- Kod: Zaznacz wszystko
Dwa podejścia jak poznasz lunuxa to sam powiesz że Windows to wersja Alpha Dosa... Jak nie znasz to powiesz ze Linux to debilstwo... Taka prawda
zgodze sie z tym w 100% niestety trzeba poznac linuxa aby stwierdzic jego wyzszosc na winshitem.
Jak pierwszy raz zainsrtalowalam Linuxa to po uruchomieniu nie wiedzialam co z nim zrobic
mialem podobnie... i wywalilem tego mandrake w diably i wrocilem do windy (ale nie na dlugo)
Ja również wolę windowsa z tego względu że producenci sprzętu olewają jeszcze linuxa
nie do konca sie z tym zgodze... tzn owszem w duzym stopniu producenci olewaja uzytkownikow linuxa ale w roznie duzym stopniu nie jest to istotne
gdyz istnieja takie rzeczy jak sterowniki opensourcowe. jeszcze jest pytanie o trudnosc instalowania tego pod linuxem... to zalezy od tego jakiego linuxa uzywasz... ja tam preferuje debiana ktory pod wzgledem instalacji softu jest banalny...
apt-get install nazwa_softu
tak to sie robi pod linuxem...
zadnych glupich plytek z driverami... jedna komenda i wszystko dziala
ehhh uwielbiam ta prostote
pozatym nie kazdy producent olewa linuxa. z bardziej znanych wymienie tutaj nVidia ktora to wlasnie udostepnia (coprawda o zamknietym kodzie) ale bardzo dobrej jakosci sterowniki, dzieki ktorym mam lepsza wydajnosc niz na windowsie !
Po za tym linux nie został stworzony dla użytku domowego i nigdy nie będzie...
ja tam mam linuxa na serwerze jak i na desktopie... i powiem jeszcze jedno... linuxa nie trzeba co pol roku przeinstalowywac
jego sie instaluje raz na cale zycie bo on sie nie psuje, nie zbiera smieci, nie sciaga wirusow, taki powinien byc system operacyjny.
Niech Microsoft opuści centy swych produktów o 40% i linux umiera...
nie zgodze sie z toba... prawda jest taka ze mlo kto uzywa linuxa bo ciezko jest na niego "przejsc" przyzwyczaic sie do kompletnie innego sposobu myslenia. ale prawdziwy linuxiarz nie przejdzie ci na winde chodz by byla za free
w sumie to moja uczelnia rozdaje studentom windy
ale ja jej nie biore bo i po co ?
pozatym powinienes zajzec na stronke
http://reactos.pl/ na tej stronce masz opensourcowego windowsa
ok nie jest jeszcze skonczony.... ale jeszcze tak z dwa lata i bedzie na rynku w pelni funkcjonalny darmowy windows
(ok opensourcowy a nie darmowy
zainteresowani tematyka wiedza na czym polega roznica)
Zeby uniknac szoku podczas przesiadki z Windowsa na Linuxa polecam dystrybucje SuSe albo Mandrive
owszem... sluszna uwaga... ale prawda jest taka ze mandriva to zabawka dla poczatkujacych
jak ktos sie przyzwyczai do linuxa to niech sprubuje debiana
apropo ubuntu/kubuntu to "zmodyfikowane" wersje debiana a tez na start sa banalnie proste i latwiej sie z nich przechodzi na debiana
Cedega jest płatna... Mówisz o Mandrivie PP ona też jest płatna...
nie ma to jak laik ktory probuje sie przechwalac swoja wiedza o linuxie <rotfl>
a wiec... projekt cedega wyrosl z projektu wine. projekt wine jest opensourcowy, a co za tym idzie jesli ktos wykorzysta jego kod i stworzy cos nowego a nastepnie chce to rozprowadzac nawet za pieniadze to jest zmuszony rowniez do ustepniania darmowo kodu. kod do cedegi jest udostepniony bez problemu w necie. mozna go sciagnac i samemu sobie skompilowac cedege
za o sie wiec placi? a mianowicie za gotowa do instalacji paczke pod konkretny system operacyjny, gotowa do instalacji... a kompilacja troszke trwa.... zreszta z tymi paczkami cedegi nie jest do koncatak jak sie zdaje... tzn jest paczka pod debiana (tego systemu wlasnie uzywam) ale niestety tylko pod debian stable a ja uzywam debian testing/unstable/experimental wiec bylem zmuszony kompilowac recznie cedege.
A ja siedzę na kubuntu.
dobry wybor : ))))))))))))))
Problemem był brak kodeków
w przypadku kodekow w systemach debianopodobnych czyli miedzy innymi kubuntu potrzebujesz do pliku /etc/apt/sources.list dopisac nastepujace linijki:
deb http://mirrors.ecology.uni-kiel.de/debian/debian-multimedia stable main
deb-src http://mirrors.ecology.uni-kiel.de/debian/debian-multimedia stable main
a nastepnie na prawach administratora wykonac komendy:
apt-get update
apt-get install NAZWA_KODEKU_KTOREGO_NAM_BRAKUJE
Inny problem z linuxem to radeon 9600
zdaje mi sie ze jednak bez problemu sa stery na sieci...
http://ati.amd.com/support/drivers/linu ... adeon.html- Kod: Zaznacz wszystko
Szybszy, bardziej konfigurowalny (szczególnie środowisko KDE) bardzo mało wirusów (nawet nie miałem okazji poszukać w necie jakiegoś antywirusa na linuxa).
owszem linux jest wydajniejszy... wirusy ?? wirusow pod linuxa nie ma wogule
tzn bylo kolo 10 wirusow w historii... a antywirusy pod linucha sa
A czy na linuxa jest mało programów? Jeszcze nie znalazłem takiego programu windowsowskiego co by nie miał odpowiednika linuxowskiego
dobrze mowisz
ps. jak mi ktos kiedys powiedzial:
"przejscie na lina jest jak odwyk - ciezko ale warto"