Logi, zabezpieczenie komputera, danych. Programy antywirusowe antyspyware, firewall itp.
Regulamin forum
1. Każdy temat powinien odzwierciedlać treść wątku.
2. W przypadku wklejania logów; należy je wykonać od razu przynajmniej z dwóch narzędzi:
FRST oraz z
GMER3. Wszelkie logi proszę publikować na przeznaczonych do tego stronach a w poście wklejać tylko link.
4. Nie wskazane jest skracanie logów, należy wkleić cały - od początku, do końca.
5. Nie wskazane jest podczepianie się do tematów innych użytkowników - proszę założyć nowy temat w dziale
Bezpieczeństwo, ułatwi to pomoc sprawdzającemu.
6. Osoby nie posiadające odpowiedniej wiedzy, nie powinny sprawdzać logów, ponieważ grozi to poważnym uszkodzeniem systemu lub aplikacji zainstalowanych na komputerze.
7. Należy dokładnie opisać problem, występujące objawy oraz wszelkie podjęte działania.
8. Każdy skrypt jest unikatowy, napisany dla każdego przypadku z osobna, więc nie może być stosowany przez innych.
9. W przypadku zamieszczenia zrzutu ekranu (screenshot'a) proszę korzystać z zewnętrznego serwisu oferującego hosting zdjęć.
28 Lut 2010, 03:51
Ostatnio miałem jakieś dziwne infekcje użyłem programu ComboFix prosiłbym o sprawdzenie loga i ewentualnie jakieś podpowiedzi czy wszystko już ok
http://www.wklej.eu/index.php?id=df3db57466A i na dysku C utworzyły się foldery MSOCache i Qoobox. Czy można je usunąć?
28 Lut 2010, 09:21
A i na dysku C utworzyły się foldery MSOCache i Qoobox.
Pierwszy jest tworzony podczas instalacji Office, aby podczas dodawania/odejmowania składników Office nie trzeba było używać płyty. Jak chcesz to usuń.
Drugi to kwarantanna Combofixa, która i tak zniknie po wykonaniu poniższych czynności.
Wylecz pamięci przenośne
Flash Disinfector lub sformatuj
Wklej do notatnika:
- Kod:
Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunOnce]
"WiseStubReboot"=-
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
"IMJPMIG8.1"=-
"PHIME2002ASync"=-
"PHIME2002A"=-
"RTHDCPL"=-
"JMB36X IDE Setup"=-
"SunJavaUpdateSched"=-
"QuickTime Task"=-
"NeroFilterCheck"=-
Plik

Zapisz jako

Ustaw rozszerzenie z TXT na Wszystkie pliki

zapisz pod nazwą FIX.REG

uruchom utworzony plik i potwierdź
Avast działa Ci prawidłowo??? Bo nie widzę jego wpisów w autostarcie.
Combofix usunął infekcję, więcej nic nie widzę.
Pobierz
OTC uruchom i kliknij
CleanUp Przeczyść dysk oraz rejestr
CCleanerWyłącz i włącz przywracanie systemu na wszystkich dyskach
InstrukcjaWykonaj
pełne skanowanie Malwarebytes' Anti-Malware - jeśli coś znajdzie usuń i daj raport
Zainstaluj tą poprawkę
http://download.microsoft.com/download/ ... 86-PLK.exe
28 Lut 2010, 13:00
Zacznę od tego że Avast jednak nie uruchamia się przy autostarcie, widocznie ComboFix cos pozmieniał.
Zrobiłem wszystkie pkt wg. Twojej instrukcji.
Wykonałem pełne skanowanie Malwarebytes' Anti-Malware niżej podaje log
http://www.wklej.eu/index.php?id=2392e3c063I jeszcze jedna sprawa na dyskach potworzyły mi się foldery $RECYCLE.BIN czy je też mam usunąć?
28 Lut 2010, 15:49
I jeszcze jedna sprawa na dyskach potworzyły mi się foldery $RECYCLE.BIN czy je też mam usunąć?
To tylko kosz systemowy, więc zostaw.
Co do skanu Malwarebytes to możesz opróżnić jeszcze jego kwarantannę.
Jeśli chodzi o Avasta to wklej do notatnika:
- Kod:
Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
"avast!"="C:\\PROGRA~1\\ALWILS~1\\Avast4\\ashDisp.exe"
Plik

Zapisz jako

Ustaw rozszerzenie z TXT na Wszystkie pliki

zapisz pod nazwą FIX.REG

uruchom utworzony plik i potwierdź
Zobacz po restarcie, czy będzie się uruchamiał.
28 Lut 2010, 22:25
Niestety ten wpis rejestru nie pomaga wyskakuje taki komunikat
"Nie można zaimportować C:\Documents and Settings\cooba\Pulpit\FIX.REG : nie wszystkie dane zostały pomyślnie zapisane w rejestrze. Niektóre klucze są otwarte przez system lub inne procesy".
Próbowałem pozamykać wszystkie procesy Avasta ale bez powodzenia bo wyskakuje komunikat błędu "Odmowa dostępu"
28 Lut 2010, 23:24
Spróbuj w trybie awaryjnym.
01 Mar 2010, 01:42
Ok poradziłem sobie w innym sposób ręcznie wprowadziłem wartość klucza rejestrze i działa

w sumie dzięki za pomoc trochę nowych rzeczy się dowiedziałem zapewne nie raz je jeszcze wykorzystam.
Pozdrawiam