TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Nagrywanie płyt DVD

Posty związane z oprogramowaniem. Odpowiedzi na nurtujące Was pytania.

Nagrywanie płyt DVD

Postprzez Marinho150 » 15 Kwi 2007, 17:24

PostUA:

Po pierwsze witam wszystkich na forum.

A więc mam problem. Tydzień temu kupiłem nową nagrywarkę DVD firmy LG. Po podłączeniu jej do kumputera najpierw sprawdziłem nagrywanie płyt CD. Nie było żadnego problemu wszystko śmigało jak sie patrzy.

Problem zaczął się kiedy chciałem nagrać płytę DVD. Po włączeniu Nero wybrałem opcję "utwórz plyte DVD z danymi" i wybrałem kilkanaście filmów avi do nagrania (każdy po 350 MB) bezpośrednio na płytę, tak żeby cała się zapełniła. Wybrałem prędkość nagrywania 8x (taka była maksymalna do wyboru) i zaczęło się nagrywać. Jako czas zapisu wyświetiła się 1 godzina z kawałkiem i po dojściu do 14% wszystko się zatrzymało a mi pozostało tylko wszystko zrestartować i wyrzucić płytę do śmieci. Dzieje się tak za każdym razem kiedy próbuję nagrać nową płyte DVD.

Problem 2

Jako że nagrywaniu w/w kilku filmów avi nie powiodło się postanowiłem nagrać jeden film DVD, który mam zapisany na kompie. W tym przypadku natomiast w ogóle nie wiem jak zacząć nagrywanie (film jest złożony z dwóch folderów ('AUDIO_TS' I 'VIDEO_TS'). Najpierw próbowałem nagrać tak jak wcześniej opcją 'utwórz DVD z danymi' jednak wyświetliła się tabliczka że jeżeli chce zeby film odtwrzały odtwrzacze DVD stacjonarne muszę nagrać jako DVD Video. Niestety w moim programie Nero nie ma tej opcji...
Dotychczas film odtwarzałem na kompie DAEMON Toolsem, nagrać niestety nie wiem jak...

Jeżeli ktoś może mi pomóc to naprawde będe ogromnie wdzięczny, bo naprawde kupić nową nagrywarke DVD za 160zł i nie móc na niej nagrać żadnej płyty DVD nie fajną sprawą, tym bardziej że w temacie jestem zupełnie zielony...

Jeszcze raz proszę o pomoc

Pozdrawiam
Marinho150
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 15 Kwi 2007, 17:01

Postprzez Bozz » 15 Kwi 2007, 17:35

PostUA:

Próbowałeś nagrać drugi raz? Nie wykluczone, że jest coś z tą nagrywarką bo jedna godzina na ok. 4.7 GB to o wiele za dużo [powinno nagrywać kolo 10 min]. Spróbuj jeszcze przeinstalować NERO i napisać czy to samo.

Co do drugiego problemu to nagraj to w NERO jak DVD z danymi [na komunikat dajesz OK i nagrywasz] i odtworzy Ci na domowym DVD bo sam tak robiłem i wszystko śmiga ;)
Awatar użytkownika
Bozz
Moderator
Moderator

Dołączenie: 21 Sie 2006, 14:08
Miejscowość: 49°54' N 21°03' E
Pochwały: 20

Postprzez jonny » 15 Kwi 2007, 18:20

PostUA:

Jeśli film DVD otwieraleś Daemonem to jest to obraz płyty i musisz wybrac opcje " nagraj obraz "

Co do czasu to :
Zaobcz czy DMA masz włączone .
Przeinstaluj nero
Zainstaluj to:
http://www.instalki.pl/programy/downloa ... Driver.php
JPS
Awatar użytkownika
jonny
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 13 Lip 2006, 10:16
Miejscowość: Łódź

Postprzez Marinho150 » 15 Kwi 2007, 19:35

PostUA:

A więc tak:

1) przeinstalowywałem NERO dużo wcześniej już kilkukrotnie i nic
2)zainstalowałem sterownik i.. nagrała mi się pierwsza płyta (z tymi kilkunastoma odcinkami filmu) ;-), ale... 50 minut to zdecydowanie za długo jak na nagranie jednej płytki DVD wiec dalej proszę Was o pomoc

3) Jak sprawdzić czy mam włączone DMA??

Co do drugiego problemu to przepraszam ale popełniłem błąd w pisaniu, bo oczywiście filmu tego nie otwierałem Daemon Toolsem tylko Power DVD :oops: Sorry, pomieszało mi sie...

p.s.
Dlaczego nie mam w nero opcji Video DVD?? :sad:
Marinho150
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez jonny » 16 Kwi 2007, 08:19

PostUA:

DMA:
PPM na Mój komputer -> właściwości -> sprzęt -> menedżer urządzeń -> kontrylery IDE ATA ATAPI -> podstawowy kanał i pomocniczy -> dwuklik ->ustawienia zaawansowane -> jesłi jest tryb DMA to ok , jak nie to ustaw na wszystkich kanałach .

DVD - nagrywanie :

W nero jest opcja w menu "nagraj DVD video" , tak spróbuj nagrać.

Zobacz jeszcze czy jest dobrze podłączona (zworki na nagrywarce)

Jak te zabiegi nic nie pomogą sprawdź nagrywarkę u kumpla , jeśli będzie tak samo reklamuj .
JPS
Awatar użytkownika
jonny
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 13 Lip 2006, 10:16
Miejscowość: Łódź

Postprzez Marinho150 » 19 Kwi 2007, 16:16

PostUA:

Pytałem dlaczego nie mam w nero opcji "DVD Video", i rzeczywiście nie miałem, była to wina programu. Jednak zaistalowałem najnowszą wersję (Nero 7.8.5.0 Premium PL) i tam już taka opcja jest i wszystko nagrało się bez problemu (poza jednym) tak jak chciałem. Tak więc 2 problem rozwiązany. Dzięki wszystkim za pomoc.

Wyżej wspomniny jeden problem to oczywiście czas nagrania: 1godzina 4minuty 49sekund... Żenada...

Jakby co DMA mam włączone, DVD podłączone prawidłowo

Nie wiem czy to może być problemem w nagrywaniu, ale mam mało pamięci i dosyć mało miejsca na dysku ( przy 60GB ok.5GB wolnego miejsca) Dodatkowo niestety już panad rok nie robiłem formatu i dlatego właśnie nagrywam niezbędne dla mnie rzeczy na płyty

Czy to może być problem przez który czas nagrania płyty jest tak długi??
Marinho150
Forumowicz
Forumowicz

Powróć do Programy

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Brak zarejestrowanych użytkowników