Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

Nagrywarka psuje mi płyty

01 Mar 2008, 08:10

Witam, mam mały problem. Otóż od jakiegos czasu gdy zmazuje, albo coś nagrywam na płyte dvd-rw, to na drugim komputerze, bądź na moim, nie można potem już nic z tą płytą zrobić, tzn. zmazać ją, bądź coś na nią nagrać. Wogóle nagrywaki nie czytaja takich płyt.Nie wiem co może być przyczyną, pierwszy raz się z czyms takim spotkałem.Z góry dzięki za odp, pozdro :)

01 Mar 2008, 09:12

Wyczysc laser,wgraj nowy firmware a w ostatecznosci serwis jesli masz gwarancje to ci wymienia na nowa.

01 Mar 2008, 10:05

To może też być wina słabej jakości nośników. Ja jak kupowałem dvd-rw po 3 złote to udało mi się 2 razy nagrać a niektóre kompy w ogóle tych płyt nie mogły odczytać (od razu zawiecha i dziękuje). Kup verbatim, tdk i platinum i sprawdź czy będzie tak samo

01 Mar 2008, 11:49

A ja obstawiam, że masz nagrywarkę Liteona :) częsty przypadek w produktach tego producenta. Jeżeli jednak nie no to faktycznie coś jest nie tak, bo dobra nagrywarka powinna poprawnie wypalić i pozwolić na odtwarzanie w innych napędach nagranego dysku nawet "Hawków" albo ustawiasz zbyt szybką prędkość nagrywania swoich płyt.

02 Mar 2008, 20:37

nagrywarke mam z LG, próbowałem nagrywać na TDK, ale zmiana na inne płyty nie pomogła :/

02 Mar 2008, 21:09

Kamuflash czemu uważasz że Lite On-y są złe?. Ja mam 2 napędy już 4 lata żadnych problemów (a średnio nagrywam 25 płyt na tydzień). Każdemu może przytrafić się trefny egzemplarz. Yoo chyba nie pozostało ci nic innego jak zanieść nagrywarkę do naprawy :sad:

02 Mar 2008, 21:21

JEDREK napisał(a):Kamuflash czemu uważasz że Lite On-y są złe?. Ja mam 2 napędy już 4 lata żadnych problemów (a średnio nagrywam 25 płyt na tydzień). Każdemu może przytrafić się trefny egzemplarz. Yoo chyba nie pozostało ci nic innego jak zanieść nagrywarkę do naprawy :sad:

Ja miałem 3Liteony i wszystkie po 6-8miesiącach się psuły

10 Mar 2008, 14:24

może to zabrzmi śmiesznie ale w ciągu czterech lat wymieniali mi przed końcem gwary Lite-On'a na nowy wiec była beka na serwisie :D
bo co roku nowa i teraz mam problem bo to co opisał Yoo! zaczyna się dziać ponownie, z tym ze np no name dvd dl nagrywały ok ale np dvd-r lub +r platinium czy tez parę innych nie chciała a gwara się skończyła :?
dodam ze sprawdzałem na rożnych nośnikach w ilości ponad 20sztuk!

wiec ja obstawiam ze sprzęt dostał bobu aczkolwiek zanim kupisz nowe dvd Yoo! spróbuj z wyczyszczeniem lasera i firmware'em bo nie zaszkodzi a wnioski można wyciągnąć na poczet wiedzy :D

16 Mar 2008, 09:46

ok, dzięki wam, spróbuje z tym firmware, może akurat pomoże, dzięki raz jeszcze pozdro :)
Wyślij odpowiedź