Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
10 Sie 2005, 21:26
jak w temacie,moj kolega ma taki problem ,po wlączeniu komputera pojawienia sie loga windows 98 i ... nagle takie jakies fale przeszły jak system by sie chcial włączyc ale nie mógł i pojawia sie taki napis jak w temacie ....co to może byc ? czy jakis podzespół nawalił ? ma starego kompa procek 667 MHz , Rivę TNT 2 , i ponad 200 ramu ,płyty gł. nie znam .... do momentu ten komp chodził , a tu nagle ni z gruchy ,ni z pietruchy przy probie właczenia kompa taki napis jest ....jesli wiecie o co chodzi to piszcie ....grzebalismy w jego kompie i nic nie pomogło......
10 Sie 2005, 21:48
Czy komunikat nie powinien brzmieć: OUT OF SCAN RANGE? A nie rage? Być może popełniłeś istotny błąd, ale nie chcę wysuwać pochopnych wniosków. Czy komputer po pojawieniu się komunikatu uruchamia się poprawnie, czy pokazuje się ten komunikat i dalej jest czarny ekran i pozostaje tylko reset? I jeszcze jedno pytanie, jakiej marki monitor ma twój kolega? LG, Sony, jeszcze inny? Z góry dzięki za odpowiedź...
10 Sie 2005, 22:06
o cholercia .... nie wiem czy tak czy tak ,chyba RAGE ...ale na 100% nie jestem pewien.... pojawia sie ten napis i nic nie można zrobic ,ani me,ani be....tylko reset .... nie wiem jakiej firmy ma monitor.... ale każda pomoc i jakas wskazowka sie liczy....
10 Sie 2005, 23:03
Pojawienie się błędu typu Out of Scan Range jest powiązane z monitorem, być może dlatego majsterkowanie we wnętrzu peceta nie przyniosło żadnych rezultatów. Nie chcę wprowadzać cię w błąd, gdyż sam nie jesteś pewny, jak wygląda ten komunikat, ani jakiej firmy jest monitor. Pytałam o to, gdyż taki komunikat jest typowy dla monitorów Sony LCD, ale nie jest to regułą, więc nie należy się tym zbytnio sugerować. Wracając do tematu wątku, to komunikat Out of Scan Range oznacza mniej więcej to, że monitor został odłączony od zasięgu! I na tym problemie należy się skupić. Przyczyny mogą być różne. Radzę sprawdzić połączenie monitora z pecetem, wszelkie wtyczki w obudowie i tylnym panelu monitora. Jeżeli jest taka możliwość, to spróbuj podłączyć monitor kolegi na swoim pececie. Jeżeli problem się powtórzy zdobędziesz pewność, że to monitor jest źródłem problemu... A wtedy pozostaje naprawa w serwisie. Darmowa lub płatna, zależy, czy kolega posiada gwarancję. Więcej informacji będzie można uzyskać, jeżeli podasz model monitora i dokładną treść komunikatu. Pozdrawiam!
10 Sie 2005, 23:10
własnie ! ona ma problemy z kablem ktory łączy PieCa i monitor ,może to by przyczyną tego komunikatu ?
10 Sie 2005, 23:19
komandos napisał(a):własnie ! ona ma problemy z kablem ktory łączy PieCa i monitor ,może to by przyczyną tego komunikatu ?
Pewnie, że może. Od początku miałam takie przypuszczenia. Teraz to się tylko potwierdziło. Chyba nie muszę ci sugerować, że konieczna jest wymiana kabla łączącego monitor z pecetem
. To powinno rozwiązać problem, jeżeli nie, to przyczyna tkwi bezpośrednio w monitorze, a w tym wypadku kwalifikuje się to do naprawy serwisowej. Na chwilę obecną pozostaje wymiana kabla łączącego. Myślę, że problem zniknie. Pozdrawiam!
10 Sie 2005, 23:56
to chyba będzie to...heh ,dzięki za odpowiedzi...