Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

Nie działa klikanie na touchpadzie Acer

05 Kwi 2015, 21:46

Witam,
napotkałem na problem z nowym laptopem Acera. Mianowicie problem polega na niepełnym działaniu touchpada - można przesuwać kursor, jednak nie można klikać -ani przez "tapnięcie" w touchpad ani przez naciśnięcie części przewidzianej do klikania.
Bez problemu działają myszki podłączone przez USB. Próbowałem ściągnąć sterowniki touchpada ze strony Acera, ale ich instalacja nie rozwiązuje problemu.
Czy ma ktoś jakiś pomysł jak rozwiązać ten problem?

Model laptopa to: Acer Aspire E5-531G
System, pod który pracuje komputer: Windows 8.1

Z góry dziękuję za pomoc :)

Re: Nie działa klikanie na touchpadzie Acer

06 Kwi 2015, 23:22

Trochę to dziwne, że w nowym laptopie nie działa prawidłowo touchpad :x .

1. Pobierz najnowszy sterownik i oprogramowanie do touchpada i wyłącz internet.
2. Usuń sterownik touchpada z menadżera urządzeń.
3. Odinstaluj obecnie zainstalowane oprogramowanie od touchpada.
4. Uruchom ponownie komputer.
5. Zainstaluj wcześniej pobrany sterownik touchpada i oprogramowanie.
6. Uruchom ponownie komputer.
7. Sprawdź konfigurację przycisków dla touchpada - a zwłaszcza podwójne kliknięcie i czy przypisana jest akcja do drugiego klawisza.

Uszkodzenie touchpada jest możliwe jednak to raczej mało prawdopodobna opcja.

Re: Nie działa klikanie na touchpadzie Acer

03 Sie 2015, 22:43

Witam, zrobię trochę odkop, ponieważ problem został rozwiązany i chciałbym podzielić się sposobem naprawy. Piszę dopiero teraz, bo nie jestem właścicielem komputera i dopiero teraz ponownie trafił w moje ręce.
Problem z touchpadem okazał się banalny i nie dotyczył sterowników i jakiegokolwiek oprogramowania. Problemem był niedociśnięty jeden z zatrzasków obudowy komputera - akurat na przeciwko touchpada. Obudowa odstawała tak mało, że trudno to było zauważyć, a na tyle dużo, że nie dociskała touchpada. Po ściśnięciu obudowy i "wkliknięciu" zatrzasku touchpad ożył.

Mimo wszystko dziękuje za pomoc. :)
Wyślij odpowiedź