TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

linux dla początkującego

Tematyka związana z rodziną systemów operacyjnych Unix. Klony i pochodne danego systemu operacyjnego oraz inne typy OS

linux dla początkującego

Postprzez Coby » 12 Gru 2007, 00:30

PostUA:

Witam zamierzam na swoim piecu zainstalować linuxa .
po przewertowaniu mass stron o lunuxie doszedłem do wniosku że chyba najbardziej odpowiedni będzie aurox (Aurox Linux 12 DVD3 pl)
z tego co wyczytałem jest po polsku ,neostrada też "podobnież" chodzi pod nim.
I tutaj moje pytanie czy ta dystrybucja będzie odpowiednia dla kogoś kto będzie miał pierwszy raz styczność z linuxem ?
Awatar użytkownika
Coby
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 11 Gru 2007, 23:52

Postprzez tirex52 » 12 Gru 2007, 00:35

PostUA:

Ja bym ci polecił knoppix`a
Jak dla mnie łatwiejszy z tego co słyszałem
Awatar użytkownika
tirex52
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 25 Sty 2007, 00:19
Miejscowość: Miękowo city :>

Postprzez destyny » 12 Gru 2007, 01:46

PostUA:

Zainstaluj ubuntu :P dla początkujących chyba dobre :) .

Ja tam własnie na nim siedze , za wiele jeszcze nie ogarniam ale to się zmieni :).

Pozdrawiam :) .
"Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać."
destyny
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dołączenie: 02 Sie 2006, 09:16
Miejscowość: Łódź
Pochwały: 12

Postprzez KORNIK307 » 14 Sty 2008, 22:21

PostUA:

powiem ci kolego ze ja zainsalowalem ubunta i jest mily wizualnie prawie jak windows aczkolwiek potrzeba jakis aplikacji zeby gry smigaly tak przynajmniej poczytalem ta i tu a ruzna pliki do pobrania sa na osiolku jak cos poczytam i skumam to dopisze a i jaki sie przydalem to prosze o plusika skoro mnie tak prosz to i ja tez niomieszkam .
A i pozatym ubunta mozesz zamowic zadarmo w ilosci dowolnej po wczesniejszej rejestraci ja czekalem jakies 2 tygodznie i zamowilem 20 zwyklych i 20 64 bitowych a i ubunt mozesz uruchomic z poziomu plyty i zainstalowac wtedy smiga szybciej i wieksze mozliwosci ale do internetu to smiga z poziomu plyty a czy neostrada tez to niewiem ja mam kablowke no to pozdrawiam nara................................... :lol:
KORNIK307
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 25 Gru 2007, 22:51

Postprzez LucaS » 14 Sty 2008, 22:44

PostUA:

Jak pierwszy raz to Ubuntu (mega pomoc na forum ubuntu.pl) lub openSUSE (też bardzo dobra pomoc na forum suse.pl) lub ewentualnie Madriva.

Przy czym najbardziej bym Cię namawiał do Ubuntu, bo jest więcej samych poradników i opisów tego systemu po polsku niż do openSUSE (obecnie 'studiuje' openSUSE i wiem jaka róznica. Z Ubuntu szybciej zakumasz filozofie Linuksa).

Pozdro
Było, minęło...
LucaS
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 11 Maj 2006, 21:45
Pochwały: 7

Postprzez Coby » 23 Sty 2008, 02:51

PostUA:

nie chciałem zakładać nowego tematu
więc napisze jeszcze raz tutaj
mam już ubuntu na płytce i tak
wyczytałem że jest możliwość uruchomienia systemu z poziomu płyty ?
czy przy tym procesie trzeba kombinować coś z partycjami ?
prosił bym o odpowiedz
Awatar użytkownika
Coby
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 11 Gru 2007, 23:52

Powróć do Unix / Linux / Inne typy OS

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]