TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Nie mogę wcisnąć jednocześnie dwóch klawiszy

Dyskusje o Waszych ulubionych grach komputerowych :-)

Nie mogę wcisnąć jednocześnie dwóch klawiszy

Postprzez apollo909k » 10 Mar 2012, 15:47

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:10.0.2) Gecko/20100101 Firefox/10.0.2

Witam serdecznie.
Przepraszam, jeżeli wybrałem zły dział do opisania mojego problemu
Chodzi o to, że nie mogę wcisnąć jednocześnie na klawiaturze sekwencji klawiszy: W i A oraz strzałka w górę i strzałka w lewo. Jest to bardzo uciążliwe zarówno przy edytowaniu przeze mnie dokumentów tekstowych (szybkie przemieszczanie się po tekście strzałkami) jak i w grach (sterowanie WSADem). O ile edycję dokumentów da radę przeboleć to w grach jest to wnerwiające. Przykładowo, biegam sobie w CSie z wciśniętym W lub strzałką w górę, mogę skręcić w prawo strzałką lub klawiszem D, ale w lewo już jest to nie możliwe - komp nie reaguje. Czasem wydawany jest charakterystyczny "beep" windowsowy, ale może to dlatego, że mam jednocześnie wciśnięte także inne klawisze, takie jak shift.
Zauważyłem że pojawiło to się u mnie wczoraj. Grałem w pewną grę, myślałem, że to może jakiś jej wewnętrzny bug (gra w fazie beta), ale nie. Sprawdziłem inne gry oraz właśnie dokumenty tekstowe. Jestem sfrustrowany. Nie sądzę, aby to była wina mojej klawiatury bo czystością przewyższa ona pokoje akademickie, a klawisze te wciskane oddzielnie działają normalnie. Hotkeyi chyba nie mam żadnych ustawionych, przynajmniej nie umiem tego sprawdzić - jestem noga jeżeli chodzi o komputery.

Ma ktoś jakieś pomysły?
apollo909k
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 25 Gru 2011, 18:08

Re: Nie mogę wcisnąć jednocześnie dwóch klawiszy.

Postprzez kominekl » 10 Mar 2012, 15:57

Twój problem wynika z konstrukcji klawiatury i ma przyczynę sprzętową, a nie programową. Na klawiaturze można wcisnąć na raz dwa dowolne klawisze, ale już trzy nie koniecznie, bo niektóre kombinacje trzech klawiszy można wcisnąć, a innych nie można, zależy jak klawisze są połączone między sobą, a kontrolerem klawiatury.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.
Awatar użytkownika
kominekl
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dołączenie: 03 Sty 2010, 16:07
Miejscowość: Pasztowa Wola Kolonia
Pochwały: 174

Postprzez apollo909k » 10 Mar 2012, 18:11

Zauważyłem że pojawiło to się u mnie wczoraj. Wcześniej było wszystko spoko - komputer mimo swoich latek sprawował się świetnie, aż do wczoraj. Więc nie możliwe, że to wina klawiatury.
Klawisze trwałe mam wyłączone.
Dodatkowo zauważyłem, że nie działają mi prawidłowo klawisze: lewy shift i lewy ctrl. Przykładowo, w grze w jakiej gram można robić kombinacje za pomocą ctrl oraz cydr od 1 do 9. Aktualnie działa mi tylko kombinacja z 1, reszta nie. A z shiftem (lewym) nie zmienia sięwielkość liter.
apollo909k
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 25 Gru 2011, 18:08

Postprzez kominekl » 11 Mar 2012, 13:26

A co z opcją Przywracania Systemu?
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.
Awatar użytkownika
kominekl
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dołączenie: 03 Sty 2010, 16:07
Miejscowość: Pasztowa Wola Kolonia
Pochwały: 174

Powróć do Strefa Gracza

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Brak zarejestrowanych użytkowników