TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Nie mogę się zdecydować;)

Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.

Nie mogę się zdecydować;)

Postprzez kamuflasz » 16 Maj 2005, 22:45

PostUA:

Składam kompa mojemu kuzynkowi nie mogę się zdecydować na jaki Socket walnąć mu proca, nie ma on za dużo kasy na niego więc chcę mu wcisnąć Semprona, jednak nie wiem na jaki Socket bardziej się opłaca 754 czy A.

Mam na oku te dwa modele procka i nie wiem który wybrać, bo jedni mówią że ten pierwszy bardziej przyszłościowy a drudzy że już na wymarciu, natomiast ten drugi jest prawie uniwersalny jeśli chodzi o AMD, nie wchodzi do niego tylko A64. i co ja mam zrobić??

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=15247 socket A
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=17956 socket 754
Jesteś Polakiem?? Szanuj swój język ojczysty !!!
Błędy się zdarzają każdemu ale nie 4 w jednym krótkim zdaniu :D

w razie wątpliwości skorzystaj z https://sjp.pwn.pl/
Awatar użytkownika
kamuflasz
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 04 Mar 2005, 13:06
Miejscowość: Zielona Góra
Pochwały: 1

Postprzez Lamagalula » 23 Lip 2005, 13:41

PostUA:

Nie no ja myślę że na socket 754 poniewarz pózniej jak będzie chciał zmienić procka na lepszego to bedzie mial mozliwosc wlozenia lepszego semprona lub athlona 64 . a na soc. a chyba nie ma teraz nowych procesorow oprocz semprona , moze ktos inny pomoze mojezdanie jest takie
Awatar użytkownika
Lamagalula
Postujący
Postujący

Dołączenie: 20 Lip 2005, 08:13
Miejscowość: Żywiec , Sosnowiec

Postprzez zebra » 23 Lip 2005, 21:42

PostUA:

Również wybrałabym złącze Socket 754. W ogólnym zestawieniu złącz i procesorów ten wybór będzie najbardziej trafny. Przy złączu procesora typu Socket 7 i obudowie procesora CPGA, możemy wybrać Pentium (częstotliwość taktowania 75 - 200 MHz) oraz Pentium MMX (częstotliwość taktowania wyniesie wtedy: 166 - 233 MHz przy obudowie procesora typu CPGA, PPGA), a także K6 (częstotliwość taktowania: 200, 300 MHz). Na złącze procesora typu Super Socket 7, kompatybilny będzie procesor: K6-2 (częst. takt.: 266 - 400 MHz), K6-2+ (częst. takt.: 450, 475 MHz) oraz K6-III (częst. takt.: 400, 450 MHz). Na złączy typu Slot 1 przy obudowie procesora SEPP dopasujemy Celerona (nazwa rdzenia - Covington i Mendocino), częst. takt.: 266 - 466 MHz. Przy tym samym Slocie i obudowie typu SECC polecam: Pentium II (Klamath i Deschutes - częst. takt.: 233 - 450 MHz). Natomiast przy obudowie SECC2 (Slot 1) najlepszy będzie Pentium III (Katmai i Coppermine, częst. takt.: 450 - 1000 Mhz). Przy złączu Socket 370 i obudowie procesora PPGA-370 zestawimy Celerona (Mendocino - częst. takt.: 300A - 533 MHz). Przy tym samym złączu i obudowie typu FC-PGA zestawić można: Pentium III, Celeron (Katmai-PIII, Coppermine-PIII i Celeron), częst. takt.: P3 500E - 1000 MHz, Celeron 533A - 110 MHz. Socket 370 i obudowa typu FC-PGA2 będą kompatybilne z Pentium III i Celeron (Tualatin), częst. takt.: 1000A - 1400 MHz. Na Slot A wybieramy Athlon (K7, K75 i Thunderbird), częst. takt.: 500 - 1000 MHz. Na złącze Socket A wybierz m.in. Durona (Spitfire i Morgan), częst. takt.: 600 - 1300 MHz, oraz Athlon (Thunderbird, Palomino i Thoroghbred), częst. takt. wyniesie w tym przypadku: 55 - 1400 MHz, XP1500+ - XP2800+ (Athlon). Na złącze Socket 423 dopasujesz Pentium 4 (Wilamette), częst. takt.: 1,4 - 2,0 GHz. Przy tym samym złączu i obudowie procesora mPGA wybierz procesor P4 (Wilamette i Northwood), częst. takt.: 1,6 - 3,06 GHz lub Celeron (Wilamette), częst. takt.: 1,6 - 2,2 GHz. Tak na matginesie, to w gniazdo Slot 1 lub Socket A można za pomocą odowiedniej przejściówki włożyć procesor PPGA-370 lub FC-PGA, oczywiście tylko w przypadku, jeżeli płyta główna potrafi je obsłużyć. Możesz wykorzystać także konwerty pozwalające umieścić procesor kompatybilny z gniazdem Socket 478 w złączu Socket 423. Pozdrawiam!
zebra
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 11 Cze 2005, 21:40
Miejscowość: ...Stąd

Postprzez Mac » 25 Lip 2005, 14:29

PostUA:

oczywiście ino socket 754 a jak jest kasa to 939 a ty zebra skad kopiujesz swoje posty??
bo ja pisze z głowy a nie ze ściąg
Mac
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 21 Lip 2005, 19:07
Miejscowość: Żywiec
Pochwały: 6

Postprzez zebra » 25 Lip 2005, 14:56

PostUA:

Mac napisał(a):oczywiście ino socket 754 a jak jest kasa to 939 a ty zebra skad kopiujesz swoje posty??
bo ja pisze z głowy a nie ze ściąg

Jak piszesz z głowy, to możesz nic nie napisać, bo możesz mieć pustkę... Jak coś ci się nie podoba, to wara wiara! To myślisz, że tylko ty jesteś takim fenomenem? Właśnie widać co wiesz... Ściągam!!! A to dobre! Ha, ha! :lol: :lol: :lol: ... Zastanów się, oj, zastanów.
zebra
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Postprzez Mac » 25 Lip 2005, 15:00

PostUA:

zebra napisał(a):Również wybrałabym złącze Socket 754. W ogólnym zestawieniu złącz i procesorów ten wybór będzie najbardziej trafny. Przy złączu procesora typu Socket 7 i obudowie procesora CPGA, możemy wybrać Pentium (częstotliwość taktowania 75 - 200 MHz) oraz Pentium MMX (częstotliwość taktowania wyniesie wtedy: 166 - 233 MHz przy obudowie procesora typu CPGA, PPGA), a także K6 (częstotliwość taktowania: 200, 300 MHz). Na złącze procesora typu Super Socket 7, kompatybilny będzie procesor: K6-2 (częst. takt.: 266 - 400 MHz), K6-2+ (częst. takt.: 450, 475 MHz) oraz K6-III (częst. takt.: 400, 450 MHz). Na złączy typu Slot 1 przy obudowie procesora SEPP dopasujemy Celerona (nazwa rdzenia - Covington i Mendocino), częst. takt.: 266 - 466 MHz. Przy tym samym Slocie i obudowie typu SECC polecam: Pentium II (Klamath i Deschutes - częst. takt.: 233 - 450 MHz). Natomiast przy obudowie SECC2 (Slot 1) najlepszy będzie Pentium III (Katmai i Coppermine, częst. takt.: 450 - 1000 Mhz). Przy złączu Socket 370 i obudowie procesora PPGA-370 zestawimy Celerona (Mendocino - częst. takt.: 300A - 533 MHz). Przy tym samym złączu i obudowie typu FC-PGA zestawić można: Pentium III, Celeron (Katmai-PIII, Coppermine-PIII i Celeron), częst. takt.: P3 500E - 1000 MHz, Celeron 533A - 110 MHz. Socket 370 i obudowa typu FC-PGA2 będą kompatybilne z Pentium III i Celeron (Tualatin), częst. takt.: 1000A - 1400 MHz. Na Slot A wybieramy Athlon (K7, K75 i Thunderbird), częst. takt.: 500 - 1000 MHz. Na złącze Socket A wybierz m.in. Durona (Spitfire i Morgan), częst. takt.: 600 - 1300 MHz, oraz Athlon (Thunderbird, Palomino i Thoroghbred), częst. takt. wyniesie w tym przypadku: 55 - 1400 MHz, XP1500+ - XP2800+ (Athlon). Na złącze Socket 423 dopasujesz Pentium 4 (Wilamette), częst. takt.: 1,4 - 2,0 GHz. Przy tym samym złączu i obudowie procesora mPGA wybierz procesor P4 (Wilamette i Northwood), częst. takt.: 1,6 - 3,06 GHz lub Celeron (Wilamette), częst. takt.: 1,6 - 2,2 GHz. Tak na matginesie, to w gniazdo Slot 1 lub Socket A można za pomocą odowiedniej przejściówki włożyć procesor PPGA-370 lub FC-PGA, oczywiście tylko w przypadku, jeżeli płyta główna potrafi je obsłużyć. Możesz wykorzystać także konwerty pozwalające umieścić procesor kompatybilny z gniazdem Socket 478 w złączu Socket 423. Pozdrawiam!

Po cholere mi tu historia od pierwszych pentakow i socketow pod nie moj najstarszy komp liczy lat 14. kamuflasz sie pytał o dwa sockety a nie dziesięc...
Mac
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Postprzez zebra » 25 Lip 2005, 15:11

PostUA:

Historia to to nie była, a to warto wiedzieć... Tak, jak napisałeś, to nie ty się pytasz, tylko inny użytkownik. Po co się wogóle czepiasz takich drobiazgów? Człowieku, zbastuj trochę! Ty pisz swoje posty, a ja swoje! I nic nikomu do tego! Jak chcesz coś skomentować, to z kulturą, a nie wyjeżdżasz z hasłem: "skąd ściągasz swoje posty, bo ja piszę z głowy?". Ja korzystam z rozumu. To jest najpewniejsze źródło wiedzy... I patrz na tematy, a nie zaśmiecasz forum zbędnymi wypowiedziami. Kamuflasz pytał o Sockety, a nie o to skąd czerpiemy swoje wypowiadzi.
Ostatnio edytowany przez zebra, 25 Lip 2005, 17:52, edytowano w sumie 1 raz
zebra
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Postprzez Mac » 25 Lip 2005, 15:12

PostUA:

lamagalula won z panem od makow
na forum sie powinno dawac taka odpowiedz jakom chcom
i do zebry skąd kopiujesz swoje boskie odpowiedzi???

P.S. polecam ta gre www.ogame.pl
Mac
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Postprzez zebra » 25 Lip 2005, 15:20

PostUA:

Mac napisał(a):lamagalula won z panem od makow
na forum sie powinno dawac taka odpowiedz jakom chcom
i do zebry skąd kopiujesz swoje boskie odpowiedzi???

P.S. polecam ta gre www.ogame.pl

Z rozumu. I nie zadawaj już takich infantylnych pytań, bo nie ma sensu dłużej tego ciągnąć. Jak masz z tego jakąś uciechę, to proszę bardzo! Pisz ile chcesz, może to cię zadowoli. Pozdrawiam! I bez urazy... :lol:
zebra
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Postprzez Mac » 27 Lip 2005, 19:43

PostUA:

a co to jest "infantylnych" bo ja raczej nosa poza moj pokój z kompami za często nie wychylam teraz w wakacje i w ogóle

Dziś wyjatkowo pozdrawiam wszystkich łącznie z panem od maków i zebrą(coraz bardziej sie mi podobasz)

Lamagalula jedziesz na Barum??
Mac
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Postprzez zebra » 27 Lip 2005, 22:07

PostUA:

Mac napisał(a):a co to jest "infantylnych"

Dziecinnych, niepoważnych, śmiesznych, wykazujących cechy infantylizmu (odnośnie pytań...).
Mac napisał(a):bo ja raczej nosa poza moj pokój z kompami za często nie wychylam teraz w wakacje i w ogóle

Widać...
Mac napisał(a):Dziś wyjatkowo pozdrawiam wszystkich łącznie z panem od maków i zebrą(coraz bardziej sie mi podobasz)(...)

Ty mi również. Pzdr. (ciekawa jestem, kiedy ci się odwidzi :lol: ).
zebra
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Postprzez Lamagalula » 28 Lip 2005, 14:59

PostUA:

Jade na Barum Jade szykuje sie ostra impreza moze trabixem pojedziemy :D
(: Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Lamagalula
Postujący
Postujący

Dołączenie: 20 Lip 2005, 08:13
Miejscowość: Żywiec , Sosnowiec

Postprzez haccd » 06 Sie 2005, 17:31

PostUA:

Pozdrawiam Socket A oficjalnie jest na wymarciu 754 daje jeszcze na jakiś czas platformę do rozbudowy, ale sempron to wszystko co w nadchodzącym czasie obsadzisz…

Ale pojawiły się już Semprony 64bit więc nie jest aż tak źle, jeśli więc nie jesteś maniakiem Super wydajności lub nie masz kasy na 939 to tylko 754

P.S Pamiętaj o zasilaczu polecam firmę ModeCom bo tam nawet najtańsza 350 jest nią rzeczywiście, a nie jak w Codegenie lub Megabajcie .

Pozdrawiam I niech moc będzie z tobą …
haccd
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 06 Sie 2005, 16:43

Postprzez viprex » 12 Sie 2005, 23:14

PostUA:

Tak sobie czytam od niedawna ,forum ...ALE was zażył prosty forumowicz , tak Was aktywnych , zasłużonych i zacnych .
Według mnie jedyna normalna odpowiedź dla normalnego człeka pochdzi od haccy'a .
Normalnie na temat i bez popisów.
Zaczynając od sprawy ortografi, a na zwykłym pogadaniu końsząc, PAMIĘTAJCIE KAŻDY MA PRAWO POPEŁNIAĆ BŁĘDY, i nikt nie jest doskonały
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
viprex
Postujący
Postujący

Dołączenie: 11 Sie 2005, 22:03
Miejscowość: zza siedmiu gór

Postprzez zebra » 13 Sie 2005, 00:06

PostUA:

Taaak. Masz rację. Każdy popełnia błędy. Każdemu może się zdarzyć nawet chwilowa pomroczność jasna i może nie zauważyć opcji Zmień, żeby coś dopisać w swoim poście. Uważasz, że odpowiedź haccd jest najbardziej konkretna. Może masz rację, tylko niemalże w każdym poście była zawarta odpowiedź. Tylko trzeba było się doczytać... Za to nie mogę stwierdzić, że twoja odpowiedź jest na temat. Nie dopatrzyłam się tam niczego o Socketach 939, ani 754... A szkoda. Bo taki jest właśnie temat...
zebra
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]