TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

pen drive niewidoczny bądź nie do użytku

Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.

pen drive niewidoczny bądź nie do użytku

Postprzez aniafree1 » 17 Maj 2016, 09:29

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/50.0.2661.94 Safari/537.36 OPR/37.0.2178.43

Witam
Mam pen drive od 4 miesięcy, który standardowo podłączam do tv przez przedłużacz, żeby coś obejrzeć oraz oczywiście do laptopa.
W dn wczorajszym po odłączeniu pen drive od tv i podłączeniu go do laptopa pojawiła się informacja o konieczności formatu, jednak przy jego próbie okazało się, że "system nie mógł sformatować..".
Po wyjęciu z gniazda (oczywiscie bezpieczne usuwanie..) i ponownym włożeniu pen drive nie pojawil się w folderze mój komputer. Wkładałam go kilka razy i w pewnym momencie sie pojawił.
Od razu skorzystałam z okazji i w folderze "zarządzanie dyskami" spróbowalam go sformatować, ale nie dało rady. Spróbowałam przez konsolę (diskpart) ale pen drive został wykryty jako "brak nośnika".
Gdy w menedżerze urządzeń odinstalowałam sterownik, odłączyłam pen drive i ponownie go podłączyłam, sterownik normalnie bez problemu się zainstalował, ale pen drive nadal jest niewidoczny.
W menedżerze urządzeń widnieje jako "Innostor NAND Flash USB Device".
Proszę was o pomoc, chodzi mi przede wszystkim o to w którym momencie i co moglo się stać, że tak nagle i poza tym czy i jak da radę go naprawić.
System Windows 7. Pen drive jest z pracy więc nie ma określonej firmy, która go wyprodukowała.
Dzięki
aniafree1
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 17 Maj 2016, 09:26

Re: pen drive niewidoczny bądź nie do użytku

Postprzez Mirahz » 17 Maj 2016, 12:20

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/50.0.2661.94 Safari/537.36 OPR/37.0.2178.43

Witam,

zacznij od tego poradnika: Windows nie wykrywa pendrive.

Następny: Naprawa pendrive: dysk jest zabezpieczony przed zapisem.

W przyszłości może się przydać następujący program: RMPrepUSB. Jednak w tym przypadku zacznij od poradnika nr 1.
Awatar użytkownika
Mirahz
Administrator
Administrator

Dołączenie: 10 Maj 2004, 20:40
Miejscowość: Polska
Pochwały: 6
Sprzęt: Samsung NP530, Huawei P30 Pro

Re: pen drive niewidoczny bądź nie do użytku

Postprzez aniafree1 » 17 Maj 2016, 16:30

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/50.0.2661.94 Safari/537.36 OPR/37.0.2178.43

Niestety ani przez zarzadzanie dyskami ani przez diskpart pen drive nie jest wykrywany. Próbowałam też przez Gparted i też go nie widać.
Zauważyłam, że w menedżerze urządzeń ten pen drive widnieje jako Innostor NAND Flash USB Device.
Sprawdziłam w ChipGenius jego dane, wszystko się wyświetliło i potem otworzyłam go programem Innostor MP Tool.
Wykrył go bez problemu ale podczas próby naprawy wyskoczył błąd: Fail Load FW/Info Fail Open USB FW Fail error! i na tym koniec. Nie wiem co mam dalej robić
aniafree1
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 17 Maj 2016, 09:26

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Brak zarejestrowanych użytkowników