Logi, zabezpieczenie komputera, danych. Programy antywirusowe antyspyware, firewall itp.

Regulamin forum

1. Każdy temat powinien odzwierciedlać treść wątku.
2. W przypadku wklejania logów; należy je wykonać od razu przynajmniej z dwóch narzędzi: FRST oraz z GMER
3. Wszelkie logi proszę publikować na przeznaczonych do tego stronach a w poście wklejać tylko link.
4. Nie wskazane jest skracanie logów, należy wkleić cały - od początku, do końca.
5. Nie wskazane jest podczepianie się do tematów innych użytkowników - proszę założyć nowy temat w dziale Bezpieczeństwo, ułatwi to pomoc sprawdzającemu.
6. Osoby nie posiadające odpowiedniej wiedzy, nie powinny sprawdzać logów, ponieważ grozi to poważnym uszkodzeniem systemu lub aplikacji zainstalowanych na komputerze.
7. Należy dokładnie opisać problem, występujące objawy oraz wszelkie podjęte działania.
8. Każdy skrypt jest unikatowy, napisany dla każdego przypadku z osobna, więc nie może być stosowany przez innych.
9. W przypadku zamieszczenia zrzutu ekranu (screenshot'a) proszę korzystać z zewnętrznego serwisu oferującego hosting zdjęć.
Wyślij odpowiedź

mam wirusa 010 - winsock to plik nvprovau.dll

10 Lis 2009, 19:31

ma też nowe połączenie z internetem co się samo pojawiło dodało mostek sieciowy i nawrzucało libtorrentów co to jest? atak hakerów????

Logfile of Trend Micro HijackThis v2.0.2
Scan saved at 12:07:55, on 2009-11-03
Platform: Windows XP Dodatek SP. 1 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP1 (6.00.2800.1106)
Boot mode: Normal

Running processes:
C:\WINDOWS\System32\smss.exe
C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
C:\WINDOWS\system32\services.exe
C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
C:\WINDOWS\Explorer.EXE
C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
C:\WINDOWS\System32\ctfmon.exe
C:\Documents and Settings\mir\Pulpit\antyviry\HiJackThis.exe

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza
O3 - Toolbar: &Radio - {8E718888-423F-11D2-876E-00A0C9082467} - C:\WINDOWS\System32\msdxm.ocx
O4 - HKCU\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\System32\ctfmon.exe
O4 - HKUS\S-1-5-19\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\System32\CTFMON.EXE (User 'USŁUGA LOKALNA')
O4 - HKUS\S-1-5-20\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\System32\CTFMON.EXE (User 'USŁUGA SIECIOWA')
O4 - HKUS\S-1-5-18\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\System32\CTFMON.EXE (User 'SYSTEM')
O4 - HKUS\.DEFAULT\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\System32\CTFMON.EXE (User 'Default user')
O9 - Extra button: Related - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - C:\WINDOWS\web\related.htm
O9 - Extra 'Tools' menuitem: Show &Related Links - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - C:\WINDOWS\web\related.htm
O10 - Unknown file in Winsock LSP: c:\windows\system32\nwprovau.dll

--
End of file - 1508 bytes

http://www.wklej.eu/index.php?id=a960c0694f

Re: mam wirusa 010 - winsock to plik nvprovau.dll

10 Lis 2009, 19:36

mam wirusa 010 - winsock to plik nvprovau.dll

Ciekawe, gdzie takie głupoty wyczytałeś. Wpis jest prawidłowy.
Log czysty.
Zainstaluj SP3 -> https://www.instalki.pl/download/programy/windows/dodatki/aktualizacje/windows-xp-service-pack-3/

10 Lis 2009, 19:41

a na innych moich kompach go nie ma! a mam ich 8 sztuk!! lsp fix wykrywa go jako wirusa czwarty wpis ... a on jest prawidłowy???? to ja go mam gdzieś! ja go nie chcę!! on jest zbędny!!! a co powiesz na dodatkowe połączenie z netem które opisałem i sfotografowałem drugim moim poscie? i co powiesz na libtorrenty????????? tez prawidłowe???? skąd jakieś linuksowe libtorrenty na windowsie???????????????????????????????????? i to z numwrami ip i z dodatkowym połaczeniem internetowym przez które popirerdziela transfer miliony pakietów w ciagu godziny????????????????????

10 Lis 2009, 19:45

lsp fix wykrywa go jako wirusa

Odkąd to ten program wirusy wykrywa, ciekawe....
Zobacz (drugi post) -> http://www.searchengines.pl/lofiversion ... 04145.html

A program usuń, połączenie sieciowe też.

10 Lis 2009, 22:50

novell netware to jest komponent windowsa xp?????? przeciez to sieć z linuksa! Popatrzcie usunąłem ten plik nvprovau.dll i wywaliłem go z winsock ZA POMOCĄ LSPFIX a net nadal działa... dlaczego??? działa powoli ale działa ! TO CHYBA cud!!
Net działa bez niezbędnego oprogramowania!! To może I BEZ MODEMU BĘDZIE DZIAŁAŁ??? W SIECI SIEDZĄ KOMPONENTY LINUKSOWE ! POJAWIAJĄ SIĘ LIBTORRENTY LINUKSOWE MAPUJĄCE STRONY PO SDRESACH IP I DODATKOWE POŁĄCZENIA Z INTERNETEM A WY TWIERDZICIE, ŻE WSZYSTKO JEST OK???
NIE JEST OK! NIE JEST!!

11 Lis 2009, 16:29

mirasroy napisał(a):novell netware to jest komponent windowsa xp?????? przeciez to sieć z linuksa! Popatrzcie usunąłem ten plik nvprovau.dll i wywaliłem go z winsock ZA POMOCĄ LSPFIX a net nadal działa... dlaczego??? działa powoli ale działa ! TO CHYBA cud!!
Net działa bez niezbędnego oprogramowania!! To może I BEZ MODEMU BĘDZIE DZIAŁAŁ??? W SIECI SIEDZĄ KOMPONENTY LINUKSOWE ! POJAWIAJĄ SIĘ LIBTORRENTY LINUKSOWE MAPUJĄCE STRONY PO SDRESACH IP I DODATKOWE POŁĄCZENIA Z INTERNETEM A WY TWIERDZICIE, ŻE WSZYSTKO JEST OK???
NIE JEST OK! NIE JEST!!

chłopaku do kogo ty masz pretensje?! chyba coś ci się pomyliło ;o powinieneś tu grzecznie prosić o pomoc a jeśli jesteś najmądrzejszy, to radź sobie sam. oni nie mają obowiązku ci pomagać..
jeżeli twierdzisz, że masz wirusa to przeskanuj kompa F-Secure IS 2010 i zobacz czy faktycznie coś było.

11 Lis 2009, 16:34

WIE PAN CO... DOCHODZE DO WNIOSKU ,ŻE SZANOWNY MA PAN CAŁKOWITA RACJĘ! COŚ MI SIĘ POMYLIŁO KIEDY MYŚ :twisted: LAŁEM ZE TU AN TYM FORUM KTOŚ COŚ POMOŻE MOJE DWA INNE POSTY... NIECH SZANOWNY PAN SPOJRZY ZERO ODPOWIEDZI!!!! ZERO ODPOWIEDZI CO TO JEST LIBTORRENT I SKĄD TO SIE W WINDZIE BIERZE!!! ZERO!!! ZERO!! SAMI OGLADAJACY ŻADNYCH RAD!! MYSLAłem ze ktoś coś tu wie... że to ciekawy problem... jak was nie interwsuje to NIE AM SPRAWY... ALE WAS INTERWSUJE TYLKO WY NIE WIECIE CO Z TYM ZROBIĆ I CO TO WŁAŚCIWIE JEST... MA PAN CAŁKOWITA RACJĘ NIEPOTRZEBNIE COKOLWIEK NA TYM FORUM PISAŁEM... PRZEPRASZAM WIĘCEJ NIE BĘDĘ...

14 Lis 2009, 00:41

Nie stresuj się chłopie .Sam napisałeś,że masz 8 kompów połączonych w sieć.
Masz na którymś linuksa czy wszedzie i na zawsze i na wieki wieków masz windowsy?
Jaki router ? wifi? sieć zabezpieczona ?
Napisz dokładnie jaki masz układ z tymi kompami .Jesteś adminem na tych kompach?
Dzielisz z kimś łącze ?itd itd itd.
Trochę danych chłopie nikt tu nie jest jasnowidzem a szklana kula przepadła wraz z Niunką :D

14 Lis 2009, 19:12

dane.
1. neostrada tylko dla mnie, na mnieL, moja włąsność 6Mbodów
2. ŻADNEGO POWTARZAM ŻADNEGO LINUKSA N A ŻADNYM KOMPIE wszedzie mam ORYGINALNIUTKIE POWTARZAM ORYGINALNIUTKIE UPGRADUJACE SIĘ SAMOCZYNNIE WINDOWSY XP HOME EDITION!!!.
WSZĘDZIE PROTOKOŁY MICORSOFTU!!
3. ZACZYNAŁEM 8 LAT TEMU OD MODEMU SDI MIAŁ CHYBA ZE 128 MBODÓW!OD TYLU LAT NET CHODIZŁ BARDZO DOBRZE! WCIĄGU OSTATNICH 2 MIESIECY MAM KILKA RAZY WIECEJ AWARII NIŻ W CIAGU OSTATNICH 8 LAT!!!
4. DZIELĘ ŁACZE NA 7 INNYCH KOMPUTERÓW I OD 8 LAT CHODZIŁO TO BEZ ZASTRZEŻEŃ NAWET PORTÓW NIE MUSIAŁEM ZAMYKAĆ WSZYSTKO ŚMIGAŁO.
5. PRZEZ OSTATNIE 2 MIESIACE JEST MASAKRA! DODATKOWE połaczenia sie tworza same!! po tych połaczeniach zasuwają miliony pakietrów na godzinę wszystko staje 6 mbodów chodzi gorzej niż 128 kbodów!!!
6. wszystko masz na zdjeciach dodatkowe połączenie ma zmaPowane libtorrenty Z NUMERAMI IP i znika kiedy mu wszystkie porty NA SERWERZE zamknę... !! jak zostawię jakis port otrwarty to sie draństwo pojawi w ciągu 1-do 3 godzin!! samo z netu!!
moja teoria spiskowa to ...

nw prowau to plik który wrzuca ,mi na windowsy protokół novell czyli PROTOKÓŁ LINUKSOWY DO POROZUMIEWANIA SIĘ Z KOMPUTEREM POSTAWIONYM NA LINUKSIE. WIRUS TEM INTEGRUJE SIĘ Z WINSOCK. WTEDY HAKER USTAWIA NOWE POŁACZENIE SIECIOWE NA ZDJĘCIU I SOBIE SPOKOJNIE -PRZEJMUJĘ MOJĄ NEOSTRADĘ... PRZESYŁA PLIKI SZPIEGUJE MNIE WRZUCA MI RÓŻNE ŚWIŃSTWA LUB Z NETU BLOKUJE MI NEOSTRADĘ... WYŁACZA JĄ KIEDY CHCE... MOŻE SIĘ MYLĘ ALE WĄTPIĘ... OBECNIE MAM POZAMYKANE PORTY, DZISIAJ ZNOWU STAWIAŁEM SYSTEM OD NOWA DOPIERO CO GO WGARŁEM LOGI Z HIJACKTHIS CZYSTE PORTY ZAMKNIĘTE ! ŻADNYCH DODATKOWYCH ŁACZEŃ I NET DZIAŁ JAK POWINIEN... ZA KILKA GODZIN ZNÓW PADNIE!!! PISZE TO CO TU PISZĘ W CIAGU TEJ GODZINY DRUGI RAZ BO ZA PIERWSZYM RAZEM COŚ MI NETA ROZŁĄCZYŁO KIEDY TO PISAŁEM! ODINSTALOWAŁEM NEOSTRADĘ ZAINSTALOWAŁEM JĄ PONOWNIE I ZNOWY DZIAŁA CIEKAWE JAK DŁUGO!

P.S.
NIKT NIE MA DOSTEPU DO MOICH KOMPUTERÓW POZA URZYTKOWNIKAMI. NIKT NIE MA DOSEPU DO SERWERA POZA MNĄ TO CO OPISUJĘ DZIEJE SIE SAMO!! DOWODY MASZ... SKANY HIJACKA I ZDJĘCIA...

04 Gru 2009, 12:23

chłopaku do kogo ty masz pretensje?! chyba coś ci się pomyliło ;o powinieneś tu grzecznie prosić o pomoc a jeśli jesteś najmądrzejszy, to radź sobie sam. oni nie mają obowiązku ci pomagać..
Wyślij odpowiedź