Szukasz sterownika? Masz problem? Wszystko związane ze sterownikami itp.

Regulamin forum

1. Przed stworzeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji "Szukaj" (górne menu).

2. Baza sterowników do drukarek oraz urządzeń wielofunkcyjnych.
Wyślij odpowiedź

Nvidia Geforce 8800 gts 512 mb

06 Sie 2010, 18:27

Witam mam problem ze sterownikami do tej karty lub z samą kartą (nie jestem pewien co jest nie tak). Od paru dni komputer mi się wiesza. Na początku myślałem że to wina Starcrafta II, ponieważ mi i wielu innym ta gra spowodowała podobne problemy. W trakcie instalacji ostrzeżono mnie że moja karta graficzna (a raczej sterowniki do niej) jest nieodpowiednia i powinienem to zmienić. Zignorowałem to ponieważ dotychczas wszystko działało całkiem dobrze, nawet gry które powinny być większym obciążeniem dla komputera np. GTA IV. Niestety gra zawiesiła się kilka razy i uznałem że zmienię sterowniki. Próbowałem dwie wersje: 178,24 (na niektórych forach ludzie twierdzili że Starcraft II lepiej działa na starszych sterownikach) oraz najnowszą 258.96. W obu przypadkach było jeszcze gorzej niż przed zmianą (niestety nie pamiętam jaką miałem pierwszą wersję sterowników) ponieważ od teraz mój komputer wiesza się już nawet bez włączania tej przeklętej gry. Przy 178 wieszał się praktycznie co kilkanaście minut. Teraz już jest lepiej ale raz na jakiś czas i tak się wiesza. Czy moglibyście mi doradzić jakąś absolutnie bezpieczną wersję sterowników? Lub powiedzieć co innego powinienem zmienić?

PS: podam jeszcze parametry komputera żeby dać pełniejszy obraz:

Windows XP - procesor Intel Core 2 Duo CPU E8400 2x3 Ghz - 2 GB RAMu - karta graficzna Nvidia Geforce 8800 GTS 512 mb

Re: Nvidia Geforce 8800 gts 512 mb

06 Sie 2010, 21:28

Fakt, że taka gra czy inna zawiesiła/wyłączyła się, wynikać może nie koniecznie z braku takich a takich wersji sterowników. Z kartami nVidii od sporego czasu tak się dzieje. Firma ta dość często wydaje uaktualnienia swoich sterowników, nie wiedzieć czemu. Na twoim miejscu zostawił bym najnowszą wersję sterowników. Sprawdź wersję DirectX, być może w tym tkwi problem. Daj też screen z temperaturami podzespołów, najlepiej przy wyłączonej i przy wyłączonej grze. Podaj też info odnośnie zasilacza.

06 Sie 2010, 21:39

Zasilacz to volcano 750 W, DirectX mam najnowszy, kiedy żadna gra nie jest włączona karta graficzne ma około 70 stopni a procesor 40, kiedy jest włączona temperatura procesora znacznie się nie zmienia a temperatura karty graficznej stopniowo wzrasta (najwyższą zobaczyłem 81 stopni, później wracałem do gry i nie zdążałem sprawdzić jeszcze raz).

PS: spróbowałem "schłodzić" komputer za pomocą zwykłego wentylatora przystawionego do odsłoniętej ścianki komputera. Procesor zachowuje się tak samo a karta podgrzewa się stopniowo (wolniej, najwyższa temperatura jaką zobaczyłem to 71 stopni). Gra dalej się wiesza. Wydaje mi się jednak że działała trochę dłużej.

06 Sie 2010, 22:38

Temperatura karty graficznej troszkę wysoka. Zobacz, czy karta nie jest zakurzona i czy chłodzenie działa prawidłowo.

06 Sie 2010, 23:04

Jak mam sprawdzić czy działa prawidłowo? Wiem tylko jaka jest temperatura w danym momencie.

06 Sie 2010, 23:30

Zajrzeć do środka kompa :)

06 Sie 2010, 23:54

Karta jest lekko zakurzona i nie wiem co masz na myśli pytając o chłodzenie. Jutro wyczyszczę komputer, teraz jest trochę za późno na to.

06 Sie 2010, 23:57

A no o to, czy np. umieszczony na niej wentylator działa prawidłowo.

07 Sie 2010, 00:04

Rusza się :P

07 Sie 2010, 09:34

W takim razie przeczyść z kurzu i podaj ponownie temperatury.

07 Sie 2010, 10:35

Temperautra karty graficznej wcale nie jest wysoka. Różnica między normalnym użytkowaniem, a stresem jest niewielka. Jeżeli wentylator chodzi prawidłowo, to odkurzanie karty graficznej wielkiej zmieny nie przyniesie (jeżeli w ogóle coś zmieni).

07 Sie 2010, 11:32

Jak na 8800 GTS 81 stopni to jednak trochę dużo... miałem 9800 GT osiągała max 63 stopnie w stresie a po podkręcaniu gdy miała temperaturę powyżej 85 C łapała zwisy. Po za tym program może trochę przekłamywać... Jakie chłodzenie masz na tej karcie ?. Jaki to dokładnie model ? (producent). Karta na gwarancji ?. Przecioraj kartę jakimś benchmarkiem i programem Video Card Stability Test. Sprawdzaj temperaturę podczas max obciążenia jak będzie zwis to wszystko będzie jasne ;). Jeśli wiatraczek na karcie graf zdycha to czyszczenie radiatora na niewiele się zda... Wspominałeś że rusza się... wentylator czy radiator ? :?.

07 Sie 2010, 16:08

Wyczyściłem komputer i dopiero włączyłem. Temperatura procesora: 35 stopni; karty graficznej: 67. Wentylator na karcie się kręci. Jak włączyłem video card stability test temperatura zaczęła podchodzić pod 80 stopni. Zaraz sprawdzę przy jakiej się wiesza.

Przed chwilą zawiesiła się przy 78 stopniach. I jak mam sprawdzić model chłodzenia o który pytasz? To jest gdzieś na karcie?

Druga próba z vcs trwa już 20 minut. Temperatura doszła do 80-81 stopni i nie rośnie. Komputer zwolnił ale się nie wiesza. Nie za bardzo wiem o co chodzi w tym benchmarku ale dał taki wynik:

Your video system: 594

07 Sie 2010, 17:59

Nie wiem jak jest z kartami nVidii, ale mój Radeon na starcie ma 78 stopni. Komputer wyłączył mi się raz przy 107 stopniach. Myślę, że zmiana chłodzenia może coś pomóc.

07 Sie 2010, 18:56

Chodziło mi o producenta karty (Asus, Evga itp...). W dalszym ciągu nie dowiedziałem się czy karta jest jeszcze na gwarancji... jeśli jest można oddać do serwisu... jeśli nie trzeba będzie kombinować z chłodzeniem. Wspominałeś że coś "się rusza" na tej karcie może mocowanie chłodzenia jest uszkodzone

Tylko w Starcraftcie występują problemy z kartą ?. Inne wymagające gry np Crysis, Far Cry 2 chodzą bez zastrzeżeń ?. To zawieszanie się to jest bluescreen ? czy bluescreen + restart, a może zwykłe zawieszka ?. 67 Stopni zaraz po starcie to trochę dużo...
Wyślij odpowiedź