TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

pomocy!!

Tutaj możecie pisać o czym się tylko podoba, tematyka dowolna... niekoniecznie związana z oprogramowaniem.

pomocy!!

Postprzez kuba88 » 01 Sty 2006, 22:57

PostUA:

to jest wq..., nie moge normalnie otwierac folderow,
jak wciskam dwa razy pokazjue mi sie okienko wyszukiwania plikow :-(
nie wiem jak to zmienic :-(

aha...jeszcze dodam ze to mi sie zrobilo po tym jak bawilem sie w Narzędzia/Opcje folderów/Typy Plików
chcialem ustawic ikone dla wszystkich folderow i jak ustawilem wtedy sie to zrobilo
pomocy!!
Awatar użytkownika
kuba88
Postujący
Postujący

Dołączenie: 05 Wrz 2005, 13:03

Postprzez daxrider » 01 Sty 2006, 23:23

PostUA:

Czy folder, z którego wziąłeś ikonę na podmianę zmienił swoją lokalizację? Jeśli tak, to ponownie zmień ikonę dla folderów. Jak nie pomoże, to użyj użyj programu TweakUI (opcja repair-rebuild icons)
daxrider
Postujący
Postujący

Dołączenie: 17 Sie 2005, 10:58

Postprzez kuba88 » 02 Sty 2006, 10:59

PostUA:

nie nic nie zmienialem, poprostu zminilem ikone...i...odrazu mi sie to zrobilo

daxrider napisał(a):Czy folder, z którego wziąłeś ikonę na podmianę zmienił swoją lokalizację? Jeśli tak, to ponownie zmień ikonę dla folderów. Jak nie pomoże, to użyj użyj programu TweakUI (opcja repair-rebuild icons)

nic nie dalo, albo nie wiem jak to zrobic, dalem tak jak mowiles :D
ale nie wiem czy o to chodzi...moze gdzies w opcjach folderow??
poprostu nie moge otwierac normalnie folderow

forum komputerowe i nikt nie wie jak to naprawic??
prosze administratora i moderatora o pomoc :D
Awatar użytkownika
kuba88
Postujący
Postujący

Postprzez deamon » 02 Sty 2006, 19:48

PostUA:

może ci sie klikło coś przez przpadek. Albo ja sie to pojawia to zostaw i zobacz co znajdzie a jak nic nie znajdzie weź tam przeglądaj i sam znajdź ten folder.
Jeżeli ci pomoglem to daj mi +
deamon
Postujący
Postujący

Dołączenie: 17 Mar 2005, 16:36

Postprzez kuba88 » 02 Sty 2006, 20:15

PostUA:

probowalem, kolega mial takie samo cudo i musial jechac formata.
Awatar użytkownika
kuba88
Postujący
Postujący

Re: pomocy!!

Postprzez Wilk_pl » 03 Sty 2006, 09:44

PostUA:

kuba88 napisał(a):jak wciskam dwa razy pokazjue mi sie okienko wyszukiwania plikow :-(
nie wiem jak to zmienic :-(

aha...jeszcze dodam ze to mi sie zrobilo po tym jak bawilem sie w Narzędzia/Opcje folderów/Typy Plików
chcialem ustawic ikone dla wszystkich folderow i jak ustawilem wtedy sie to zrobilo
pomocy!!

Witam! Próbowałem razem z kubą88 przez gg rozwiązać problem, no i u mnie zrobił się ten sam kłopot.
Ale teraz wiem, że problem nie tkwi w zmianie ikonki.
Wchodząc w menu: Narzędzia/Opcje folderów/Typy plików i wybraniu typu "Folder plików" otwierając Zaawansowane można zmienić ikonę, ale są też w tych ustawieniach "Akcje".
Dla typu "Folder plików" powinna być tylko jedna akcja "find" i nie może być ona zaznaczona jako domyślna, a tak się właśnie stało u kuby88 :( Przy zapisywaniu zmian, "find" jest jedyna akcją i z automatu zostaje domyślną.
Ustawione akcje odpowiadają głównym poleceniom z podręcznego menu gdy na folderze klikniemy prawym klawiszem myszy.
Polecenie "Otwórz" to akcja "open' - otwiera folder;
"Eksploruj" to akcja "explorer" - otwiera drzewo folderów z lewej strony okna;
"Wyszukaj" to akcja "find" - uruchamia wyszukiwarkę plików!!!!!!
To właśnie tu jest problem! Doraźnym rozwiązaniem jest dopisanie akcji "open" i ustawienie jej jako domyślnej, tylko jaka aplikacja będzie właściwa dla tej akcji??
Ustawiłem w ten sposób:
Image
Jest to rozwiązanie, jak wcześniej napisałem, doraźne!!
Foldery otwierają się, ale każde w nowym oknie i nie można tego zmienić :(
Jest jeszcze jeden problem: jak usunąć zbędne akcje? Zanim doszedłem do tych ustawień utworzyłem kilka innych akcji (metoda prób i błędów). Po zapisaniu zmian w oknie "Edytowanie typu pliku" mam nieaktywne przyciski "Edytuj..." i "Usuń", mogę tylko dodać nową akcję, ale wszystkie one są wyświetlane gdy kliknę prawym klawiszem na folder, który chcę otworzyć.
Ostatnio edytowany przez Wilk_pl 19 Mar 2007, 09:14, edytowano w sumie 3 razy
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wilk_pl
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 02 Sty 2006, 11:31
Miejscowość: BiaŁYStoK

Postprzez kuba88 » 03 Sty 2006, 10:14

PostUA:

wow :D
dobrze ci poszlo :D
nom na poczatek moze byc :D
pozniej to juz tylko format ratuje :D
Awatar użytkownika
kuba88
Postujący
Postujący

Postprzez Wilk_pl » 03 Sty 2006, 10:29

PostUA:

Sprawdź czy dla typu pliku "Folder" masz aktywny przycisk "Edytuj" dla akcji "open". Jeśli tak, to skopiuj, ale niczego nie zmieniaj!!! i podaj na forum adres "aplikacji używanej do wykonywania akcji"
Może ktoś z forumowiczów, ma aktywną edycję tej akcji, albo wie co powinno być użyte????
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wilk_pl
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez kuba88 » 03 Sty 2006, 10:43

PostUA:

niestety nie ma :-(
mam tylko opcje explorer
Awatar użytkownika
kuba88
Postujący
Postujący

Postprzez Wilk_pl » 20 Mar 2006, 10:43

PostUA:

Dzięki wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi w temacie :/

Na szczęście sam, już doszedłem do sedna sprawy :) , ale to dzięki gazetce "Komputer Świat" nr 5/2006, fajnie jest opisane jak dobrać się do edytora rejestru :)
kuba88 napisał(a):...pozniej to juz tylko format ratuje

Nic podobnego !
Trzeba w menu "Start/Uruchom..." wpisać i uruchomić "regedit", uruchomi się Edytor rejestru. Wyszukujemy w nim katalog, a właściwie to otwieramy kolejne klucze rejestru: HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Classes/Directory/Shell
Image
Katalogi wewnątrz katalogu(klucza) shell to polecenia z menu kontekstowego, które pojawia się przy kliknięciu prawym klawiszem myszy na dowolnym "folderze plików".
Jak pisałem wcześniej, metodą prób i błędów utworzyło mi się kilka zbędnych poleceń i tu je mogłem usunąć.
Jak usuniemy, wszystkie zbędne polecenia i sytuacja będzie dokładnie taka jak na powyższym obrazku, to obsługa folderów wróci do stanu pierwotego (czytaj: normalnego) :)
Zawartości klucza "find" proponuję nie zmieniać!!!
Powodzenia!!!!
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wilk_pl
Forumowicz
Forumowicz

Powróć do Free Post

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]