TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Pascal

Rozmowy na temat tworzenia stron www oraz programowania.

Pascal

Postprzez Piotrek534 » 29 Gru 2006, 17:53

PostUA:

Zacząłem naukę w tym języku dopiero niedawno.Ściągnąłem sobie program z instalek aby to co napisze zamienić w program.W momęcie kiedy klikam na compile wyskakuje mi "error 5 : syntax error".Poszukałem w gogle i dowiedziałem się że jest to błąd składni.Próbowałem na wszystkie sposoby kręcić i nic. Niech mi ktoś wytłumaczy co robie źle. :? :?
Piotrek534
Postujący
Postujący

Dołączenie: 26 Paź 2006, 20:12

Re: Pascal

Postprzez proktor » 29 Gru 2006, 20:12

PostUA:

Piotrek534 napisał(a):error 5 : syntax error

tak, z pewnością jest to błąd składniowy... Pokaż kod... Jakiego kompilatora używasz??

Składnia języka programowania się również z biegiem czasu zmienia. Radziłbym zainstalować Delphi(prawdziwy kombajn, możesz pisać pod konsole jak i pod windows używając gotowych komponentów)

ps. dowiedz się na jakim kompilatorze i jakiej wersji jest pisany kod w tym kursie.
strony internetowe: Błonie, Brwinów, Pruszków, Milanówek, Grodzisk Mazowiecki
Awatar użytkownika
proktor
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 28 Kwi 2005, 19:59

Postprzez Piotrek534 » 29 Gru 2006, 20:52

PostUA:

Używam tego Programu http://www.instalki.pl/programy/download/programowanie/Virtual_Pascal.php

Kod zkopiowany z kursu

begin

writeln ('Witaj Świecie!!!');

readln;

end.
Piotrek534
Postujący
Postujący

Postprzez proktor » 30 Gru 2006, 15:43

PostUA:

nie wiem czy to jest wymagane czy nie, ale wydaje mi się, że powina jeszcze byc klauzura 'program' czyli kod powinien wyglądać tak:

Kod: Zaznacz wszystko
program nazwa programu;

begin

writeln('Czesc');
readln;

end.

btw. ściągnij sobie Delphi... pozatym jeśli poważnie myślisz o nauce programowania a nie tylko bo szkoła tego wymaga to radziłbym olać pascala...[/code]
Awatar użytkownika
proktor
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Postprzez Piotrek534 » 30 Gru 2006, 18:54

PostUA:

Za pascala wziąłem się sam nie dlatego że szkoła tego wymaga :D .Twoim zdaniem od czego najlepiej było by zacząć??
Piotrek534
Postujący
Postujący

Postprzez Mirahz » 31 Gru 2006, 17:43

PostUA:

Zacznij od C.

Tak na marginesie; jak bedziesz wiedzial o co chodzi w programowaniu, to kazdy jezyk stoi przed Toba otworem ;)
Awatar użytkownika
Mirahz
Administrator
Administrator

Dołączenie: 10 Maj 2004, 20:40
Miejscowość: Polska
Pochwały: 6
Sprzęt: Samsung NP530, Huawei P30 Pro

Postprzez proktor » 02 Sty 2007, 10:11

PostUA:

Mirahz napisał(a):Tak na marginesie; jak bedziesz wiedzial o co chodzi w programowaniu, to kazdy jezyk stoi przed Toba otworem ;)

Niby tak;

Piotrek534: niema jakiejs reguły od czego powino sie zacząć (bo tak jak powiedział mirahz). Zastanów się co cię najbardziej interesuje, ja tam wole jezyki webowe - bo bardziej mnie interesuje tworzenie stronw www(perl/mod_perl, php) a innych to już się nauczyłem z czasem.
Awatar użytkownika
proktor
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Powróć do Webmastering, programowanie

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]