TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Netgear - ustawienie MAC'ów

Problemy dotyczące sieci Internet, konfiguracja sieci LAN, WLAN, konfiguracja serwerów. Rozdzielanie połączeń internetowych. Rozwiązywanie problemów związanych ze sprzętem i oprogramowaniem. Routery, huby, switche, anteny itp.

Netgear - ustawienie MAC'ów

Postprzez Gathor » 26 Wrz 2008, 18:53

PostUA:

Witam
Parę dni temu zakupiłem router Netgear WGR614 54Mbps Wireless Firewall i chciałbym zabezpieczyć się przed niechcianym podpięciem pod mojego neta. Internet idzie z kablówki (Vectra), jeden komp jest podłączony do rutera przez kabel, drugi przez Wifi. Chciałbym zabezpieczyć wifi poprzez kontrole dostępu MAC ale tu pojawia się problem. Domyślnie mam ustawione na Use Default Address, jak zmieniam na: Use This MAC Address i wpisuję tam MAC spisany z karty (netgear WG111v3) to wtedy nie mam dostępu do netu na tym kompie który jest podłączony kablem. Czy można w tym routerze wpisać kilka MaC’ów tak jak w innych routerach? Jeśli tak to gdzie dokładnie to znajdę?
Gathor
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 26 Wrz 2008, 16:59

Re: Netgear - ustawienie MAC'ów

Postprzez SerwisOmega.pl » 28 Wrz 2008, 14:16

PostUA:

na pierwszej stronie w tym modelu routera Use This MAC Address służy do wprowadzenia adresu MAC urządzenia które łączy się bezpośrednio z internetem, CIebie interesuje:
1) na pierwszej stronie wybierz Advanced -> Wireless Settings
2) przy Wireless Card Access List znajduj się przycisk Setup Access List, kliknij go
3) zaznacz pole Turn Access Control On
4) przyciskiem Add dodaj MAC urządzeń które mają być dopuszczane do sieci
Tomasz Janas
[email protected]
SerwisOmega.pl
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 27 Wrz 2008, 22:35
Miejscowość: Warszawa

Postprzez Gathor » 29 Wrz 2008, 15:18

PostUA:

Dzięki!
A chciałbym się jeszcze o jedną rzecz zapytać. Wraz z zakupem routera zwiększyłem również prędkość internetu z 512 kb na 2 mb ale poprawa szybkości nie jest za bardzo widoczna, to znaczy chwilami chodzi szybko ale częściej niewiele szybciej niż jak miałem 512, i to przy jednym właczonym komputerze. Zadzwoniłem do dostawcy internetu i powiedzieli, że to pewnie wina routera. I mam pytanie, czy można w tym routerze przyśpieszyć przesył danych, czy to na pewno jest na pewno wina routera?
Pozdrawiam
Gathor
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez hrydziu » 29 Wrz 2008, 15:59

PostUA:

Dobrze że myślisz o zabezpieczeniu swojej sieci, ale filtracja MAC to trochę zamało. Bardzo łatwo ktoś może podsłuchać ten adres (jest przesyłany w postaci niezaszyfrowanej) i ustawić sobie taki który może uzyskać dostęp do sieci.
Jeżeli możesz to włącz sobie dodatkowo WPA/WPA2, jeżeli nie to chociaż WEP
O żesz ku**a jego w d**ę pie*****na sku****ska mać - powiedział bosman, po czym zaklął szpetnie...
Awatar użytkownika
hrydziu
Postujący
Postujący

Dołączenie: 13 Maj 2004, 21:38

Postprzez Gathor » 30 Wrz 2008, 01:25

PostUA:

Na tej karcie mam tylko WEP, więc tylko takie szyfrowanie będzie. A wiesz może hrydziu co mogłoby być przyczyną wolnego neta? Może można jakoś ustawić większy transfer w tym routerze?
Gathor
Forumowicz
Forumowicz

Powróć do Sieć Internet, Sieci LAN, WLAN

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]