Witam. Zakładam ten temat z myślą o użytkownikach, którzy namiętnie słuchają rapu z polskiego podwórka Jakich raperów najbardziej cenicie i za co, jakiego rodzaju rap lubicie? W ameryce jest "East Side" i "West Side" czyli strona wschodnia i zachodnia. W Polsce można by powiedzieć, że Poznań i Warszawa, gdzie najwięcej klasowych polskich raperów, ale też ostatnimi czasy co raz lepiej radzą sobie inne strony polski, Koszalin (4P i Onil), Łódź (Familia HP, o OSTRym nawet nie trzeba wspominać bo to wielka osobowość), Śląsk (Projektor i cały MaxFloRec.com), Dolny Śląsk (Trzeci Wymiar, KASTA).
Ja osobiście bardzo różnego polskiego rapu słucham, zależy od dnia. DO moich ulubionych polskich raperów należą: Eldo, Pezet, Peja, Fisz, DKA. I paru innych. Nie przepadam za to za Guralem...
Peje cenie za całokształt, za to jak doszedł do tego co ma (jeden z najbradziej bogatych Polaków), a wywodzi się z biedy co mozna usłyszeć m.in. w kawałku z Sokołem "Reprezentuję Biedę" (jeden z singli z płyty N.O.J.A.).
Eldo dużo zyskał w moich oczach po tym jak obejzalem "Blokersów". A poza tym Leszek nie dość, że urodził się w ten sam dzień co ja (27 lipca), ma te samą ulubioną liczbę (27) to jeszcze jest podobny do mnie jak dwie krople wody
Fisz - kawalek z Grammatikiem pt. "Pamiętam" po prostu mistrzowski. Pdobnie kilka innych, solowych. np D.C.P czy Polepiony.
DKA - pierwsze dwie jego płyty (Debiut i Król Aniołów) były bomba jak dla mnie. Fajny rap, bez wulgaryzmów, z wartościowymi tekstami. Niestety "Stawiam sobie pomnik" jak dla mnie słabiutka płyta, raptem parę kawałków ciekawych, a singiel "Wybacz" totalne dno jak mezo. Niedługo wydaje następna płyte, jak sam mowi ma być całkiem inna niż wszystkie poprzednie, ciekawe, czekam z niecierpliwością na premiere)
Pezet - "Muzyka klasyczna" i "Muzyka poważna" z Noonem to dla mnie klasyki i obowiązkowe pozycje na półce/hdd Niedługo wydaje "Muzyka rozrywkowa" (singiel "W moim świecie" super), ciekawe jak będzie z nią.
O reszcie, których nie wspomniałem kiedyś napiszę...