przez Kosmo » 09 Lis 2009, 23:21
UA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.5) Gecko/20091102 Firefox/3.5.5 (.NET CLR 3.5.30729)
Witam, mam już od ok. pół roku router asmax ar-904u. Posiadam netię 1mb/s na łączach tp s.a. Wszystko dobrze, skonfigurowałem sobie router, aby działał na 2 kompy. Net działa, jest OK, tylko jest jeden problem - porty.
Czy jest jakiś sposób aby odblokować za jednym zamachem WSZYSTKIE porty w routerze lub wyłączyć sprawdzanie portó przez router tak jakym miał zwykł LAN czy modem? Mam tam już niby z 30 portów jakiś TCP (chyba) i UDP odblokowanych do różnych programów, ale nie każdy port da się znaleźć w necie i ostatnio router odmawia mi dodania kolejnego portu. Np. pobierająć rzeczy z rapidshare przez program free rapid downloader, mam prędkość 0kb/s po 10 sec mam z 12--140kb/s(normalnie) i potem znowu opada na kolejne 10 sec do 0 kb/s. Inny problem do TeamSpeak. Często mi przerywa rozmowę chociaż na modemie było wszystko OK. Jeszce inny to gry, gdzie pingi z 20-40 skaczą czasem do 150 na małą chwilę.
Niestety na stronie poświęconej przekierowywaniu portów w programie PFConfig nie jest mój router "supportowany" chociaż już dawno im wysyłałem dane potrzebne do dodania routeru do programu (chociaż w tym programie niemal są same porty gier do odblokowania). Sam większość portów znalazłem poprzez jakąś opcję cFosSpeed'a (chociaż nie byłem pewien czy te liczby to porty). Tu moje pytanie - ta się wyłączyć te cho**rne (bo nie mam już do tego innego określenia) blokowanie portów w tym routerze, bo mam dosyć przerywającego ściągania, zacinającego się rozmawiania czy grania na tzw. "lagach".
Sam szukałem w necie i znalazłem tylko pojedyncze blokowania portów, a w poradniku, tj. w instrukcji obsługi nic nie znalazłem w takiej opcji. Byłbym baaaaaaardzo wdzięczny za jakąkkolwiek pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
Intel Core2 Duo E8400 ov.3,8Ghz, ASUS P5K/EPU, Patriot PDC22G6400ELK 4x1024MB 800MHz, Nvidia Geforce GTX570, WD Black 512GB, Fatal1ty 550W, Obudowa jakaś Easy Touch :)