Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
11 Cze 2007, 16:13
Cześć, mam problem, kupiłem nowy dysk Seagte Barracuda, podłączam go do komputera, na pasku wyskakują napisy o wykryciu dysku, w rzeczywistości dysku nie ma, patrzyłem w biosie- dysk również jest wykrywany, czy trzeba zainstalować sterownik jakiś? Pomóżcie...
11 Cze 2007, 16:20
Może przeinstaluj bios, albo coś z windą może być... Też tak kiedyś miałem i nowszy bios pomógł...
11 Cze 2007, 16:27
A coś mniej zaawansowanego niż przeinstalowanie biosa?:)
11 Cze 2007, 16:29
Sterowniki, kreator dodawania sprzętu, Windows Update itp

Poszukaj na googlu sterów (o ile są) do twojego dysku i powinno zadziałać...
11 Cze 2007, 16:58
A dobrze go podpiołeś?? Zworki, kable itd...
12 Cze 2007, 22:02
siemka xD to jest sata, ata czy ide ? moze jakies stery trzeba zainstalowac
12 Cze 2007, 22:57
Darkman, ATA=IDE (również PATA)
Jaki masz system. Windowsy starsze (Win 98, ME) nie obsługują systemu plików NTFS i może dlatego się nie pojawiają partycji (oczywiście jeśli te partycje są NTFS i masz system 95/98/Me). Może też być partycja linuksowa. Zainstaluj Partition Magic i sprawdź.
Może też nie być sformatowany i nie mieć żadnej partycji - w końcu to nowy dysk jak napisałes
12 Cze 2007, 23:21
Prawda, dysk nie był formatowany, jak go sformatować, skoro jest nie wykryty? Przez biosa nie umiem...

Jeśli chodzi o system to XP, dysk Seagate Barracuda SATA.
13 Cze 2007, 07:05
Żeby cokolwiek z dyskiem zrobić musi go BIOS wykryć. To jest podstawa i nie ważne czy podzielony na partycje czy nie.... Kabelki posprawdzaj,
13 Cze 2007, 16:02
Napisał w pierwszym poście, że bios go widzi.
Wejdz w Panel Sterowania->Narzędzia administracyjne->Zarządzanie komputerem.
Masz tam w liście Zarządzanie dyskami. Tam sformartujesz i podzielisz na partycje. (PPM na dysk i masz tam formatuj, utworz partycje etc...)
13 Cze 2007, 16:26
Tak to jest jak się pisze posty zaraz z rana, albo po wstaniu z łóżka po sql. Thx LucaS
Dysczek musisz podzielić na partycje. Albo przez winde(najprościej), partition magic albo inne cudo do zarządzania dyskami.
13 Cze 2007, 23:13
Partition Magic poskutkował, dzięki wszystkim!