UA:

UA:
JarekMk napisał(a):jak poznasz lunuxa to sam powiesz że Windows to wersja Alpha Dosa...

UA:

UA:

UA:
Oczywiscie nalezy sie liczyc z utrudnieniami - instalacja nowego programu na poczatku to czesto rzeznia w krwistym wydaniu
Z gierkami juz jest coraz lepiej - np. emulatorek Cedega na Mandrivie 

UA:
dark_prince napisał(a):Zeby uniknac szoku podczas przesiadki z Windowsa na Linuxa polecam dystrybucje SuSe albo Mandrive, ktora ostatnio zaczalem dostrajac na swoim kompieOczywiscie nalezy sie liczyc z utrudnieniami - instalacja nowego programu na poczatku to czesto rzeznia w krwistym wydaniu
Z gierkami juz jest coraz lepiej - np. emulatorek Cenega na Mandrivie

UA:
JarekMk napisał(a):Cedega jest płatna... Mówisz o Mandrivie PP ona też jest płatna...

UA:
. Winamp czy XMMS od razu je posiadali więc wszystko było dobrze.
))
Ja tam wole Windowsa bo jest na niego więcej programów

Linux is Windows

Linux vs Windows

UA:

UA:

UA:
Dwa podejścia jak poznasz lunuxa to sam powiesz że Windows to wersja Alpha Dosa... Jak nie znasz to powiesz ze Linux to debilstwo... Taka prawdaJak pierwszy raz zainsrtalowalam Linuxa to po uruchomieniu nie wiedzialam co z nim zrobicJa również wolę windowsa z tego względu że producenci sprzętu olewają jeszcze linuxa
gdyz istnieja takie rzeczy jak sterowniki opensourcowe. jeszcze jest pytanie o trudnosc instalowania tego pod linuxem... to zalezy od tego jakiego linuxa uzywasz... ja tam preferuje debiana ktory pod wzgledem instalacji softu jest banalny...
ehhh uwielbiam ta prostote 
Po za tym linux nie został stworzony dla użytku domowego i nigdy nie będzie...
jego sie instaluje raz na cale zycie bo on sie nie psuje, nie zbiera smieci, nie sciaga wirusow, taki powinien byc system operacyjny.Niech Microsoft opuści centy swych produktów o 40% i linux umiera...
w sumie to moja uczelnia rozdaje studentom windy
ale ja jej nie biore bo i po co ?
ok nie jest jeszcze skonczony.... ale jeszcze tak z dwa lata i bedzie na rynku w pelni funkcjonalny darmowy windows
(ok opensourcowy a nie darmowy
zainteresowani tematyka wiedza na czym polega roznica)Zeby uniknac szoku podczas przesiadki z Windowsa na Linuxa polecam dystrybucje SuSe albo Mandrive
jak ktos sie przyzwyczai do linuxa to niech sprubuje debiana
apropo ubuntu/kubuntu to "zmodyfikowane" wersje debiana a tez na start sa banalnie proste i latwiej sie z nich przechodzi na debiana 
Cedega jest płatna... Mówisz o Mandrivie PP ona też jest płatna...
za o sie wiec placi? a mianowicie za gotowa do instalacji paczke pod konkretny system operacyjny, gotowa do instalacji... a kompilacja troszke trwa.... zreszta z tymi paczkami cedegi nie jest do koncatak jak sie zdaje... tzn jest paczka pod debiana (tego systemu wlasnie uzywam) ale niestety tylko pod debian stable a ja uzywam debian testing/unstable/experimental wiec bylem zmuszony kompilowac recznie cedege.A ja siedzę na kubuntu.Problemem był brak kodekówdeb http://mirrors.ecology.uni-kiel.de/debian/debian-multimedia stable main
deb-src http://mirrors.ecology.uni-kiel.de/debian/debian-multimedia stable mainapt-get update
apt-get install NAZWA_KODEKU_KTOREGO_NAM_BRAKUJEInny problem z linuxem to radeon 9600Szybszy, bardziej konfigurowalny (szczególnie środowisko KDE) bardzo mało wirusów (nawet nie miałem okazji poszukać w necie jakiegoś antywirusa na linuxa).
tzn bylo kolo 10 wirusow w historii... a antywirusy pod linucha sa
A czy na linuxa jest mało programów? Jeszcze nie znalazłem takiego programu windowsowskiego co by nie miał odpowiednika linuxowskiego

UA:
"przejscie na lina jest jak odwyk - ciezko ale warto"

Powróć do Unix / Linux / Inne typy OS
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]