TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Paranoja z cenami sprzętu..nie tylko komputerowego!!

Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.

Paranoja z cenami sprzętu..nie tylko komputerowego!!

Postprzez Pacior » 14 Kwi 2007, 16:09

PostUA:

Witam!
W normalnych krajach...jak coś jest stere ,czy wycofywane ze sprzedaży (np. akcesoria komputerowe) to ....jakimś cudem tanieje i to znacznie!? W Polsce ...wiadomo....musi być zawsze odwrotnie! Np. pamięci SDRAM no to już ..przeżytek,ale..u nas kosztują o wiele drożej niż pamięci DDR1,które znowu kosztują drożej niż pamięci DDR2(paranoja!!)
Katra graficzna np. taka sama ...na PCI kosztuje sporo mniej niż na AGP!!??(Jaja!) To tak jakby samochód 3 letni np.mercedes (taki sam) kosztował więcej niż ten (taki sam) w salonie (JAJA!!!!)Nigdzie na świecie tak nie ma!!Tylko....w Polsce!!
Polak potrafI!!
Pozdro!
Płyta Gł: GIGABYTE Aorus Elite A520
Procesor: AMD Ryzen 5 5600X 6 rdzeni 12 wątków 3700-4600 MH
Karta Graf:Gigabyte GeForce RTX 3060 EAGLE 12GB OC 2.0 LHR
Dysk:Seygate Barracuda St-1000 GB--Kingston SSD A400 480GB--Samsung SSD 980 M2 500GB
Pamięć:32 GB 4X8 dual chanel Kingston "FURY" 3200MHz
Win 10 Profesional
Zasilacz: Seasonic Focus GX-850W
Monitor: Philips 273V-27cali
[email protected]
Awatar użytkownika
Pacior
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 06 Lip 2005, 01:06
Miejscowość: Elbląg

Postprzez Mac » 14 Kwi 2007, 17:26

PostUA:

Pamiętaj ceny byłyby nizsze gdyby w kanałach dystrybucyjnych był tańszy. A z tych kanałów korzystaja także i hurtownicy w innych krajach.
Ramy:
Jeśli chodzi o nówki to owszem bo się zaprzestaje produkcji starego standardu. Używane są tańsze. Tak jak wspomniane auto.
Karty:
Jak wyżej. Poza tym na PCI-E(zapewne o to ci chodziło) produkuje sie ich znacznie więcej.

I achtung:
Jak sie zrobi sieka w temacie. To zamkne, a najaktywniejsi dostana prezent....
Mac
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 21 Lip 2005, 19:07
Miejscowość: Żywiec
Pochwały: 6

Postprzez tirex52 » 15 Kwi 2007, 15:20

PostUA:

Widzisz polska tego nie produkuje na taki rozmach jak na państwa azjatyckie
Tam jest tego mnóstwo i tam mało płacą pracownikom to mogą pozwolić sobie na niższe ceny a u nas jest mniejsza produkcja zarobki są wyższe nież tam więc firmy walą z cenami w górę a jeśli nawet są te produkty sprowadzane to trzeba doliczyć mnóstwo kasy
Wniosek. Jak coś się kupuje to lepiej kupić z krajów azjatyckich. Są firmy które takie coś załatwiają. Ja tak kupiłem kompa i drukarkę zapłaciłem o 300 zł mniej. :D :D
Awatar użytkownika
tirex52
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 25 Sty 2007, 00:19
Miejscowość: Miękowo city :>

Postprzez buzu » 15 Kwi 2007, 20:29

PostUA:

Tak jak na całym świecie tak i w polsce zabytki są w cenie.Nie ma co porównywać 3 letniego merca do 3 letniej kostki ramu.Musisz sobie tłumaczyć tak jak byś kupował nie 3 letniego merca tylko 130 letniego.I dlatego takie koszta :)
Alter alterum docet.
Awatar użytkownika
buzu
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 26 Gru 2006, 02:20
Miejscowość: Łódź

Postprzez Mac » 15 Kwi 2007, 20:44

PostUA:

tirex52 napisał(a):Widzisz polska tego nie produkuje na taki rozmach jak na państwa azjatyckie
Tam jest tego mnóstwo i tam mało płacą pracownikom to mogą pozwolić sobie na niższe ceny a u nas jest mniejsza produkcja zarobki są wyższe nież tam więc firmy walą z cenami w górę a jeśli nawet są te produkty sprowadzane to trzeba doliczyć mnóstwo kasy
Wniosek. Jak coś się kupuje to lepiej kupić z krajów azjatyckich. Są firmy które takie coś załatwiają. Ja tak kupiłem kompa i drukarkę zapłaciłem o 300 zł mniej. :D :D

Wiesz cały komputerowy sprzęt poza paroma wyjątkami albo w całości powstaje w Azji albo gości na różnym etapie powstawania. A w polsce tylko ram sie produkuje z kostek sprowadzonych z Azji
Mac
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 21 Lip 2005, 19:07
Miejscowość: Żywiec
Pochwały: 6

Postprzez tirex52 » 16 Kwi 2007, 22:39

PostUA:

Mac napisał(a):
tirex52 napisał(a):Widzisz polska tego nie produkuje na taki rozmach jak na państwa azjatyckie

Wiesz cały komputerowy sprzęt poza paroma wyjątkami albo w całości powstaje w Azji albo gości na różnym etapie powstawania. A w polsce tylko ram sie produkuje z kostek sprowadzonych z Azji

No masz rację u nas to właściwie tylko Goodram a reszta to państwa azjatyckie :sad: :( :sad: :(
Awatar użytkownika
tirex52
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 25 Sty 2007, 00:19
Miejscowość: Miękowo city :>

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]