TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

[Chemia] P.D - Równania rekacji help!

Tutaj możecie pisać o czym się tylko podoba, tematyka dowolna... niekoniecznie związana z oprogramowaniem.

[Chemia] P.D - Równania rekacji help!

Postprzez qazwsxedc » 11 Kwi 2007, 18:20

PostUA:

Witam!
Mam do zrobienia ważną pracę na ocene i będę b.wdzięczny jak ktoś mi w tym pomoże, bo sam próbowałem oczywiście, ale nic nie wyszło.
A więc mam do zrobienia równanie rekacji.
1. Sód + Tlen -> tlenek sodu
2. Tlenek Rtęci -> rtęć + tlen
3. Wapń + chlor -> chlorek wapniu
4. Magnez + woda -> tlenek magnezu + wodór
5. Tlenek ołowiu(II) + wodór -> ołów + woda

To jest chyba 1/10 mojej pracy jak mi to rozwiążecie to powinienem sobie poradzić z resztą. A jeżeli chodzi o krytyki, musimy wspierać społęczeństwo, a ja próbowałem sam zrobić, ale się nie udało. A jak nie będziemy sobie pomagać to nasze społeczeństwo dednie i będziemy jak w Skandynawii, przeciesz coraz mniej dzieci się rodzi, a jak jeszcze nas wybiją nauczyciele i rodzice, to Polska stanie się łatwym ł€pem .
A więc, jak mi ktoś pomoże, to ja mu też postaram się jak będę umiał, a pomocnik będzie potrzebował pomocy... :(
Awatar użytkownika
qazwsxedc
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 23 Wrz 2006, 12:28
Miejscowość: Łódź

Postprzez Bozz » 11 Kwi 2007, 19:22

PostUA:

4Na + O2 -> 2Na2O
2HgO -> 2Hg + O2
Ca + Cl2 -> CaCl2
Mg + H2O -> MgO + H2