezauważalna. Ale spójrzmy na to z innej perspektywy. Gdyby tak co rok odkładać te 250 złotych to uzbierałaby się niezła sumka. Jak narazie, Ostek, to jestem święcie przekonana, że jeżeli użytkownik będzie miał do wyboru darmowy (i skuteczny) program antywirusowy, a płatny (i również skuteczny) antywirus, to większość z nas wybierze darmową aplikację. Co do skutecznej ochrony danych na komputerze, jeżeli masz taką potrzebę, to w porządku, zainwestuj w dobry program antywirusowy. Jeżeli cię na to stać... Rozumiem, że firmy czy duże korporacje muszą szczególnie dbać o bezpieczeństwo danych, dlatego wybierają płatne antywirusy, ale taką firmę stać na tę inwestycję!! Bo jest to konieczność! Jak ty również posiadasz ważne dane, których nie chcesz stracić w wyniku zawirusowania komputera, to zainwestuj w płatny antywirus... Człowieku, w jakim ty świecie żyjesz. Legalność? A cóż to takiego?

20 Lip 2005, 16:56

zebra napisał(a): Darmowe programy (na przykład antywirusowe) wprowadzane są do użytku w dużej mierze ze względu na fakt, że większość ludzi nie stać na zakup licencji czy kupna programu antywirusowego.
lub po prostu wypromować je i pokazać,że nie odbiegają od płatnej konkurencji.

20 Lip 2005, 20:06

Słuchajcie czy ja powiedziałem ,że AVAST jest złym programem?
Przeciwnie,mówiłem że dzieki niemu rozwiązalem dosyć sporo problemów jakie wynikły mi z użytkowania internrtu bez odpowiedniego zabezpieczenia.
Mam na myśli wyżej wymienioną zcracowaną pande.
Powiedziałem też,że AVAST niestety z biegiem czesu przestał radzić sobie z wirusami jakie mialem na dysku. Aktulizowany był regularnie lecz czasami zastanawiałem sie czy on wogóle coś jeszcze wogóle robi.
Czasem chyba aż za dużo pracował w tle:)
Nie chcąc stracić danych postanowiłem wypróbować legalnego płatnego MKS-a. Jestem z niego zadowolony,jak narazie nie mam zadnych problemów z wirusami. Rozumiem,że z pieniędzmi teraz ciężko.Ja sam zarabiam marne 1000zł miesięcznie,co na obecne czasy nie jest jakąś wygórowaną kwota,mając na wychowaniu 2 dzieci i płacąc za wynajem mieszkania.I czy własnie dla takiej osoby jak ja są skierowane darmowe legalne programy?Ja również uważam,że lepiej mieć darmowy legalny program niż jakis scracowany TRIAL,ale co jak ten legalny darmowy program przestaje sobie radzić z pewnymi zeczami i problemy zaistniałe z powodu internetu zaczynają przerastać jego możliwości???Wszak nie ma żeczy doskonałych.
Zainwestowalem w płatny program i jestem z niego zadowolony w 100%.
Nikogo nie namawiam żeby robił to samo,chciałem tylko poznać opinie innych ludzi na temat legalnego płatnego,a legalnego darmowego.
Na dzień dzisiejszy moim faworytem jeżeli chodzi o programy antywirusowe jest MKS i podkreślam,że to jest tylko i wyłacznie moje zdanie.
Życze wam abyście tak jak ja nie mieli większych problemów z wirusami i powtażam jeszcze raz,że naprawde dobrze wspominam "współprace" z AVASTEM i napewno jak przyjdą w moim życiu gorsze czasy finansowe to wlasnie ten program będzie tym do którego napewno wróce.

20 Lip 2005, 22:37

Ostek napisał(a):Ja sam zarabiam marne 1000zł miesięcznie,co na obecne czasy nie jest jakąś wygórowaną kwota,mając na wychowaniu 2 dzieci i płacąc za wynajem mieszkania.I czy własnie dla takiej osoby jak ja są skierowane darmowe legalne programy?

Nie mnie to oceniać. Nie wiem, jak prowadzisz swój domowy budżet. Jeżeli starcza ci na coroczne opłaty za korzystanie z antywirusa, to O.K. Nie twierdzę, czy dla ciebie skierowane są właśnie darmowe programy. Z resztą to jest całkiem odmienna kwestia dla każdego z nas... Pozdrawiam!
Wyślij odpowiedź