Logi, zabezpieczenie komputera, danych. Programy antywirusowe antyspyware, firewall itp.

Regulamin forum

1. Każdy temat powinien odzwierciedlać treść wątku.
2. W przypadku wklejania logów; należy je wykonać od razu przynajmniej z dwóch narzędzi: FRST oraz z GMER
3. Wszelkie logi proszę publikować na przeznaczonych do tego stronach a w poście wklejać tylko link.
4. Nie wskazane jest skracanie logów, należy wkleić cały - od początku, do końca.
5. Nie wskazane jest podczepianie się do tematów innych użytkowników - proszę założyć nowy temat w dziale Bezpieczeństwo, ułatwi to pomoc sprawdzającemu.
6. Osoby nie posiadające odpowiedniej wiedzy, nie powinny sprawdzać logów, ponieważ grozi to poważnym uszkodzeniem systemu lub aplikacji zainstalowanych na komputerze.
7. Należy dokładnie opisać problem, występujące objawy oraz wszelkie podjęte działania.
8. Każdy skrypt jest unikatowy, napisany dla każdego przypadku z osobna, więc nie może być stosowany przez innych.
9. W przypadku zamieszczenia zrzutu ekranu (screenshot'a) proszę korzystać z zewnętrznego serwisu oferującego hosting zdjęć.
Wyślij odpowiedź

Net mi chodzi wolno ostatnio - mam 6Mb a się ślamazarzy

10 Sty 2009, 00:54

Witam!

Baaardzo proszę o pomoc jakiegoś Wyjadacza od problemów, wirusów, logów, itd.

Komp chodził mi normalnie, ale od jakiegoś czasu chodzi przeraźliwie wolno (tzn. mówię o sieci). Nawet na normalne strony interii otwierają się prawie jak przez modem (łącze mam 6Mb i do niedawna strony portalów oglądało się jak na dysku lokalnym).
Przeczesałem juz kompa avastem, spybotem - coś tam powykrywało, coś tam pousuwało (jakieś trojany i inne śmieci) - ale komp jak chodził wolno tak dalej chodzi wolno.

Czy mógłbym prosić o zerknięcie tutaj na log z ComboFix'a:

http://www.wklej.eu/index.php?id=6543c45fef

Z góry dzięki za wszelką pomoc!!!

Pozdrawiam,
Ziutek

Re: Net mi chodzi woooooolno ostatnio - mam 6Mb a się ślamazarzy

10 Sty 2009, 23:04

Pobierz ComboFix, ale nie uruchamiaj
Zaznacz, wklej do notatnika, i zapisz plik jako CFScript.txt najlepiej aby ikonka tego pliku znajdowała się obok ikonki ComboFix.exe

Kod:
File::
c:\windows\system32\AVSredirect.dll
c:\windows\system32\cygwin1.dll
c:\windows\system32\cygz.dll
c:\windows\system32\i420vfw.dll
c:\windows\system32\Smab.dll
c:\windows\system32\x.264.exe
c:\windows\system32\yv12vfw.dll

Na czas skanowania proszę wyłączyć wszelkie zapory i antyvirusy
Przeciągnij i upuść plik CFScript.txt na ikonkę ComboFix.exe powinno rozpocząć się usuwanie po tym daj log na forum
Image <-- jak na obrazku <-- jak na obrazku

Loga wklejasz na WKLEJ EU lub WKLEJ a w poście daj linka

Re: Net mi chodzi wolno ostatnio - mam 6Mb a się ślamazarzy

12 Sty 2009, 22:39

Witam!
Dziękuję za błyskawiczną reakcję - za to ja mam opóźnienie z powodu 3 dniowego weekendu za co przepraszam.
Oto wynik z ComboFixa:

http://www.wklej.eu/index.php?id=d917be10b4

Czy na tej podstawie będzie coś wiadomo?

Pozdrawia serdecznie,
Ziutek

12 Sty 2009, 23:19

nic nie widzę
usuń ręcznie folder C: \Qoobox oraz instalkę Combofix z dysku.

Pobierz CCleaner
lub
CleanGP
przeskanuj nim i wyczyść rejestr.

Wyłącz I włącz przywracanie systemu na wszystkich dyskach.INSTRUKCJA

przeskanuj komputer Kaspersky
gdy będą wirusy pokaż raport lub Dr.Web Cure It!

12 Sty 2009, 23:52

Witam! Jeszcze raz wielkie dzięki za mega-szybkie reakcje. Zaraz będę uruchamiał te Cleanery - Kasperskiego próbowałem już dzisiaj wcześniej - nie chce mi pójść - kończy się na "aktualizacjach" z błędnym podpisem pliku :-(

12 Sty 2009, 23:54

Dr.Web Cure It!

13 Sty 2009, 00:04

już to ciągnę i zapuszczam - w międzyczasie ściągnąłem 15dniowego Nortona 360 - tak dla świętego spokoju - zastanawiam się tylko czy przypadkiem nie przesadzam - mam zainstalowanego ZoneAlarma, Awasta i SpyBota - jak dodam do tego Nortona i jeszcze w tle pozapuszczam cleanery i Dr.Web Cura to coś się musi stać...

13 Sty 2009, 00:11

ale wiesz że nie możesz używać dwóch antywirów razem
bo nawzajem będą się widziały i dawały fałszywe alarmy a prawdziwy mogą przeoczyć

13 Sty 2009, 00:43

no wiem i nie wiem - bo czasem to nie wiem co jest do czego. Np. nie wiem czy dobrze robię, że używam tych rzeczy, o których pisałem (ZoneAlarm, avast i SpyBot). Idea była taka, żeby mieć firewall, antywira i anty-spy'a(?) - ale czy one się nie zazębiają? Co byś polecił jako zabezpieczenie? Rozmawiałem z kumplem i on się zastanawia nad Kasperski albo Nortonem (skłaniając się ku temu ostatniemu). Ale znowu - nie wiem co wybrać 360 czy Internet Security. A może u mnie za dużo tych badziewi i się to wszystko gryzie i sprawdza jedno drugie zamiast robić to co ma robić czyli przesyłać do mnie to co chce????

Ale wracając do tematu:
Dr.WebCureIt nic na razie nie wykrył (po pierwszym przelocie zgrubnym). Zaraz go zapuszczę na "full" i jutro z rańca podzielę się wynikami.

Pierwszy raz korzystam z pomocy on-line i muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem (przeglądałem też inne tematy i komentarze w bezpieczeństwie) - nie wiedziałem, że na sieci są ludzie, którym się CHCE.
DZIĘKUJĘ!!!!!

13 Sty 2009, 00:55

ziutek29 napisał(a):nie wiedziałem, że na sieci są ludzie, którym się CHCE.
DZIĘKUJĘ!!!!!

jak ktoś jest pasjonat to się mu CHCE

Ale wracając do tematu to najlepiej wypróbować kilka antywirów i wybrać ten najlepsze wg. Ciebie
Nie można zapomnieć też o jakimś Fierwall-u ale nie systemowym.
Trzeba próbować
Pdzr
Wyślij odpowiedź