TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

non stop restart PC

Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.

non stop restart PC

Postprzez makowski » 27 Wrz 2011, 22:20

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:6.0.2) Gecko/20100101 Firefox/6.0.2

Witam ponownie...
wracam z tematem jak z boomerangiem...

viewtopic.php?f=7&t=22657

... wymieniłem nowy zasilacz ...i nic, cały czas to samo. Odpale, pochodzi pare minut i restartuje jak wariat, czasami zanim sie zaloguje to wywali pare razy. Chciałem zrobić nowa instalkę ale dałem tylko rade z szybkim formatem partycji C. Wydaje mi się że to coś ze sprzetem bo w awaryjnym trybie jest tak samo, chyba że siedzi jakiś syf ??? Jest to stary pc .... ale oczywiście "przydatny".

z góry dzięki za pomoc i porady
makowski
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 20 Sty 2011, 12:06

Re: non stop restart PC

Postprzez kominekl » 28 Wrz 2011, 17:58

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:6.0.2) Gecko/20100101 Firefox/6.0.2

A na jaki ten zasilacz wymieniłeś? Podaj markę i model.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.
Awatar użytkownika
kominekl
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dołączenie: 03 Sty 2010, 16:07
Miejscowość: Pasztowa Wola Kolonia
Pochwały: 174

Postprzez crooleeck » 28 Wrz 2011, 19:18

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1) AppleWebKit/535.1 (KHTML, like Gecko) Chrome/14.0.835.186 Safari/535.1

Na początek warto sprawdzić dysk w poszukiwaniu błędów logicznych z poziomu konsoli odzyskiwania systemu Windows. W tym celu znajdź płytę instalacyjną systemu i uruchom z niej komputer (BIOS musi być ustawiony na bootowanie z CD):
Aby uruchomić komputer i skorzystać z Konsoli odzyskiwania:
Włóż dysk instalacyjny do stacji dysków, a następnie ponownie uruchom komputer ze stacji dysków CD-ROM.

1. Po uruchomieniu tekstowej części Instalatora postępuj zgodnie z monitami; wybierz opcję naprawy lub odzyskiwania, naciskając klawisz R.
2. Jeśli używany jest system z podwójnym lub z wielokrotnym rozruchem, wybierz instalację, do której musisz uzyskać dostęp z Konsoli odzyskiwania.
3. Po wyświetleniu monitu wpisz hasło lokalnego konta administratora.

Źródło: http://technet.microsoft.com/pl-pl/libr ... 6139(WS.10).aspx

Reasusmując: odpalasz kompa z płyty, czekasz aż wczyta sterowniki, wciskasz R, następnie "1" (zakładam, że masz jeden system zainstalowany na dysku) przyciskiem w lewym, górnym rogu klawiatury, wpisujesz hasło administratora.

Gdy jesteś już w konsoli wpisz polecenie:
Kod: Zaznacz wszystko
chkdsk -r

Rozpocznie się sprawdzanie dysku w poszukiwaniu błędów i próba naprawienia. Proces potrwa około 20 minut. Po wykonaniu polecenia wyjmusze płytę, wpisujesz:
Kod: Zaznacz wszystko
exit

Komputer uruchomii się ponownie.
Odpisz na forum czy były jakieś błędy.

Sprawdzenie pamięci RAM:
Potrzebujemy pendrive. Sformatuj go.
Pobierz http://www.memtest.org/download/4.20/me ... taller.zip
wypakuj i zainstaluj. Uruchom komputer ponownie (BIOS musi być ustawiony na bootowanie z pendrive/USB - może być to określone jako flashdrive). Test rozpocznie się od razu. Im dłuższy, tym pewniejszy. Proponuję 2-5 minut.
Odpisz na forum czy były jakieś błędy. (jak nie wiesz czy znalazł, zrób fotę komórą, podczas trwania drugiej minuty testu i wrzuć na forum)

Proponuję również wyczyścić komputer (dosłownie). Najlepiej użyć kompresora. Wiatraki zablokuj śróbokrętami, aby nie uszkodzić łożysk. Ostrożnie przy przenoszeniu - dysk twardy jest bardzo wrażliwy na wstrząsy.

Jaki masz zasilacz?
crooleeck
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 01 Lip 2011, 14:49

Postprzez makowski » 28 Wrz 2011, 20:32

Dzięki zgóry za zainteresowanie...

co do zasilacza wymieniłem go na Whitenergy ATX 350, nie wiem który lepszy (poprzedni raczej tez sprawny) ale ten można powiedzieć że dostałem w gratisie od kumpla.

Reasumując....

dzis poszedłem na skróty i ...przywiozłem inny PC żeby posprawdzać pokolei co mogę. Zaczołem od twrdziela, podpiołem (zamieniłem) dyski (przywieziony sprawny podpiołem pod mojego kompa) i .... jak na razie REWELACJA !!! Pracuje juz około 20 minut i wszysko OK.
To jest mój "staruszek" wiec wiele przeszedł. Jakies pół roku temu w twardzielu były "bad sectory", HDD Regenerator i OK.
Jeśli mogę to proszę o propozycje jak mógłbym dobrze sprawdzic twradziela ale najlepiej chyba jesli bym go podpioł jako drugi dysk zewnetrzny, w przywiezionym PC.
Wracając do postu "crooleeck' to nie ma szans na takie operacje bo max to pare minutek i wywala go. Czasami nawet przy odpalaniu systemu jest pare prób...
Bardzo proszę jak mogę sprawdzić twardziela bo chyba wszystko wsakzuje że to on nawala...

dzięki zgóry
makowski
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez crooleeck » 28 Wrz 2011, 22:35

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1) AppleWebKit/535.1 (KHTML, like Gecko) Chrome/14.0.835.186 Safari/535.1

W takim razie proponuję podejrzany dysk podłączyć do działającego komputera jako slave (ważne aby uruchomić system operacyjny nie z tego dysku) i przebadać HD Tune (http://www.instalki.pl/programy/downloa ... _Tune.html), podaj zrzuty ekranowe z zakładek Health i Error Scan - wrzuć je na http://www.otofotki.pl/

Powyższa instrukcja jest na pewno wykonalna. Co do chkdsk - jeżeli komputer restartował się w trakcie uruchamiania bądź działania systemu operacyjnego to w konsoli odzyskiwania nie powinno być problemu. W każdym razie najpierw go przebadajmy, później będziemy ratować. Swoją drogą to ciekawi mnie czy w folderze c:\windows\Minidump są zrzuty pamięci - może to były BlueScreeny z zaznaczoną opcją automatycznego restartu.
crooleeck
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 01 Lip 2011, 14:49

Postprzez makowski » 28 Wrz 2011, 23:26

Kurde... już nic z tego nie rozumiem. Pochwaliłem się że to raczej dysk. Może i tak, ale postanowiłem jeszcze raz podpiać stary (niby uszkodzony) i działa. Wykonałem więc wszystko tak jak kazałeś w poprzednim poście:
1. Ze sprawdzania dysku z Konsoli odzyskiwania było "wystąpił co najmniej jeden błąd i został on naprawiony"
2. Ze sprawdzania pamięci RAM żadnych błędów.

Sprawdziłem dysk HD Tune i podczas sprawdzania dysku poprostu proces się zawiesił - Screen poniżej (+ Health)

Image
Image

Nie mam pojęcia co to oznacza, generalnie pracuje cały czas i nie restartuje się jak na razie ale cos chyba "nie halo" skoro zawisł ???
Co jeszcze mogę sprawdzić aby potwierdzić albo wyeliminować dysk ?
pozdro
makowski
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez makowski » 28 Wrz 2011, 23:29

Zapomniałem dodać że folderu ani pliku Minidump nie ma w C:/Windows, przeszukałem part C i też nie znalazł.
makowski
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez makowski » 28 Wrz 2011, 23:32

HD Tune badałem go z systemu uruchomionego z tego dysku...
makowski
Forumowicz
Forumowicz

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Google [Bot]