TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

NAGRYWARKI-doradźcie

Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.

KTÓRA LEPSZA?

DVD-REC. PLEXTOR PX-740A/T3 DL+8x-4x BOX
1
7%
DVD-REC NEC ND-3540 DL
3
20%
DVD-REC LG (GSA-4163B) BOX
6
40%
DVD-REC. LITEON R/RW +/- SOHW 1693 4xDL BOX
5
33%

Razem głosów : 15

NAGRYWARKI-doradźcie

Postprzez Ostek » 23 Lip 2005, 00:29

PostUA:

Witam.
Zastanawiam się nad kupnem nagrywarki DVD i mam problem z wyborem,gdyż jest to rzecz dla mnie nowa i chce się zapoznać,w miare możliwości,z opiniami innych ludzi.
W gre wchodzą następujące modele:

1. DVD-REC. PLEXTOR PX-740A/T3 DL+8x-4x BOX

2. DVD-REC NEC ND-3540 DL

3. DVD-REC LG (GSA-4163B) BOX

4. DVD-REC. LITEON R/RW +/- SOHW 1693 4xDL BOX

Czy ktoś z was miał styczność,z którymś z powyższych modeli?
Jeżli tak to prosze o opinie na ich temat.
Na opiniach sklepów komputerowych sie nie opieram,gdyż nie raz się zawiodłem.
Dla większego rozeznania zrobie ankiete.
Z góry dzięki.
Pozdrawiam!
We Must Secure The Existence Of Our Race And A Future For White Children
Awatar użytkownika
Ostek
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 20 Lip 2005, 10:52
Miejscowość: Świebodzin

Postprzez komandos » 23 Lip 2005, 01:06

PostUA:

ja mam tego LG ,na razie jest ok....
Awatar użytkownika
komandos
Postujący
Postujący

Dołączenie: 30 Mar 2005, 18:02
Miejscowość: Kocborowo

Postprzez zebra » 23 Lip 2005, 02:40

PostUA:

No więc kolejno:
DVD-REC. PLEXTOR PX-740A/T3 DL+8x-4x BOX To dobra i bardzo funkcjonalna nagrywarka. Plextor obecnie jest liderem na rynku napędów optycznych! Model, który wymieniłeś, jest bardzo dobry, funkcjonalny i wydajny. Plextory polecam szczególnie tym, którzy mają bardzo wygórowane wymagania co do napędu CD, ale także niemało w portfelu. Plextory są dobre, ale też i drogie. Chyba, że cena tego modelu ci akurat odpowiada... Najlepszym wyborem pod względem cena/jakość to model DVD-REC. LITEON R/RW +/- SOHW 1693 4xDL BOX. Cechuje go wydajność zbliżona do Plextora, a przy tym niższa i bardziej przystępna cena! Jednak coraz częściej zdarza się tak, że modele LiteOna trafiają do serwisu... Po prostu trafiają się mniej udane serie lub wynika to z nieudanego wymieniania firmware. Jednak model, który poleciłeś należy do tych udanych, że tak to nazwę. Stanowczo jednak odradzam wybór: DVD-REC LG (GSA-4163B) BOX! Jednym słowem - badziew. Bez urazy do wszyskich, którzy użytkują ten napęd. Po krótkim czasie użytkowania odwiedzisz serwis... Jednym plusem jest chyba to, że cena jest bardzo przystępna. Ale to się nie przełoży w praktyce. Resztę dopłacisz w serwisie :D . Co do napędu DVD-REC NEC ND-3540 DL to nie mam obiektywnego zdania. Jedynym plusem jest popularność firmy NEC i stosunkowo niska cena napędów tej firmy. Jednak czy przekłada się to na jakość produktów? Porównaj natomiast te dwa modele: DVD-REC. PLEXTOR PX-740A/T3 DL+8x-4x BOX i DVD-REC. PLEXTOR PX-740A/T3 DL+8x-4x bulk. Jeżeli ceny będą bardzo zróżnicowane to wybierz tańszy napęd. Osobiście polecam bulka, ale tego nie ma w ankiecie, więc oddaję głos na BOX-a. Jak masz kasę, to możesz śmiało w niego inwestować. Dobrym wyborem będzie również: DVD-REC. LITEON R/RW +/- SOHW 1693 4xDL BOX. Decyzja należy jednak do ciebie. Gdybym mogła to oddałabym swoje dwa głosy na te właśnie modele LITEONA i PLEXTORA. Pozdrawiam! I życzę trafnego wyboru!!
zebra
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 11 Cze 2005, 21:40
Miejscowość: ...Stąd

Postprzez komandos » 23 Lip 2005, 03:53

PostUA:

wszystko cacy ,tylko liczy się też czy nagrywarka jest cicha ,czy ma bardzo dobrą korekcję błędów i oprogramowanie ,ktore jest do nich dołączone, nagrywarkę LG cechuje własnie to i nie mogę się zgodzić ,że badziew ,teraz produkty LG stoją na wysokim poziome,chociaż nie zawsze tak było.... plus to jeszcze możliwość wypalania płyt DVD-Ram .
Awatar użytkownika
komandos
Postujący
Postujący

DVD-REC NEC ND-3540 DL

Postprzez Lamagalula » 23 Lip 2005, 10:18

PostUA:

Cześć ja używam nagrywarki DVD-REC NEC ND-3540 DL i jestem z niej bardzo zadowolony tylko dużym minusem jest głośna praca mam ją już tydzień i nie nażekam na początku mjałem problemy z oprogramowaniem ale już wszystko gra .
Awatar użytkownika
Lamagalula
Postujący
Postujący

Dołączenie: 20 Lip 2005, 08:13
Miejscowość: Żywiec , Sosnowiec

Postprzez zebra » 23 Lip 2005, 11:42

PostUA:

komandos napisał(a):wszystko cacy ,tylko liczy się też czy nagrywarka jest cicha ,czy ma bardzo dobrą korekcję błędów i oprogramowanie ,ktore jest do nich dołączone, nagrywarkę LG cechuje własnie to i nie mogę się zgodzić ,że badziew ,teraz produkty LG stoją na wysokim poziome,chociaż nie zawsze tak było.... plus to jeszcze możliwość wypalania płyt DVD-Ram .

Tak, owszem. Nie twierdzę, że wszystkie produkty LG to badziew. Ale ten napęd to napewno. LG należy do czołówki jeśli chodzi o jedne z tańszych firm produkujących m.in. napędy. Ale to się wcale nie przekłada na jakość! Tak, możliwość wypalania płyt DVD-RAM... I znajdujesz w napędzie pył zamiast płytki :D . Dobra, nie chcę się kłócić. Twoje zdanie. Pozdrawiam!
zebra
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Postprzez Ostek » 23 Lip 2005, 11:44

PostUA:

Jak narazie opieram się na opini zebry co do DVD-REC. PLEXTOR PX-740A/T3 DL+8x-4x bulk.
Z kupnem wstrzymam się jeszcze przez wekend,życze żeby dla was też był udany co przy takiej pogodzie jest wyczynem nie małym.
Pozdrawiam.
We Must Secure The Existence Of Our Race And A Future For White Children
Awatar użytkownika
Ostek
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 20 Lip 2005, 10:52
Miejscowość: Świebodzin

Postprzez komandos » 23 Lip 2005, 14:31

PostUA:

No to normalka,że z Plextorem nie ma szans, to inna półka ,ale z resztą? z tymi pozostałymi produktami spokojnie może konkurować...
ps. pył? jakoś jeszcze jakoś problemów z wypalaniem DVD-Ram nie miałem... :D
Awatar użytkownika
komandos
Postujący
Postujący

Postprzez zebra » 23 Lip 2005, 14:40

PostUA:

komandos napisał(a):No to normalka,że z Plextorem nie ma szans, to inna półka ,ale z resztą? z tymi pozostałymi produktami spokojnie może konkurować...

:D Konkurować może, tylko z marnym skutkiem. To powiedz mi, pod jakim względem może rywalizować z NEC, LITEONEM, jeżeli Plextor to górna półka? Pod względem dołączonego oprogramowania i dodatków? Żadna konkurencja... Również NEC i LITEONE dołącza do swoich produktów przyzwiote oprogramowanie. Pod względem ceny? LG jest faworytem, tuż za nim jest NEC, a następnie LITEONE. Tylko, że niska cena jest na równym poziomie z niską wydajnością. Pod względem parametru cena/jakość? Wygrywa LITEONE, pozostawiając konkurentów daleko w tyle. LITEONE dorównuje w niektórych modelach Plextorowi, przy niższej cenie. Dlatego uważam, że to jest dobry wybór, jeżeli nie chcemy przeznaczyć wysokich kosztów na zakup dobrego napędu... No może zbyt ostro się wyraziłam używająć słowa "badziew"... LG to po prostu nieudany model. Tak, zamiast wypalonej płytki dostajesz pierwszej jakości pył. A wiesz co jest tego przyczyną? Zawodność. Powiedz mi, komandos, od jak dawna użytkujesz napęd LG? Pozdrawiam!
zebra
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Postprzez komandos » 23 Lip 2005, 15:41

PostUA:

No to Zebra powiedz mi zalety tych nagrywarek (oprócz plextora) , ja podałem LG ,a Ty ogólnikowo się wypowiadasz typy "psuje się " , "szybko w serwisie" , "niska jakość" to jest dla mnie troche niezrozumiałe, chciałbym poznać bardziej rzeczowe argumenty,nie twierdzę,że LG jest najlepsza i basta ,bo nie jest,ale chciałbym usłyszeć coś konkretniejszego.... :wink:
Awatar użytkownika
komandos
Postujący
Postujący

Postprzez zebra » 23 Lip 2005, 17:11

PostUA:

Więcej argumentów? Po co rozmieniać się na drobne? Ale w porządku, jak te, które wymieniłam powyżej ci nie wystarczają, to może te cię zadowolą. Pierwsza w kolejności jest nagrywarka DVD-REC NEC ND-3540 DL. Posiada kolejno: bufor 2 MB, podobnie jak LG oraz LITEON. Czas dostępu cd (ms) 120 (mniej niż LG oraz LITEON); czas dostępu dvd (ms) 140 (również mniej niż LITEON oraz LG). Interfejs IDE.Maksymalna prędkość zapisu cd/cd-rw 48x / 32x. Maksymalna prędkość zapisu dual layer (dvd+r9) 8x (+R), 4x (-R). Maksymalna prędkość zapisu dvd+r/dvd+rw 16x / 8x. Maksymalna prędkość zapisu dvd-r/dvd-rw 16x / 6x. Maksymalna prędkość odczytu cd 48x. Maksymalna prękość odczytu dvd 16x. Nie polecam tego napędu NEC-a, bo tak, jak pisałam wcześniej, niska cena staje na równi z niską jakością. A to widać po parametrach napędu... Jeżeli wykluczamy Plextora, to drugą z kolei nagrywarką jest LITEON! I to jej parametry mogę porównać z właściwościami produktu LG. No więc DVD-REC. LITEON R/RW +/- SOHW 1693 4xDL BOX posiada bufro 2 MB (LG również + technologia Buffer Underrun Technology - chroni użytkowników przed wystąpieniem błędów wynikających z opróżnienia bufora (buffer underrun), tak rzekomo donosiła firma LG, gdy wprowadziła model na rynek), czas dostępu cd (ms) 160 ms (podczas gdy model LG posiada 125ms (typowy)). Czas dostępu dvd (ms) 160 ms (LG - czas dostępu dvd (ms) DVD-ROM: 145ms (typowy) DVD-RAM: 165ms (typowy)). Interfejs IDE (LG - Interfejs E-IDE / ATAPI (występują problemy z tym interfejsem i ze znalezieniem odpowiedniego oprogramowania...). Maksymalna prędkość zapisu cd/cd-rw 48x / 24x (podczas, gdy parametry LG to: maksymalna prędkość zapisu cd/cd-rw CD-R 40x, CD-RW 24x). Maksymalna prędkość zapisu dual layer (dvd+r9) 4 x (4x DVD+R9) (LG: maksymalna prędkość zapisu dual layer (dvd+r9) DVD+R (dwuwarstwowa):2.4X, 4x - nieco mniej niż LITEON, pomimo korekcji dwuwarstwowej). Maksymalna prędkość zapisu dvd-r/dvd-rw 16 x (16x DVD+/-R) (LG: Maksymalna prędkość zapisu dvd-r/dvd-rw DVD-R 16x, DVD-RW 6x, DVD-RAM 5x (mało, jak wsominałeś o opcji DVD-RAM...). Maksymalna prędkość odczytu cd 48 x (LG: Maksymalna prędkość odczytu cd CD-ROM/R 40x, CD-RW 40x - mniej niż rywal). Maksymalna prękość odczytu dvd 16 x (LG: Maksymalna prękość odczytu dvd DVD-ROM 16x, DVD-R 10x, DVD+R 10x, DVD-RAM 3-5x, DVD+R (dwuwarstwowa): 8X - na równi). Dodatkowa opcja dla LG: Maksymalna prędkość zapisu dvd+r/dvd+rw DVD+R 16x, DVD+RW 8x. Mam nadzieję, że niczego nie pominęłam. Starałam się wymienić wszystkie najważniejsze opcje obu napędów. Nie sugeruj się informacjami o modelu NEC, bo go nie polecam. Słaby napęd. Starałam się obiektywnie porównać napędy LG oraz LITEON. I wydaje mi się, że LITEON nieco przewyższa konkurenta. Chyba. że te dowody nie są dla ciebie przekonujęce. A może mam porównać jeszcze produkt Plextora? Pozdrawiam!
zebra
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Postprzez komandos » 23 Lip 2005, 18:42

PostUA:

Dobra czas wyciągnąć ciężką artylerię :wink: cała recenzja czasopisma CD - Action ,która zajmuje się w szczególności grami,ale też kilka stron jest poświęcona sprzętu/sprzętowi (niepotrzebne skreślić) :lol: .
"Firma LG jako jedna z niewielu implementuje w swoich urządzeniach obsługę wszystkich formatów ,w tym także DVD-Ram. Niezła kultura pracy urządzenia (cichy ,nie wibruje i nie nagrzewa się zbytnio) predestynuje je do zastosowań w zestawach w których to cecha jest brdzo pożądana . Mam mieszane uczucia związane z korekcją błędów , gdyz co prawda jesen z dwoch używanych przeze mnie uszkodzonych krążków odczytanyzostał tak dobrze jak na żadnym innym urządzeniu, za to drugi (w większości przypadków ) w ogóle nie był odczytywany! Co do wszelkich innych płytek ,które nagrałem ,skopiowałem i testowałem prędkości i ilosci błedów (nie preparowanych przeze mnie) napędowi nie mogę nic zarzucić .Sprawował się nad wyraz poprawnie .Testy wykonaliśmy na najnowszym dostępnym oprogramowaniu o numerze A104. Ripowanie muzyki odbywało sie nawet z 30-krotną szybkością,co jest bardzo przyzwoitym wynikiem .Bardzo łatwo nagrywarka poradziła sobie także ze skopiowaniem płytki dwuwarstwowej. Stacjonarne odtwarzacze nie miały najmniejszych problemów z przeskokiem z jednej warstwy na drugą , a sprawdzałem to zarowno na najtanszych konstrukcjach, jak itych określanych mianem Hi - End.
LG GSA-4163B to bardzo przyzwoity napęd i jesyną jego wpadką były problemy z jedną ze spreparowanych pzeze mnie płytek sprawdzających korekcję . Przypominam jednak,że reszta testowanych krążków odczytana została lepiej niż na jakimkolwiek napędzie do tej pory! Ogólnie - polecam zakup tego urządzenia."

+ obsługa wszystkich formatów CD i DVD
+ duza kultura pracy (cichy,nie wibrujr,nie nagrzewa sie)

- newielkie problemy z testowanym krązkiem
- nie wypala płyt ponad 92 min

POWER - 9
DODATKI - 6
ECO - 8

tekst: MAX I/0 , numer najnowszy (ten co jest w kioskach)

legenda: POWER - wydajnosc/przydatnosc/mozliwosci
DODATKI - programy/gry/przewody/baterie/gadżety
ECO - cena porównana do power i dodatki

nie mam niestety recenzji LiteOna .... ale poszukam
Awatar użytkownika
komandos
Postujący
Postujący

Postprzez zebra » 23 Lip 2005, 19:05

PostUA:

Dobra, ale ja cię nie prosiłam, żebyś mi wklejał teksty jakiegoś gościa z czasopisma :wink: . Ja też mogę się oprzeć na opinii użytkowników, którzy zgodnie twierdzą, że najlepsze nagrywarki wieloformatowe oferuje Sony, LiteOn i Plextor. Takich argumentów jest naprawdę bardzo dużo i nie ma sensu ich wymieniać. Ja myślałam, że będziesz popierał swoją opinię konkretnymi argumentami, a nie recenzjami pisma. Ale O.K. Jak znajdziesz recenzję LITEONA, to baaaaardzo chętnie ją przeczytam :wink: . Tylko wklej ją tutaj, dobrze :wink: ? Myślałam, że zobaczę rzetelne porównanie obu napędów. Pozdrawiam!
Lamagalula napisał(a):Przepraszam już bede pamital !! Teraz to on nie kupi żadnej z tych nagrywarek tylko bedzie sie glowil bo wy sie tak klocicie ze ......
Nie kłócimy się, tylko przedstawiamy swoje argumenty :wink: .
zebra
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Postprzez komandos » 23 Lip 2005, 19:09

PostUA:

Mnieman Zebra ,że każdą z tych urządzeń testowałaś osobiście tak? i możesz je obiektywnie porównać,niestety ja nie mam takiej możliwości :(
Awatar użytkownika
komandos
Postujący
Postujący

Postprzez zebra » 23 Lip 2005, 19:14

PostUA:

komandos napisał(a):Mnieman Zebra ,że każdą z tych urządzeń testowałaś osobiście tak? i możesz je obiektywnie porównać,niestety ja nie mam takiej możliwości :(

I słusznie mniemasz. Miałam taką możliwość, dlatego wiem, jakie parametry posiada dana nagrywarka i czy rzeczywiście znajdują one odzwierciedlenie w praktyce. Rozumiem, że jeżeli nie masz takiej możliwości, to opierasz się na opiniach innych. Dobrze, może być. Jeżeli znajdujesz dobre argumenty to chętnie mogę je przeczytać i porównać ze swoimi doświadczeniami. Jak możesz, to znajdź jeszcze kilka recenzji napędu LG lub/i LITEONA. Lub na podstawie własnych doświadczeń możesz umieścić tutaj taką obszerną, swoją recenzję :wink: (oczywiście napędu LG, który posiadasz). Pozdrawiam!
zebra
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Następna

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]