TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Linux is Windows

Tematyka związana z rodziną systemów operacyjnych Unix. Klony i pochodne danego systemu operacyjnego oraz inne typy OS

Linux is Windows

Postprzez konan12 » 07 Sty 2007, 23:22

PostUA:

Witam , słyszałem ze dobrym oprogramowaniem jest linux bo nie ma wirusów nie zacina się ale jak tam jest z programi bo na niecie jest bardzo mało programów na linuxsa .. co myślice o tym linuxsie czy to dobrym oprogramowianiem lepszym od Winndowsa . A linux jest przedewszystkim darmowy
Awatar użytkownika
konan12
Postujący
Postujący

Dołączenie: 15 Lis 2006, 14:43

Postprzez dean99 » 08 Sty 2007, 12:17

PostUA:

Ja tam wole Windowsa bo jest na niego więcej programów, jeśli jest jakiś problem moge tutaj napisać i napewno ktoś będzie znać odpowiedź :D A na linuxa niekoniecznie
LFS to nie gra to rzeczywistość
Awatar użytkownika
dean99
Postujący
Postujący

Dołączenie: 30 Maj 2006, 09:53
Miejscowość: Gołdap

Postprzez JarekMk » 08 Sty 2007, 13:20

PostUA:

Dwa podejścia jak poznasz lunuxa to sam powiesz że Windows to wersja Alpha Dosa... Jak nie znasz to powiesz ze Linux to debilstwo... Taka prawda :)
Awatar użytkownika
JarekMk
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 06 Lis 2006, 11:27
Miejscowość: Malbork

Postprzez niunka » 08 Sty 2007, 15:44

PostUA:

JarekMk napisał(a):jak poznasz lunuxa to sam powiesz że Windows to wersja Alpha Dosa...

Alpha Dosa Image Image Image

Jareczku,czemu tak brutalnie :)
Ja wiem to przez tego przemarznietego pingwina.

Jak pierwszy raz zainsrtalowalam Linuxa to po uruchomieniu nie wiedzialam co z nim zrobic :roll:
I jakos sie nie przelamalam zeby go dobrze poznac :-)

Lubie Okna i przy nich zostane
Bez wzgledu co o tym mysla fani Pingwina , Windows nie jest wcale zly,
to takie moje osobiste zdanie.
Moze jakby mi dali Linuxa 10 lat temu to bym sie do niego przekonala.
Awatar użytkownika
niunka
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 08 Maj 2005, 15:21
Miejscowość: Kempten
Pochwały: 1

Postprzez JarekMk » 08 Sty 2007, 17:10

PostUA:

Jakoś tak wyszło :P

Ja również wolę windowsa z tego względu że producenci sprzętu olewają jeszcze linuxa a mi się nie chce szukać tydzień czasu sterowników do dźwięku... System ma pracować dla użytkownika a nie użytkownik co chwila kombinować żeby coś zadziałało... Po za tym linux nie został stworzony dla użytku domowego i nigdy nie będzie... Chyba że napiszą go jeszcze raz. Lunux jest systemem sieciowym i trzeba się z tym pogodzić, koniec kropka :)

Niech Microsoft opuści centy swych produktów o 40% i linux umiera... :)
Awatar użytkownika
JarekMk
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez kukaszr » 08 Sty 2007, 17:34

PostUA:

Nie zgadzam się... Windowsy już nie sa takie drogie... Gry kosztują po 130zł niektóre a grasz wnie miesiąc albo 3.

Windowsy w tej chwili kosztują 230-290zł... nowy zapakowany a używasz go codziennie, juz od kilku lat!

230zł to nie majatek idzie też kupić dedykowane jeszcze taniej
Chciałbym umrzeć we śnie jak mój dziadek... a nie jak jego pasażerowie głośno krzycząc :D
Awatar użytkownika
kukaszr
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 29 Gru 2005, 12:16
Miejscowość: Poznań
Pochwały: 2

Postprzez dark_prince » 08 Sty 2007, 18:34

PostUA:

Zeby uniknac szoku podczas przesiadki z Windowsa na Linuxa polecam dystrybucje SuSe albo Mandrive, ktora ostatnio zaczalem dostrajac na swoim kompie :) Oczywiscie nalezy sie liczyc z utrudnieniami - instalacja nowego programu na poczatku to czesto rzeznia w krwistym wydaniu :) Z gierkami juz jest coraz lepiej - np. emulatorek Cedega na Mandrivie :)
Ostatnio edytowany przez dark_prince, 09 Sty 2007, 00:43, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
dark_prince
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 14 Wrz 2006, 16:21

Postprzez JarekMk » 08 Sty 2007, 22:57

PostUA:

dark_prince napisał(a):Zeby uniknac szoku podczas przesiadki z Windowsa na Linuxa polecam dystrybucje SuSe albo Mandrive, ktora ostatnio zaczalem dostrajac na swoim kompie :) Oczywiscie nalezy sie liczyc z utrudnieniami - instalacja nowego programu na poczatku to czesto rzeznia w krwistym wydaniu :) Z gierkami juz jest coraz lepiej - np. emulatorek Cenega na Mandrivie :)

Cedega jest płatna... Mówisz o Mandrivie PP ona też jest płatna...
Awatar użytkownika
JarekMk
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez dark_prince » 09 Sty 2007, 00:43

PostUA:

JarekMk napisał(a):Cedega jest płatna... Mówisz o Mandrivie PP ona też jest płatna...

Zgadza się, co nie zmienia faktu, że wychodzi taniej niż Windows, ale to przecież nie jest przedmiotem dyskusji.

Ps. Literówkę już poprawiam ;)
Awatar użytkownika
dark_prince
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 14 Wrz 2006, 16:21

Postprzez daris » 11 Mar 2007, 21:44

PostUA:

A ja siedzę na kubuntu. Na początku miałem problemy z dźwiękiem ale po kilku dniach zacząłem dochodzić co jest nie tak (troszkę dziwne to było bo na winampie+wine czy xmms'ie wszystko działało). Problemem był brak kodeków :) . Winamp czy XMMS od razu je posiadali więc wszystko było dobrze.
Inny problem z linuxem to radeon 9600 i brak przyspieszania sprzętowego (które jest potrzebne aby móc korzystać z beryla). Po instalacji sterowników nie kubuntu wogóle nie wstawało. Więc trzeba było przywrócić standardowe.

Ale ja jednak wolę kubuntu od windowsa. Szybszy, bardziej konfigurowalny (szczególnie środowisko KDE) bardzo mało wirusów (nawet nie miałem okazji poszukać w necie jakiegoś antywirusa na linuxa).

Windows został jeszcze na dysku bo moja siostra niestety nie umie się odsłużyć linuxem (to jeszcze mało - angielską vistą też nie umie (przecież to już się na pamięć zna gdzie co jest i po chińsku można się obsługiwać :D ))

Ja tam wole Windowsa bo jest na niego więcej programów

A czy na linuxa jest mało programów? Jeszcze nie znalazłem takiego programu windowsowskiego co by nie miał odpowiednika linuxowskiego :)

A dlaczego tytuł tematu brzmi:
Linux is Windows

Nie wiedziałem że Linux jest Windowsem :D
Ja bym raczej dał
Linux vs Windows
daris
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 17 Gru 2006, 21:49

Postprzez LucaS » 11 Mar 2007, 22:52

PostUA:

Żałuje, że pierwszy raz jak dostałem kompa systemem był Windows. Przez kilka lat pracując na nim i mając o nim zaawansowaną wiedzę trudno jest się przesiąść na Linuxa. Robiłem kilka prób aby zmienić, ale zawsze powracałem na windowsa. NA PEWNO gdybym zaczął pracować na Linuxie od pierwszych dni stycznosci z komputerem - nie miałbym problemów. Takiemu, ktory do tej pory miał tylko windowsa, Linux wydaje się trudniejszy i to zniechęca. Pewnie jeszcze kilka razy będę zmieniał system na Linuxa. Mam nadzieje, że ktoregos dnia raz na zawsze zmienie :P
Było, minęło...
LucaS
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 11 Maj 2006, 21:45
Pochwały: 7

Postprzez buzu » 12 Mar 2007, 00:46

PostUA:

Święte słowa.Ciężko się przestawić.Choć lin jest naprawdę prosty jak budowa cepa przyzwyczajenia są silniejsze.Winda była dłuuuuuuuuugo przed .Osobiscie pracuję na xp i w2k a z lina korzystam sporadycznie.. .preferuję Knoppixa i Ubuntu ze wskazaniem na Knoppixa (jest naprawdę super i w niektórych sytuacjach niezastąpiony).Polecam.
Ps.@JarekMk. a co do Alphy dos'a to co miałeś na myśli?
Nie przejmuj się ,z wiekiem ci to przejdzie.Jesteśmy w dobie syst.z rodz.NT chyba,że Ciebie dopiero wykopali w jakiejś dżungli jacyś indianie albo co gorsze OBCY i pobrali do badań Twoją ostatnia na wpół martwą szarą komórkę i zapomnieli oddać. :)
Alter alterum docet.
Awatar użytkownika
buzu
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 26 Gru 2006, 02:20
Miejscowość: Łódź

Postprzez dzwonek » 12 Mar 2007, 19:11

PostUA:

Kod: Zaznacz wszystko
Dwa podejścia jak poznasz lunuxa to sam powiesz że Windows to wersja Alpha Dosa... Jak nie znasz to powiesz ze Linux to debilstwo... Taka prawda

zgodze sie z tym w 100% niestety trzeba poznac linuxa aby stwierdzic jego wyzszosc na winshitem.

Jak pierwszy raz zainsrtalowalam Linuxa to po uruchomieniu nie wiedzialam co z nim zrobic

mialem podobnie... i wywalilem tego mandrake w diably i wrocilem do windy (ale nie na dlugo)

Ja również wolę windowsa z tego względu że producenci sprzętu olewają jeszcze linuxa

nie do konca sie z tym zgodze... tzn owszem w duzym stopniu producenci olewaja uzytkownikow linuxa ale w roznie duzym stopniu nie jest to istotne ;) gdyz istnieja takie rzeczy jak sterowniki opensourcowe. jeszcze jest pytanie o trudnosc instalowania tego pod linuxem... to zalezy od tego jakiego linuxa uzywasz... ja tam preferuje debiana ktory pod wzgledem instalacji softu jest banalny...
apt-get install nazwa_softu
tak to sie robi pod linuxem...
zadnych glupich plytek z driverami... jedna komenda i wszystko dziala ;) ehhh uwielbiam ta prostote ;)
pozatym nie kazdy producent olewa linuxa. z bardziej znanych wymienie tutaj nVidia ktora to wlasnie udostepnia (coprawda o zamknietym kodzie) ale bardzo dobrej jakosci sterowniki, dzieki ktorym mam lepsza wydajnosc niz na windowsie !

Po za tym linux nie został stworzony dla użytku domowego i nigdy nie będzie...

ja tam mam linuxa na serwerze jak i na desktopie... i powiem jeszcze jedno... linuxa nie trzeba co pol roku przeinstalowywac ;) jego sie instaluje raz na cale zycie bo on sie nie psuje, nie zbiera smieci, nie sciaga wirusow, taki powinien byc system operacyjny.

Niech Microsoft opuści centy swych produktów o 40% i linux umiera...

nie zgodze sie z toba... prawda jest taka ze mlo kto uzywa linuxa bo ciezko jest na niego "przejsc" przyzwyczaic sie do kompletnie innego sposobu myslenia. ale prawdziwy linuxiarz nie przejdzie ci na winde chodz by byla za free ;) w sumie to moja uczelnia rozdaje studentom windy ;) ale ja jej nie biore bo i po co ?
pozatym powinienes zajzec na stronke http://reactos.pl/ na tej stronce masz opensourcowego windowsa ;) ok nie jest jeszcze skonczony.... ale jeszcze tak z dwa lata i bedzie na rynku w pelni funkcjonalny darmowy windows ;) (ok opensourcowy a nie darmowy ;) zainteresowani tematyka wiedza na czym polega roznica)

Zeby uniknac szoku podczas przesiadki z Windowsa na Linuxa polecam dystrybucje SuSe albo Mandrive

owszem... sluszna uwaga... ale prawda jest taka ze mandriva to zabawka dla poczatkujacych ;) jak ktos sie przyzwyczai do linuxa to niech sprubuje debiana ;) apropo ubuntu/kubuntu to "zmodyfikowane" wersje debiana a tez na start sa banalnie proste i latwiej sie z nich przechodzi na debiana ;)

Cedega jest płatna... Mówisz o Mandrivie PP ona też jest płatna...

nie ma to jak laik ktory probuje sie przechwalac swoja wiedza o linuxie <rotfl>
a wiec... projekt cedega wyrosl z projektu wine. projekt wine jest opensourcowy, a co za tym idzie jesli ktos wykorzysta jego kod i stworzy cos nowego a nastepnie chce to rozprowadzac nawet za pieniadze to jest zmuszony rowniez do ustepniania darmowo kodu. kod do cedegi jest udostepniony bez problemu w necie. mozna go sciagnac i samemu sobie skompilowac cedege ;) za o sie wiec placi? a mianowicie za gotowa do instalacji paczke pod konkretny system operacyjny, gotowa do instalacji... a kompilacja troszke trwa.... zreszta z tymi paczkami cedegi nie jest do koncatak jak sie zdaje... tzn jest paczka pod debiana (tego systemu wlasnie uzywam) ale niestety tylko pod debian stable a ja uzywam debian testing/unstable/experimental wiec bylem zmuszony kompilowac recznie cedege.

A ja siedzę na kubuntu.

dobry wybor : ))))))))))))))

Problemem był brak kodeków

w przypadku kodekow w systemach debianopodobnych czyli miedzy innymi kubuntu potrzebujesz do pliku /etc/apt/sources.list dopisac nastepujace linijki:
deb http://mirrors.ecology.uni-kiel.de/debian/debian-multimedia stable main
deb-src http://mirrors.ecology.uni-kiel.de/debian/debian-multimedia stable main

a nastepnie na prawach administratora wykonac komendy:
apt-get update
apt-get install NAZWA_KODEKU_KTOREGO_NAM_BRAKUJE

Inny problem z linuxem to radeon 9600

zdaje mi sie ze jednak bez problemu sa stery na sieci...
http://ati.amd.com/support/drivers/linu ... adeon.html

Szybszy, bardziej konfigurowalny (szczególnie środowisko KDE) bardzo mało wirusów (nawet nie miałem okazji poszukać w necie jakiegoś antywirusa na linuxa).

owszem linux jest wydajniejszy... wirusy ?? wirusow pod linuxa nie ma wogule ;) tzn bylo kolo 10 wirusow w historii... a antywirusy pod linucha sa ;)

A czy na linuxa jest mało programów? Jeszcze nie znalazłem takiego programu windowsowskiego co by nie miał odpowiednika linuxowskiego

dobrze mowisz :P

ps. jak mi ktos kiedys powiedzial:
"przejscie na lina jest jak odwyk - ciezko ale warto"
Awatar użytkownika
dzwonek
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 12 Mar 2007, 15:31

Postprzez niunka » 12 Mar 2007, 22:24

PostUA:

"przejscie na lina jest jak odwyk - ciezko ale warto"

dzwonek Co jest tego tak naprawde warte,przekonaj do tego przecietnego Kowalskiego.
Fakt jestesmy przyzwyczajeni do Windowsa i bardzo dobrze.
Gdyby przeciatny uzytkownik komputera i Windowsa poswiecil tyle czasu na poznanie Windowsa co potrzebowal bedzie na takie poznanie Linuxa jak piszesz to napewno nie bedzie mial zadnych problemow z systemem (windowsem)
Z czego w tym wypadku plynie wieksza korzysc ?
Windows i wszystko z nim zwiazane jest o wiele latwiej dostepne, w pracy itd mamy w wiekszosci stycznosc z Windowsem.
Dzisiejsze komputery sa tak wydajne ze niema juz specjalnego znaczenia jak wymagajacy system mamy na ktorym bedziemy miec lepsze osiagi.
Zyjemy w czasach , w ktorych jest pogon za pieniadzem a nasz czas jest bezcenny,dlatego niewiele sie zmieni. I to chyba lepiej .
Awatar użytkownika
niunka
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 08 Maj 2005, 15:21
Miejscowość: Kempten
Pochwały: 1

Postprzez JarekMk » 04 Kwi 2007, 08:03

PostUA:

A ja siedzę teraz na Ubuntu 7.04 i dopiero dostosowuje go pod siebie :)

Ale mam już sterowniki beryla i wsio :P Teraz tylko konfiguracja:P
Awatar użytkownika
JarekMk
Forumowicz
Forumowicz

Następna

Powróć do Unix / Linux / Inne typy OS

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], TeKa