TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Pomoc w modernizacji

Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.

Pomoc w modernizacji

Postprzez Nito82 » 23 Sty 2008, 19:50

PostUA:

Witam. Potrzebuje pomocy w modernizacji komputera na plytcie glownej MSI 865 PE Neo3-V. Planuje kupic nowy dysk twardy, tylko wiekszosc ofert jest ze zlaczem SATA II, a na mojej plycie jest SATA. Czy ma to jakis wplyw na prace i czy w ogole taka praca moze byc mozliwa?
Planuje tez rozbudowac pamiec RAM. Obecnie mam tylko 512 MB, a chcialbym miec 1,5 do 2 GB. Czy dolozenie kosci 1GB do tej ktora mam teraz bedzie dobrym rozwiazaniem?
Prosze o pomoc
Nito82
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 23 Sty 2008, 19:43
Miejscowość: Wrocław

Postprzez LucaS » 23 Sty 2008, 21:13

PostUA:

SATA - SATA II są kompatybilne. Jak kupisz dysk Sata II to bez problemu będzie chodzić na Sata. Różnice miedzy SATA a SATA II to tylko prędkość.

Co do ramu to zależy jaki RAM (DDR/DDR2, producent). Ja bym Ci radził sprzedać te 512 i kupić 2 GB w dualu.
LucaS
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 11 Maj 2006, 21:45
Pochwały: 7

Postprzez Nito82 » 23 Sty 2008, 22:48

PostUA:

ELIXIR DDR PC3200. Tylko problem z tym ze 2GB to wiekszy koszt, a jestem troche ograniczony finansowo, poza tym 1,5 GB zupelnie mi starczy. Tylko slyszalem ze jesli zrobie kombinacje 512+1024 to moze mi sie to "gryzc", czy to prawda?? I czy kupowac tez Elixira czy dolozyc 20 zl i kupic Geila??

Wielki Dzieki
Nito82
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 23 Sty 2008, 19:43
Miejscowość: Wrocław

Postprzez darkman » 24 Sty 2008, 00:31

PostUA:

LucaS napisał(a):SATA - SATA II są kompatybilne. Jak kupisz dysk Sata II to bez problemu będzie chodzić na Sata. Różnice miedzy SATA a SATA II to tylko prędkość.

Co do ramu to zależy jaki RAM (DDR/DDR2, producent). Ja bym Ci radził sprzedać te 512 i kupić 2 GB w dualu.

Dodam od siebie, że SATA II ma jeszcze NCQ. Ta płyta obsługuje DDR, lepiej
zainwestowac w nowe mobo i procesor, i kupić to później.
darkman
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 28 Maj 2006, 12:17
Miejscowość: Kraków

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]