Dyskusje na tematy związane z nagrywaniem płyt CD/DVD. Software, Hardware.
Wyślij odpowiedź

Powiązanie lektora z Expressiwo z filmem z napisami

02 Lis 2008, 13:36

Mam taki problem.Mam film w wersji angielskiej.Ściągnęłem napisy polskie.Zgrałem je z filmem.Wszystko jest zsynchronizowane.Jak odtwarzam ten film poprzez AllPlayera lub SubEdit mam lektora z Expressiwo.Jak "wtopić" tego lektora do filmu,tak żebym mógł nagrać ten film na płytę DVD razem z lektorem.Wiem,że takie coś można zrobić,bo spotkałem się już z filmem z lektorem z Expressiwo,tylko jak to zrobić?PROSZĘ WAS O POMOC.

Re: Powiązanie lektora z Expressiwo z filmem z napisami

07 Lis 2008, 22:25

Potrzebne programy: Expressivo 1.2, Audacity, AllPlayer 2.4 lub 3.0, VirtualDub lub VirtualDubMod.
Najpierw zalecam poprawienie napisów, tzn. wymowy. Np. kiedy pisze John, to poprawiamy na Dżon itp.
Kiedy mamy już gotowe napisy włączamy AllPlayera (powinien się włączyć razem z Expressivo) i Trzeba po regulować głośność lektora i filmu. Wciskamy stop.
Następnie włączamy Audiacity, i ustawiamy źródło nagrywania na Stereo Mix. Jeśli mamy już z głośnością wszystko załatwione, to możemy zacząć nagrywać ścieżkę. Odtwarzamy Film i Nagrywamy w Audacity. Po zakończeniu odtwarzania filmu i nagrywania dźwięku, możemy edytować ścieżke dźwiękową (np. jeśli nacisnęliśmy za późno lub za wcześnie Rec). Zapisujemy ścieżkę jako MP3 (Plik--> Eksportuj jako MP3).
Teraz przechodzimy do podmienienia ścieżki dźwiękowej z oryginalnej na tą z lektorem.
VirtualDub(Mod)
Włączmy program VD. Plik--> Otwórz plik wideo, a następnie Wideo--> Kopiowanie bezpośrednie.
Teraz podmieniamy ścieżkę: Strumienie--> Lista strumieni Dodaj (dodajemy nagrana ścieżkę z lektorem) Oryginalną wyłączamy i klikamy OK.
Teraz zapisujemy: Plik---> Zapisz jako (lub po prostu wciskamy F7). No i gotowe:) Robota prosta, ale czasochłonna...
Linki do programów:

http://nedds.pl/Jak-wgrac-lektora-filmu-t10744.html

08 Lis 2008, 00:09

Dziękuję za poradę.Nie wiem czy dam sobie radę,ale myślę że tak.Jutro albo w niedzielę będę próbował i napiszę jak mi wyszło.DZIĘKI

09 Lis 2008, 00:23

Doszłem do VirtualDub.Nie mogłem znależć polskie wersji ani spolszczenia/dodatkowo/.Z angielską wersją nie mogę sobie dać rady.Proszę poprowadż mnie w wersji angielskiej.Z góry bardzo dziękuję.

09 Lis 2008, 12:50

VirtualDubMod z polskim interfejsem: http://www.instalki.pl/programy/downloa ... DubMod.php

09 Lis 2008, 15:06

"Bozz" serdeczne dzięki.Już mam zainstalowany program po polsku.

"LucaS" bardzo Ci dziękuję za pomoc.Jak to przeczytałem to się trochę obawiałem,że sobie nie poradzę,ale dałem radę.Teraz mam to co chciałem.DZIĘKI

04 Sty 2010, 22:49

... Kiedy mamy już gotowe napisy włączamy AllPlayera (powinien się włączyć razem z Expressivo) i Trzeba po regulować głośność lektora i filmu. Wciskamy stop...

Do stworzenia ścieżki dźwiękowej lektora lepiej użyć Subika subik.com.pl zamiast blokować sobie komputer na dwie godziny... ten program zrobi to w kilka minut.
Wyślij odpowiedź