Tutaj możecie pisać o czym się tylko podoba, tematyka dowolna... niekoniecznie związana z oprogramowaniem.
Wyślij odpowiedź

Re: Piwo BELFAST ;]

23 Sie 2008, 10:32

Gorzką Żołądkową Miętową piłem raz i od tamtej pory na miętową patrzeć nie mogę...... nie pamiętam ile jej wypiłem ale wyszło chyba ponad 0.5 na łepka..... efekt był taki że przez następne 24h mieszkałem w pomieszczeniu z porcelaną.....



Dawid absynt wcale nie jest taki drogi, mamy takiego znajomego co cały czas jeździ za granice jakieś rzeczy rozwozić i nam to kupuje jak chcemy.....

Co do "Whisky" + Coca Cola + Lód = udany wieczór :).

Re: Piwo BELFAST ;]

23 Sie 2008, 11:31

Absynt 70% :P najlepiej smakuje zapalany z kostka cukru :P
Co do właściwości psychoaktywnch to raczej tylko mit,kiedys z tego powodu byl zabroniony w wieli krajach.
http://www.absynt.yoyo.pl/

Sambuca z kawa i tez zapolona swietnie smakuje :P

Tequila , w zaleznosci ktora,albo z cytrynka i sola , albo mandarynka,pomarancz z cynamonem.
tequila juz z cynamonem gotowa nie jest najlepsza.

To co do czystych napojow a tak pozatym koktajle.
Wisky koniaki winiaki itp smakuja jak bimber

Co do ceny absyntu to nie jest az taki tani
http://www.twenga.pl/dir-Kulinaria,Alko ... cne,Absynt

ale zawsze mozna zrobic go samemu,z wyzsza zawartoscia tujonu taka jak byla kiedys :razz:

Przepis na absynt

Wszystkie potrzebne zioła są dostępne w sklepach zielarskich. Należy pamiętać, by nie używać tych w formie FIX. Anyż gwiazdkowany można też znaleźć w sklepach z przyprawami. Ogólny koszt składników (za wyjątkiem spirytusu) jest bardzo niewielki.

30.0 g liść piołunu
8.5 g liść hyzopu lekarskiego
1.8 g kłącze tataraku zwyczajnego
6.0 g liść melisy
30.0 g owoc anyżu (biedrzeńca)
25.0 g owoc kopru włoskiego
10.0 g anyż gwiazdkowany (badian)
3.2 g owoc kolendry siewnej
XIX/XX wieczna reklama absyntu

Umieść suche zioła w dużym słoju.Zwilż lekko. Dodaj 800 ml 85-95 procentowego alkoholu. Spirytusy winne dają lepszy produkt niż zwykły spirytus rektyfikowany. Pozwól im poleżeć przez parę dni - najlepiej tydzień - wstrzącając od czasu do czasu. Później dodaj 600 ml wody i pozwól całości macerować jeszcze przez dzień. Zdekantuj (zlej znad osadu) płyn, wyciskając z ziół tyle ile się da. Zmocz zioła odrobiną wódki i wyciśnij ponownie. Przepis powinien dać trochę ponad półtora litra zielonej nalewki, która musi zostać teraz przedestylowana. Niektóre przepisy pomijają ten krok, ale to, co z nich powstaje nie jest godne nazwy absynt.

W czasie destylacji zmień naczynie odbierające gdy destylat zmieni kolor na żółty: to są odpady. Możesz zachować odpady i dodać je do późniejszych destylacji, ale zepsują smak, jeśli zostaną dodane bezpośrednio do produktu. Użyj tylko dobrego destylatu. Następny krok to zabarwienie i wykończenie likieru przez kolejną macerację.

Zabarw destylat dodając:
4.2 g liść mięty
1.1 g liść melisy
3.0 g liść piołunu
1.0 g skórka cytryny
4.2 g korzeń lukrecji

Pozwól ziołom macerować przez kolejne trzy lub cztery dni. Zdekantuj, przefiltruj, zabutelkuj. Jeśli chcesz, możesz ostrożnie dodać trochę skoncentrowanego syropu cukrowego dla smaku. Otrzymamy w ten sposób szwajcarski absynt o objętości około jednego litra.

Re: Piwo BELFAST ;]

23 Sie 2008, 11:46

widzę, że zaczynacie się chwalić co piliście a czego nie :P....ja bardzo lubię wszelkiego rodzaju miody pitne i wina samorobne....moja ciotka robi zaje**ste wina a najlepsze jest chyba z dzikiej róży, tarniny i mnieszków lekarskich (mleczyk ;])....tego absynta widziałem kiedyś ale nie miałem okazji skosztować....a tu fragment mojej kolekcji:
Image

;]

Re: Piwo BELFAST ;]

23 Sie 2008, 11:51

nawrok888 napisał(a):a tu fragment mojej kolekcji:
;]


Najlepiej do tej kolekcji pasuja te obrazki pod spodem :lol:

Re: Piwo BELFAST ;]

23 Sie 2008, 11:59

I do tego tona kurzu :P.

Re: Piwo BELFAST ;]

23 Sie 2008, 12:02

niunka napisał(a):Najlepiej do tej kolekcji pasuja te obrazki pod spodem :lol:

miały być przewieszone ale nigdy czasu nie było :D

destyny napisał(a):I do tego tona kurzu :P.


jak nie dwie :D

pozdro!

Re: Piwo BELFAST ;]

23 Sie 2008, 12:31

Puenta

Re: Piwo BELFAST ;]

23 Sie 2008, 12:39

destyny napisał(a):I do tego tona kurzu :P.


nie wiedzieliscie, że kurz jest bardzo zdrowotny?? Też go hoduje <lol>

Bozz napisał(a):Puenta


P.s pracuje w firmie kurierskiej i nie polecam wysyłać pocztą szkła, tymbardziej pełnego... łatwo sie tłucze nawet w najbardziej starannym opakunku ;d lepiej nie kupować przez Internet takich produktów.

Re: Piwo BELFAST ;]

23 Sie 2008, 18:15

nawrok888 niezła kolekcja :D
Ja od wielu lat tylko: Calsberb, Heineken, Żubr, Tyskie Bols i Finlandia :sad:

Re: Piwo BELFAST ;]

23 Sie 2008, 18:54

Nie wiem czemu ale mi "Bols" nie podchodzi, jakoś mnie odrzuca ta vodka. Ja tam popijam "Krajową" z biedronki :).

Re: Piwo BELFAST ;]

23 Sie 2008, 21:30

E tam mi każda wódka smakuje nawet ta za 12zł (zwykła)

Re: Piwo BELFAST ;]

23 Sie 2008, 21:51

Ja też nie przepadam za Bols'em. Najbardziej pochodzi mi Wyborowa. A z piwek to Warka.

Re: Piwo BELFAST ;]

23 Sie 2008, 22:05

Dog In The Fog jest świetne... ale tylko w butelce, bo z puszki zajeżdża ostro alkoholem.

Re: Piwo BELFAST ;]

23 Sie 2008, 22:14

Hahaa jak bym powiedział co ja piłem wytwór mamy kolegi hahahahaah
2 dni trzeźwiałem LOL takie to mocne a za 10 zł XD
Trzeba było coś na impre skołować to takie cuś idealne

Re: Piwo BELFAST ;]

23 Sie 2008, 22:34

piwo jest do smakowania, do schlania sie gorzała :grin: krakowska rox, tylko że po niej gorąco jak niewiem
Wyślij odpowiedź