Posty związane z oprogramowaniem. Odpowiedzi na nurtujące Was pytania.
Wyślij odpowiedź

Maple Story - Nie można uruchomić aplikacji

05 Lip 2008, 12:41

Otóż wszystko zaczęło się od mojego zamiłowania do gier mmorpg. Grałem kiedyś w wiele z nich a wczoraj postanowiłem do nich wrócić. Wszystko fajnie ściągam grę o nazwie Kalonline i włączam instalke. Okazuje się, że instalka wogóle nie chce się włączyć albo ścina kompa. No to dałem sobie spokój z tą grą i ściągam następną o nazwie Maple Story. Ściągnąłem instalkę uruchamiam ją i wyskakuje mi następujący komunikat: Aktualnie inny program korzysta z tego pliku. No to się wkurzyłem resetnąłem kompa i nic. Wkońcu skopiowałem instalke na pulpit i udało mi się ją włączyc. Zainstalowałem gierke odpalam ją i wyskakuje mi następujący komunikat:

D:\Maple Story\Maple Story.exe
Nie można uruchomić aplikacji, ponieważ jej konfiguracja jest nie właściwa. Problem ten może rozwiązać ponowne zainstalowanie aplikacji.

No to instaluje to jeszcze raz i nic. Wkońcu kolega mnie namówił na inną grę mmorpg o nazwie Cabal. Zgrał mi ją na płytke, a ja zainstalowałem. Uruchamiam grę i wyskakuje mi ten sam komunikat co wyżej tyle, że zamiast ścieżki D:\Maple Story\Maple Story.exe jest D:\Cabal\Cabal.exe O co w tym wszystkim chodzi? Ma ktoś jakiś pomysl oprócz reinstalla systemu lub formata?
P.S. System robilem nowy 10 dni temu i używam Microsoft XP Proffesional

05 Lip 2008, 14:01

Nie znam tych gierek ale może pisane były pod starsze systemy ze stajni M$.Spróbuj pokombinować ze zgodnością może pomoże.

05 Lip 2008, 14:14

Pod XP chodzą, bo ja też w nie grałem :) Mi się wydaje, że to może kwestia sterowników. Tak jak mcdadek napisał miał niedawno formata.

05 Lip 2008, 15:38

Co do sterowników to mam DirectX 9.0c i nvidie jakąś tam ;P Te gierki na 100% działają po MS XP bo moj kolega ma XP i mu działają :/ Nikt naprawde nie wie od czego to? :/

05 Lip 2008, 23:51

Wymagania:
- Pentium 3 CPU
- 128 MB RAM
- VGA 16 MB RAM z akceleratorem 3D
- DirectX 9.0c

sciagnij z instalek;] i wtedy zainstaluj
http://www.instalki.pl/gry/download/mmo ... nline.html

pozdro

06 Lip 2008, 10:44

Ja na twoim miejscu zainstalował bym sp2.
To powinno też pomóc.

06 Lip 2008, 10:51

Dzięki za wszystkie odpowiedzi ;] tylko mam jedno pytanie co to jest to sp2? xD Pokombinuje trochę, a z waszych wypowiedzi wynika, że mój problem wynika ze złych sterowników, więc nad nimi trochę pokombinuje ;]
Ja nie za bardzo znam się na sterownikach, więc jak ktoś mógłby mi powiedzieć jakie będą najlepsze do karty graficznej GeForce4 MX 440 to byłbym bardzo wdzięczny. :)
EDIT: Właśnie ściągam nowe sterowniki zobaczymy czy to coś da ;]
EDIT2: Bardzo dziękuje okazuje się, że nie mam danego service pack 2, który właśnie ściągam ;] Zobaczymy czy coś to da ;]
Ostatnio edytowany przez mcdadek, 06 Lip 2008, 11:23, edytowano w sumie 1 raz

06 Lip 2008, 11:07

-> sterowniki do karty graf.

SP2 to Service Pack 2 - jeżeli go nie masz, zainstaluj. (jeżeli nie jesteś pewien, czy masz zainstalowany SP2, można to sprawdzić: start->wszystkie programy->akcesoria->narzędzia systemowe->informacje o systemie)
-> http://www.instalki.pl/programy/downloa ... ws_XP.html

06 Lip 2008, 13:00

O co chodzi? odinstalowalem stare sterowniki by zainstalowac nowe probuje zainstalowac nowe i wyskakuje mi blad:
Wystapil problem z aplikacja [nazwa sterownika] i zostanie ona zamknieta. Przepraszamy za klopoty.
A jak probuje zainstalowac sp2 wyskakuje mi blad:
Aktualnie inny program korzysta z tego pliku.
O co tu chodzi? Błagam o szybka odpowiedź...
P.S. Resetuje kompa i nic, a instalki ściągałem z Firefoxa...

06 Lip 2008, 20:36

Jeśli instalowałeś windowsa 10dni temu to sp powinien się zainstalować bez najmniejszego problemu hmm:/ zrób tak kliknij na mój komputer ppm :arrow: własciwosci i zrób fotke i daj na forum

P.S Wiesz jak zrobić foto ?

07 Lip 2008, 09:26

Wiem jak zrobić fotke tylko, że nie wiem jak dać ją na forum ;]
P.S. System owszem mialem robiony 10 dni temu, ale bez formata 2 innych dysków.
Omg jak wykasować jedną wypowiedź niżej zrobioną niechcący?
Ostatnio edytowany przez mcdadek 07 Lip 2008, 09:36, edytowano w sumie 3 razy

07 Lip 2008, 11:24

Fotkę musisz dać na jakiś serwer np na otofotki czy na fotosik i po zamieszczeniu zdjęcia na serwer będziesz miał podany link w takich kolumnach z propozycjami pełne zdjęcie na forum,miniaturka na forum itp i kopiujesz jeden link miniaturka na forum i wklejasz go tu i po czym pojawi się fotka ;-)
Wyślij odpowiedź