Rozmowy na tematy związane z filmem. Opisy, recenzje.
Wyślij odpowiedź

Napisy.org zamknięte!

17 Maj 2007, 14:40

Policjanci zatrzymali dziewięć osób, które nielegalnie tłumaczyły dialogi z filmów i zamieszczały je na znanym portalu internetowym. Zamknięto stronę, z której można było je ściągać.

Tłumaczenia mogły służyć jako podpisy do filmów ściąganych z internetu.

Jak poinformował Zbigniew Urbański z Komendy Głównej Policji, polscy funkcjonariusze współpracowali w tej sprawie z niemieckimi kolegami i Fundacją Ochrony Twórczości Audiowizualnej (FOTA). - Strona polska znajdowała się na niemieckim serwerze - wyjaśnił.

To właśnie FOTA poinformowała o całej sprawie swoją niemiecką odpowiedniczkę, a ta - policję. W tym samym czasie gdy niemieccy policjanci zabezpieczali dane na serwerze, na którym znajdowała się strona, polscy zatrzymali dziewięć osób - na Śląsku, Podlasiu, w Krakowie i Szczecinie.

- Większość z nich to ludzie, którzy tłumaczyli dialogi, wśród zatrzymanych jest też administrator strony - powiedział Urbański. Jak dodał, są oni obecnie przesłuchiwani, prawdopodobnie zostaną im postawione zarzuty związane z łamaniem prawa autorskiego. Grozi za to do 2 lat więzienia.

- Zabezpieczyliśmy też 10 komputerów, siedem laptopów i trzy twarde dyski - powiedział. Policjanci podkreślają, że sprawa jest rozwojowa. - Nie wykluczamy kolejnych zatrzymań - dodał.

Według wstępnych ustaleń, zatrzymane osoby kontaktowały się przez internet. Na razie nie ma informacji, czy za tłumaczenia otrzymywały pieniądze. - Sprawdzamy to - powiedział Urbański.

Źródło: wiadomosci.o2.pl

I jeszcze media trabia, ze policja zatrzymala groznych przestepcow.

Do tego doprowadza FOTA.
Najlepiej jest isc po najmniejszej linii oporu.

Ten kto doprowadzil do zamkniecia serwisu i zatrzymania osob popelnil wielki blad...

Szkoda slow.

17 Maj 2007, 15:03

Takie coś to tylko w Polsce... Co za kraj :]

17 Maj 2007, 15:07

Trupa w krzakach nie potrafia znalezc przez 5 dni a tu taki wielki sukces. Brawo policja! Od razu czuje sie bardziej bezpieczny w tych chorym panstwie. Najlepiej ocenzurowac wszystko - widze ze debile rzadzacy tym chorym panstwem mocno wzieli sobie do swoich pustych lbow hasla Kononowicza: "niczego nie bedzie".
Ch... im wszystkim w plecy. Mam nadzieje ze serwis napisy.org jakos poradzi sobie z ta chora sytuacja.

17 Maj 2007, 15:10

no faktycznie mamy chory kraj a w szczegolnosci policje

Je*ac POLICJE tylko tyle mozna rzec

nie zobaczylem ze jest taki sam temat sory

17 Maj 2007, 15:14

Jak sie boje, ze zaczna zamykac ludzi za spolszczenia programow...
Dzialania "bardzo madrych" ludzi moga do tego doprowadzic.

Jeszcze raz brawo! ;/ dla tych ktorzy zglosili to jako popelnienie przestepstwa. Cudownych organizacji nam w Polsce nie brak.

17 Maj 2007, 15:27

Mirahz napisał(a):Jak sie boje, ze zaczna zamykac ludzi za spolszczenia programow...
Dzialania "bardzo madrych" ludzi moga do tego doprowadzic.

Jeszcze raz brawo! ;/ dla tych ktorzy zglosili to jako popelnienie przestepstwa. Cudownych organizacji nam w Polsce nie brak.

Mirahz nie kracz bo wykraczesz

17 Maj 2007, 15:51

Państwo prawa... puste słowa z nadymanych ust Kaczora. Rozliczają wszystkich za gówna, a sami uważają się za nieskalanych. A policja jak zwykle zajmuję sie sprawami na "poziomie". Szczecińskiego snajpera gonili ponad 2 miesiące, sam musiał się zastrzelić, żeby go dorwali. Za to korupcją zajmują się prawie w zerowym stopniu. No cóż kolejny "sukces" policji. Nie ma to jak zajmować się mało ważnymi sprawami, gdy człowiek po 22 boi się wyjśc z domu.

Pierwszy raz zgadzam się ze stwierdzeniem:JE*ać policje.

17 Maj 2007, 17:43

Nic dodać nic ująć, po prostu paranoja. Policja lubi takie pokazówki, zamiast zajmować się poważnymi rzeczami. :/

17 Maj 2007, 18:49

Dodam jeszcze że w tej chwili żeden serwis z napisami nie dzieła .

Paranoja .... :evil: :502: :503: :504: :505:

17 Maj 2007, 18:59

Działa hatak.pl i dobrze bo skąd bym wziął napisy np. do LOSTów... Zna ktoś jeszcze jakieś co działają?

17 Maj 2007, 20:03

Bozz'' napisał(a):Działa hatak.pl i dobrze bo skąd bym wziął napisy np. do LOSTów... Zna ktoś jeszcze jakieś co działają?

Zobacz tu: napisy-do-filmow.pl

Co do tego zatrzymania... Istna PARANOJA. Ehh... Szkoda słów.

17 Maj 2007, 20:28

Brawo dla odpowiedniczki.

Nie brak napisów, w internecie nadal można znależć strony z napisami. Nie wiem po co zamykali tych ludzi skoro to i tak nic nie zmieni. Napisy jak były tak będą. Najśmieszniejsze w tym kraju jest to, że piszczy bieda wszędzie i że policjanci sami ściągają filmy i inne rzeczy nielegalnie z internetu w skład czego wchodzą także napisy. Piractwu nie da rady zapobiec. Tłumacze okradali bardzo bogatych ludzi by wpspomóc biednych. Ja też czuję się okradany, ale bardziej przez tych, którzy uprawiają swój proceder w zgodzie z prawem. Kiedy idę do kina, płacąc 25-30 zł, musze obejrzeć przynajmniej 20 minut reklam, jak w publicznej TV. Coś tu chyba jest nie tak? Zarabiają miliony na tych filmach i jeszcze im mało i źle, że biedni ludzie chcą też korzystać z życia, bo raz się żyje :) Jak zwykle chaotycznie napisałem hehe.

17 Maj 2007, 20:45

Według mnie Fundacja Ochrony Twórczości Audiowizualnej przegra ten proces - nie można bezpośrednio wykazać, że napisy służą nielegalnym celom. To tak jakby karać za sprzedawanie noży kuchennych. Nie wszyscy używają ich w celu dokonania przestępstwa.

17 Maj 2007, 22:31

Czym sie musza wykazac a na nic wiecej naszej policji nie stac a w tym przypadku dzialaja zodnie z prawem :-(
No i zabezpieczyli jeszcze poza sprzetem 2000 płyt z pirackimi filmami.

Kod:
osoba tłumacząca ścieżkę dźwiękową filmu, musi mieć zgodę właściciela praw autorskich. W innym przypadku jest to działanie niezgodne z prawem.

szkoda slow :?

17 Maj 2007, 22:41

jestem zgorszony działaniem tych downow....

Moim zdaniem zamykanie stron z napisami to jest najmniej ważna czynność na jaką mogli wpaść…

Mogli sobie wpisać w Google WAREZ i by im wyszło milion stron z darmowymi filmami, muzyką, programami i ebookami… a oni zamknęli strony z napisami!
Uważajcie bo jeszcze polska policja zamknie rapidshare i podobne strony

ps. cos długo nie ma napisow do lost 3x21 :/

Edit:

news: W mieszkaniach podejrzanych funkcjonariusze policji zabezpieczyli komputery stacjonarne i laptopy z nielegalnym oprogramowaniem oraz prawie 2000 płyt z pirackimi filmami. Podejrzanym grozi kara nawet do 2 lat pozbawienia wolności. Na razie żadnej z osób nie postawiono zarzutów. Stanie się to możliwe po przeanalizowaniu twardych dysków i logów serwerów.

Odpowiedź przedstawicieli serwisu Napisy.org

Przedstawiciele serwisu Napisy.org skontaktowali się z nami i nieco skorygowali informacje podawane wcześniej przez policję. Oto co w e-mailu dla Dziennika Internautów napisał Krzysztof 'rotorek' Czerepak, administrator serwisu Napisy.org.

Owszem, wczoraj miały miejsce naloty na kilka osób. Osobiście wiem o 6 osobach (nie o 9 jak napisano), dwójka administratorów, trójka moderatorów oraz jedna tłumaczka, ciężko mi powiedzieć czy było więcej nalotów.

Wszystkie naloty miały miejsce o 6 rano. Nie wiemy skąd wytypowali osoby do nalotu, dane osobowe żadnego użytkownika nie są dostępne publicznie.

Pan Urbański (rzecznik policji - red.) do informacji podał tak naprawdę kilka kłamstw, które pewnie mają ukazać jaką to "brawurową" akcję przeprowadzono.

(...)

Co do przyszłości serwisu, to ciężko mi na daną chwilę cokolwiek powiedzieć, ponieważ nie mogłem się jeszcze skontaktować z kolegą, któremu zabrano telefon (widocznie policja i na nim zamierza coś znaleźć ;))

Osobiście chciałbym usłyszeć opinię prawnika co do tego zajścia i zwrócić uwagę wielu osób, że duża ilość amatorskich tłumaczeń ukazuje się prędzej, niż te "profesjonalne" (które często są dużo gorsze od naszych). Niech też Ci "profesjonalni" tłumacze się przyznają do tego, że wykorzystują amatorską pracę innych (czego nikt nie nazywa łamaniem prawa).

Poza tym tłumacze nie zarabiali na swoich pracach.

W kolejnym e-mailu Pan Krzysztof dodał:

Nie wiem skąd macie informacje o 2000 płyt - zakładam, że to kolejne kłamstwo policji.

U dwójki zatrzymanych administratorów były laptopy z całkowicie legalnym oprogramowaniem, w tym u koleżanki laptop firmowy.
Ostatnio edytowany przez kukaszr, 17 Maj 2007, 22:57, edytowano w sumie 1 raz
Wyślij odpowiedź