Problemy dotyczące sieci Internet, konfiguracja sieci LAN, WLAN, konfiguracja serwerów. Rozdzielanie połączeń internetowych. Rozwiązywanie problemów związanych ze sprzętem i oprogramowaniem. Routery, huby, switche, anteny itp.
16 Sie 2011, 16:58
Witam od dłuższego czasu mam problem z siecią wi-fi podczas normalnej pracy laptopa czasem po kilka razy podczas przeglądania internetu czy używania kadu rozłącza mi internet znika mi ta ikonka niebieskiej kuli w pasku startu. Czytałem trochę w google o tym i wiele osób pisało żeby wykonać upgrade softu czy ktoś jest tu na tyle obcykany ze zechciał by mi pomoc i poinstruować co i jak? bym nie stracił całkowicie internetu? Internet mam w multimedia i router linksys WRT54GL.Mile widziany opis konfiguracji obrazkowo, słownie lub jakiś tutorial.
Dziękuję pozdrawiam.
16 Sie 2011, 20:33
Tu jest
[strona nie jest już dostępna].
21 Sie 2011, 19:31
wykonałem już aktualizacje routera ale nadal przerywa mi połączenie wi-fi obstawiam że to wina karty sieciowej,ale nie jestem pewien.
21 Sie 2011, 20:20
W takim razie przeinstaluj sterowniki do karty sieciowej.
21 Sie 2011, 22:17
Skoro przerywa, to nie jest wina sterowników. Kwestią fundamentalną jest położenie routera. Jeśli antena jest zasłonięta, router znajduje się w dużej odległości od komputera lub na drodze router-internet znajduje się sporo przeszkód takie zachowanie jest normalne.
22 Sie 2011, 15:27
Jeśli chodzi o WRT54GL to wątpliwa sprawa aby wina leżała po stronie routera. WRT54GL są bardzo stabilne i raczej z nimi problemów nie ma. W Twoim przypadku obstawiam na 95% wina sterowników linuxowych. Ten temat jest często przerabiany na forach. Podaj model laptopa.
BTW istnieje sporo fajnych alternatywnych firmware do tego modelu. Polecam Tomato które daje niezłe możliwości

Są też spolszczone wersje co ułatwia korzystanie z tego oprogramowania.
24 Sie 2011, 09:00
Dzięki wszystkim za pomoc:) zaktualizowałem router do nowszego firmware ze strony producenta za tomato się nie biorę bo nie mam o tym zielonego pojęcia i tak ledwo ogarnąłem tego linksysa.Jednak to nie zbytnio pomogło pobrałem sterowniki do karty sieciowej ze strony toshiba i o dziwo od 3 dni mam spokój.
pozdrawiam.