TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

płyty główne (pytanie)

Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.

płyty główne (pytanie)

Postprzez dj_shreder » 09 Kwi 2005, 12:59

PostUA:

jakie płyty główne uwarzacie za wmiare dobre i wmiare tanie, chodzi mi głównie cena --> jakość
miło, szybko i sympatycznie
Awatar użytkownika
dj_shreder
Postujący
Postujący

Dołączenie: 22 Gru 2004, 12:28
Miejscowość: Kamienna Góra to chyba gdzies koło Marsa

Postprzez kamuflasz » 09 Kwi 2005, 22:55

PostUA:

Jeśli chcesz tanie i dobre Mobo to zainwestój w coś ze stajni MSI bardzo very polecam ja używam w głównej części sprzetu tego producenta i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. naprzykład model K7N2-V na nForce 2 chyba że chipset ci nie pasuje to można poszukać innej:)
Jesteś Polakiem?? Szanuj swój język ojczysty !!!
Błędy się zdarzają każdemu ale nie 4 w jednym krótkim zdaniu :D

w razie wątpliwości skorzystaj z https://sjp.pwn.pl/
Awatar użytkownika
kamuflasz
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 04 Mar 2005, 13:06
Miejscowość: Zielona Góra
Pochwały: 1

Postprzez malutkia » 26 Kwi 2005, 14:49

PostUA:

Ja tez jestem zwolenniczka MSI. Tylko popatrz przy zakupie z jakim prockiem to chodzi, zeby potem nie bylo ojej. Polecam plytke z MSI i do tego jekiegos Athlona, to dobra kompozycja.
[strona nie jest już dostępna] ---> tutaj sa zestawy katr i prockow, ktore chodza razem.
There is only a thin line between winning and losing.
Awatar użytkownika
malutkia
Postujący
Postujący

Dołączenie: 08 Kwi 2005, 14:30
Miejscowość: C-n

Postprzez Lamagalula » 23 Lip 2005, 15:15

PostUA:

Oczywiście MSI lub EPOX , ale lepiej dołożyć i kupić MSI
Awatar użytkownika
Lamagalula
Postujący
Postujący

Dołączenie: 20 Lip 2005, 08:13
Miejscowość: Żywiec , Sosnowiec

Postprzez zebra » 23 Lip 2005, 18:43

PostUA:

Płyty główne dla popularnych procesorów Intela i AMD mają tradycyjną konstrukcję. Ich najważniejszymi elementami są dwa procesory nazwane mostkami - północnym i południowym. Te chipsety kontrolują większość funkcji płyty. Mostek południowy obsługuje między innymi urządzenia IDe, porty USB i FireWire, a także zintegorwane z płytą karty dźwiękowe i sieciowe. Nowsze wersje układów obsługują także ATA 133, Serial ATA 150 i złacza USB 2.0 oraz PCI - E, a nawet pełnią funkcję kontrolera RAID (na przykład w chipsecie Intel ICH5R lub VIA VT8237). Jednak mostek północny jest mózgiem całej płyty głównej. Aktualnie na rynku popularne są układy Intela (wyłącznie dla własnych procesorów), NVIDIA (dla produktów AMD) oraz VIA (oferuje chipsety zarówno dla procesorów Intela, jak i AMD). Produkty ATi Technologies, ALI oraz SiS prawie zniknęły z rynku... Oczywiście nazwa producenta jest najmniej ważną właściwością mostka północnego. Jego funkcjonalność zależy od typów obsługiwanej pamięci (DDR 266/333/400) i magistrali systemowej CPU. Wydajna i nowoczesna płyta główna powinna mieć pamięci DDR400, szynę 200 (lub ponad) MHz i architekturę PCI-E. Od mostka północnego zależy, jakie procesory, pamięci oraz karty graficzne możemy zamontować na płycie głównej. Chociaż urządzenia z poszczególnymi chipsetami mają różną wydajność, w praktyce różnice są dość niewielkie. Ważniejsza jest stabilność pracy. W powszechnej opinii najlpeszym układem dla procesorów AMD jest nForce 2 Ultra 400, natomiast Pentium 4 i Celerony bezproblemowo współdziałają z chipsetami i848, i865 oraz i875. Układ i865 stanowi przy tym najlepszy kompromis ceny i możliwości. Oczywiście oprócz chipsetu płyty głównej różnią się też wyposażeniem. Standardem stało się już montowanie na płytach głównych zintegrowanych kart dźwiękowych oraz sieciowych. Jednak możliwości układów dźwiękowych są bardzo zróżnicowane. Niektóre generują tylko zwykły sygnał stereo, lecz najlepsze oferują sześciokanałowy dźwięk przestrzenny (standard AC'97 2.2). Ja natomiast najwyżej oceniam układy C-Media 9739A oraz Realtek ALC650/NVIDIA SoundStorm, które z powodzeniem zastąpią urządzenia klasy Sound Blaster Live! 5.1. Płyta wyposażona w zwykły mostek południowy umożliwia podłączenie maksymalnie czterech urządzeń IDE ATA100/133 i ewentualnie dwóch SerialATA 150. Aby zaoferować większe możliwości, producenci wyposażają swoje płyty w dodatkowe kontrolery ATA i SerialATA. Mają one ponadto najprostsze funkcje RAID. Połączenie dwóch dysków w tryb Striping (RAID 0) na obu napędach zapisywane są te same dane, co zabezpiecza nas przed ich utratą. Wybierając płytę główną, warto zdecydować się na produkt renomowanego producenta, jak ASUStek, Abit, Epox, Gigabyte czy MSI. Według mnie - zdecydowani faworyci. Opróczy wysokiej jakości wykonania zyskamy regularny serwis w postaci nowych wersji BIOS-ów, które poprawią pracę sprzętu oraz dodadzą obsługę nowych modeli procesorów. Wielu użytkowników obawia się jednak uaktualnić BIOS. Aby zatem zabezpieczyć nabywców przed ryzykiem związanym z tą operacją, firma Gigabyte opracowała moduł DualBIOS. Na płycie umieszczone są dwie kości BIOS-u, przy czym jedna z nich pełni funkcę bezpieczeństwa. W wypadku niepowodzenia procesu flashowania (uaktualnienia BIOS-u) pamięci EPROM, użytkownik może szybko przywrócić płytę główną do stanu używalności. Inne firmy zaprezentowały podobne rozwiązania, na przykład TweakGuard ABIT-a czy ASUS CreashFree BIOS. Godne polecenia są również dołączane do niektórych płyt głównych programy pozwalające aktualizować BIOS spod Windows. Producenci rozwijają także układy monitorujące pracę płyty, jak CoreCell firmy MSI oraz uGuru opracowany przez firmę ABIT. Te urządzenia kontrolują napięcia i temperatury na poszczególnych komponentach (CPU, pamięć, AGP, PCI) oraz prędkość wiatraczków. Dane można odczytać za pomocą specjalnych programów pod Windows i w porę zauważyć nieprawidłowe działanie sprzętu. Układy monitorujące oferują także możliwość zarządzania działaniem płyty z poziomu systemu operacyjnego. Bez wychodzenia z Windows możemy spowolnić wiatraczek chipsetu, czy przetakować procesor. Moim zdaniem, płyta godna uwagi to model:
:arrow: z chipsetem nForce 2 Ultra 400 dla procesorów AMD,
:arrow: z chipsetem i865 dla procesorów Intel;
:arrow: wyposażona w BIOS pozwalający na dużą regulację ustawień pracy procesora i pamięci RAM;
:arrow: ze zintegrowaną kartą dźwiękową 5.1 oraz sieciową;
:arrow: umożliwa bezpieczne aktualizacje BIOS-u;
:arrow: obsługuje dyski twarde Serial ATA.
zebra
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 11 Cze 2005, 21:40
Miejscowość: ...Stąd

Postprzez zebra » 24 Lip 2005, 20:10

PostUA:

Lamagalula napisał(a):Ale jak ja bym miał kupować płytę glowną pod procesor AMD wybrałbym MSI
jest solidna i wogole . Pozdrawiam Lamagalula

Chyba się nie zrozumieliśmy... Ja także wybrałaby płytę MSI, tylko że jeżeli pod procesor AMD, to tylko z chipsetem nForce 2 Ultra 400 , natomiast dla procesorów Intel - chipset i865. Jednak producentem płyt głównych z tymi chipsetami byłaby oczywiście firma MSI. Pozdrawiam!
zebra
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Postprzez Mac » 25 Lip 2005, 15:05

PostUA:

a kto teraz kupuje kompy z socket A ??? chyba ino idioci tacy jak zebra
Mac
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 21 Lip 2005, 19:07
Miejscowość: Żywiec
Pochwały: 6

Postprzez zebra » 25 Lip 2005, 15:13

PostUA:

Mac napisał(a):a kto teraz kupuje kompy z socket A ??? chyba ino idioci tacy jak zebra

Ty jednak masz coś z głową, człowieku. Kto tu mówi o złączu Socket A????? :lol: :lol: , idź się lecz. Niezły ubaw!
zebra
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Postprzez Mac » 25 Lip 2005, 15:18

PostUA:

zebra a może mi powiesz że nforce 2 obśługuje socket 939 i athlona 64 bitowego użyj mózgu to nie boli kolejne potwierdzenie tezy że posty skąds kopiujesz
Mac
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Postprzez zebra » 25 Lip 2005, 15:33

PostUA:

Mac napisał(a):zebra a może mi powiesz że nforce 2 obśługuje socket 939 i athlona 64 bitowego użyj mózgu to nie boli kolejne potwierdzenie tezy że posty skąds kopiujesz

Posłuchaj, człowieczku, nie mowa tutaj o Socketach, tylko o płytach głownych! Jak ci się śnią Sockety po nocach, to naprawdę trzeba się leczyć. Czego ty ode mnie oczekujesz? Że będę ci udowadniać swoją wiedzę? Na pewno nie na tym forum, kochany... Mówimy o płytach głównych pod różne procesory, nie tylko pod Athlona 64 - bit!!!! To jasne, że nie każdy chipset będzie kompatybilny z danym procesorem i Socketem! Dlaczego ty wszystko sprowadzasz to jednej reguły??? Na tym tez trzeba się zastanowić. Jeżeli nie kupujemy Athlona 64 - bit., tylko inne procesory AMD to płyty główne posiadają chipsety NVIDII (natomiast dla Intela są to głównie chipsety typu: i848, i865 oraz i875, i nowsze). NVIDIA wprowadza swoje chipsety wspópracując z procesorami AMD! Dlatego napisałam, że jeżeli posiadamy prosesor AMD, to najlepszym wyborem będzie zakup płyty z chipsetem nForce 2 Ultra 400 - najlepsze rozwiązanie według mnie. I czytaj uważnie, bo nie wspominałam tam nic odnośnie Athlona 64 - bit... Ty także używaj głowy, czytając posty. Uwierz mi, ja wiem, że to nie boli... Bez urazy! Pozdrawiam!
Ostatnio edytowany przez zebra, 25 Lip 2005, 17:55, edytowano w sumie 1 raz
zebra
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Postprzez Mac » 25 Lip 2005, 15:37

PostUA:

Jak możesz porownywać nowe chipsety intela do staroci AMD???? jak juz taka mądra jestes to opisz nforce3 i 4 chyba że twoja wiedza sie konczy na nforce 2 i nowyczh intelkach ja niestety musze kończyc i tego nie zrobie.

nie pozdrawiam
Mac
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Postprzez zebra » 25 Lip 2005, 15:50

PostUA:

Mac napisał(a):Jak możesz porownywać nowe chipsety intela do staroci AMD???? jak juz taka mądra jestes to opisz nforce3 i 4 chyba że twoja wiedza sie konczy na nforce 2 i nowyczh intelkach ja niestety musze kończyc i tego nie zrobie.

nie pozdrawiam

Nie, nie kończy się na nForce 2. Jednak nie każdy ma dzisiaj Athlona 64 - bit... I nie generalizujmy! Dlaczego stawiasz na pierwszym miejscu bardziej zaawansowaną technologię? Pomyśl także o użytkownikach, którzy nie posiadają AMD Athlona 64 - bit, czy Pentium 4, itd. Jeździsz po mnie, gdy piszę za dużo. Czepiasz się, gdy nie wspomnę o nowszych chipsetach... Jakby się chciało, to trzeba było wspomnieć o nForce 3 i nForce 4, a nie prosić o to mnie. Od początku przecież zastrzagam, że nie miałam na myśli opisywać samych nowości, tylko poprzestać na bardziej przystępnych możliwościach cenowych. Jak chcesz, to pisz o nowościach. Nie kończy się moja wiedza na nForce 2. Twierdzę, że ten chipset jako jedyny może wspólpracować wydajnie ze "starszymi" procesorami AMD. Nie skupiałam się na nowościach, tylko ogólnikowo dałam do zrozumienia, jakie parametry powinna posiadać płyta główna, nie koniecznie biorąc pod uwagę najnowsze urządzenia i technologie... Proszę bardzo, jak chcesz, to wspomnij o nowościach.
zebra
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Postprzez Mac » 25 Lip 2005, 16:01

PostUA:

zapamietaj ja zawsze racje mam... A pentaczki to pentaczki kupa śmierdza jak opisujesz cos co konkuruje cenowo i wydajnościowo z nowymi amdekami to nowe tez opisz jutro z ranca opisze całe AMD jak trzeba co i jak najlepiej
i mi chyba nie powiesz że p4 w tej samej cenie jest lepsze od amd w tej samej cenie a nieraz wiele tańszego teraz mi sie nie chce ide grać w bf2 yeeeeeeeeeeeee

nie pozdrawiam

ale pozdro dla lamagaluli (jedziesz na wisłe i śląski??)
Mac
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Google [Bot]