Tutaj możecie pisać o czym się tylko podoba, tematyka dowolna... niekoniecznie związana z oprogramowaniem.

31 Sty 2014, 12:23

Mi też się wydaje że konto oszczędnościowe. Jeśli chcesz możesz w każdej chwili wypłacić pieniądze itp

05 Mar 2014, 15:34

Ja mam pieniądze na lokacie, ale nie znam się jakoś szczególnie, więc nie wiem co dokładnie jest lepsze.

05 Mar 2014, 17:52

To jest pytanie w stylu co lepsze: komputer stacjonarny czy laptop... lepsze jest to co komu potrzeba bo to są dwa różne produkty bankowe.

16 Kwi 2014, 22:23

Najlepiej mieć oba instrumenty - część pieniędzy można z automatu wrzucać na konto oszczędnościowe (na przykład zaokrągloną końcówkę przy zakupach kartą) a grubsze pieniądze wrzuć na lokatę

02 Maj 2014, 23:56

Ja również uważam że zdecydowanie lepiej jest jednak założyć konto oszczędnościowe ... głównie z tych samych powodów, ważne jest aby mieć dostęp do swoich pieniędzy w każdej chwili, lokata nam tego nie zapewnia

Ostatnio edytowany przez 
THELATICIA86, 30 Cze 2014, 10:04, edytowano w sumie 1 raz

05 Maj 2014, 18:38

Z tego co wiem nie ma znaczenia co się wybierze. Zysk z obu instrumentów będzie na podobnym niskim poziomie.

11 Maj 2014, 12:09

Ja osobiście wybieram konto oszczędnościowe z tych samych powodów co większość, czyli wolę mieć dostęp do swoich pieniędzy w każdej chwili, ponieważ nigdy nie wiem kiedy będzie mi potrzebna większa suma pieniędzy

Ostatnio edytowany przez 
ONELIZETTE87, 03 Lip 2014, 14:03, edytowano w sumie 1 raz

29 Maj 2014, 12:36

trudne pytanie. może warto je skierować np. do doradcy finansowego? przy tej ilości ofert, jaka jest dostępna na rynku można zgłupieć i trudno podjąć decyzję. i jedno i drugie ma swoje plusy i minusy.

30 Maj 2014, 09:15

Ja miałam i konto oszczędnościowe i lokatę jak się okazało warunki były porównywalne , i to w różnych bankach , obostrzenia też podobne, chociaż zrywając lokatę nie dostajemy nic , żadnego zysku.

Ostatnio edytowany przez 
naqwe2116, 18 Sie 2014, 16:36, edytowano w sumie 1 raz

03 Cze 2014, 15:41

Witam forumowiczów.
Obecnie posiadam konto w Pekao S.A. Podoba mi się system bankowości elektronicznej jak i system kard prepaid - jednak nie mam żadnych korzyści z tego, że trzymam pieniądze w tym banku.
Chciałbym gdzieś lokować oszczędności - nie za wiele ich mam ale chciałbym coś odkładać na konto co miesiąc.
Gdzie najlepiej założyć konto oszczędnościowe na jakiś wysoki procent 3-5 %. Chciałbym mieć dostęp do środków przez internet, niekoniecznie muszę mieć dodatkową kartę płatniczą/ bankomatową.
Możecie mi coś polecić ?.

03 Cze 2014, 15:53

Cześć,
zobacz czerwcowy ranking: 
- Kod:
- http://www.ekontobankowe.pl/ranking-kont-oszczednosciowych
 Zwróć szczególną uwagę na oprocentowanie 
po okresie promocyjnym i na koszty utrzymania takiego konta.

03 Cze 2014, 18:21

Z tego całego rankingu to chyba najbardziej opłaca się BGŻ Optima.

03 Cze 2014, 21:07

Ja również jestem bardziej przychylna kontom oszczędnościowym niż lokatom, w każdej chwili można wyciągnąć każdą sumę pieniędzy a to jest dla mnie bardzo ważne wolę mieć pieniądze zawsze na wyciągnięcie ręki

05 Cze 2014, 23:57

Nie zawsze konto oszczędnościowe jest lepsze. W porównaniu do długoterminowych lokat ze stałym oprocentowaniem najczęściej wypada słabiej. Choć zazwyczaj na koncie oszczędnościowym wiesz, kiedy jego oprocentowanie spadnie to najczęściej okres wysokiego % jest krótszy niż na lokacie. Konto oszczędnościowe należy więc bardziej uznawać jako lokatę ze zmiennym oprocentowaniem, codzienną lub comiesięczną kapitalizacją i bez konsekwencji zerwania.

01 Lip 2014, 09:44

Przy takich danych jak w pierwszym poście, różnica jest minimalna.
Efektywna stopa roczna dla takiego konta to nieco ponad 3,04%, więc lokata 3,11% nie da nam dużo więcej.
Każdy 1000 zł to w skali roku 70 gr różnicy. Trzeba byłoby mieć 1 mln żeby zarobić mniej niż 700 zł w stosunku do konta oszczędnościowego. To naprawdę niewielkie różnice.
Jeśli już zamrażać pieniądze to bardziej opłacalne są obligacje.