TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Prawo jazdy

Tutaj możecie pisać o czym się tylko podoba, tematyka dowolna... niekoniecznie związana z oprogramowaniem.

Prawo jazdy

Postprzez mateusz x man » 23 Kwi 2008, 18:30

PostUA:

Siemka. Jak pewnie większość z Was chce zrobić prawo jazdy lub już je zrobiła. Ja także chcę i to dość szybko. Możliwość zapisania się na kurs będę miał dopiero w styczniu przyszłego roku. Niestety słyszałem że w lipcu tego roku ma wejść w życie jakaś ustawa dotycząca praw jazdy i ma ona dość radykalnie zmienić cały kurs. Wie ktoś coś o tej ustawie? Z góry dzięki.
mateusz x man
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 09 Cze 2007, 13:15
Miejscowość: Kielce
Pochwały: 2

Postprzez Yoo! » 23 Kwi 2008, 19:57

PostUA:

Awatar użytkownika
Yoo!
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Dołączenie: 28 Cze 2005, 08:53
Miejscowość: PL

Postprzez destyny » 24 Kwi 2008, 07:36

PostUA:

Boże jak Ja się ciesze że mam już to za sobą od prawie roku, teraz tak namieszają że to masakra, ale prawda taka że do tego czasu jeszcze wiele się zmieni. Chłopcy z ul. Wiejskiej mają milion myśli na sekundę.
"Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać."
destyny
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dołączenie: 02 Sie 2006, 09:16
Miejscowość: Łódź
Pochwały: 12

Postprzez kukaszr » 24 Kwi 2008, 08:43

PostUA:

wiem, ze na motor prawko ma byc od 24 lat ;]

dobrze ze mam juz prawko ;]
Chciałbym umrzeć we śnie jak mój dziadek... a nie jak jego pasażerowie głośno krzycząc :D
Awatar użytkownika
kukaszr
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 29 Gru 2005, 12:16
Miejscowość: Poznań

Postprzez Dawid255151 » 24 Kwi 2008, 09:27

PostUA:

Ja też się ciesze że mam już wszystko za sobą z prawkiem ;-) obecnie ciesze się jazdą moją Hondą :P
Przeczytałem tak że takie coś ma być
Możliwość rozpoczęcia szkolenia już w wieku 16 lat w przypadku kursu rozszerzonego o jazdy z osobą towarzyszącą (egzamin i tak w wieku 18 lat).

Tego wyboru odradzam,chodzisz na kurs uczysz sie a i tak zdajesz w wieku 18lat a jazda z osobą towarzyszącą to wielka lipa,musisz jezdzic z kimś kto ma prawko i ta osoba która jest twoim towarzyszem to nie może być pod wpływem alkoholu.
Awatar użytkownika
Dawid255151
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 04 Lis 2007, 18:37

Postprzez kukaszr » 24 Kwi 2008, 11:03

PostUA:

Dawid255151 napisał(a):Ja też się ciesze że mam już wszystko za sobą z prawkiem ;-) obecnie ciesze się jazdą moją Hondą :P
Przeczytałem tak że takie coś ma być
Możliwość rozpoczęcia szkolenia już w wieku 16 lat w przypadku kursu rozszerzonego o jazdy z osobą towarzyszącą (egzamin i tak w wieku 18 lat).

Tego wyboru odradzam,chodzisz na kurs uczysz sie a i tak zdajesz w wieku 18lat a jazda z osobą towarzyszącą to wielka lipa,musisz jezdzic z kimś kto ma prawko i ta osoba która jest twoim towarzyszem to nie może być pod wpływem alkoholu.

wg mnie jest to dobra rzecz!

W moim przypadku często jeżdze z ojcem czy to na działke czy do jakiś sklepów... czyli bym sie najeździł od 16 roku życia ;d
Chciałbym umrzeć we śnie jak mój dziadek... a nie jak jego pasażerowie głośno krzycząc :D
Awatar użytkownika
kukaszr
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Postprzez Dawid255151 » 27 Kwi 2008, 00:11

PostUA:

czyli bym sie najeździł od 16 roku życia ;d

Co to jest 16lat prawko powinno być od 21roku życia człowiek jest bardziej dojrzały.

Kukszar jak jeździł byś autem w wieku 16lat z ojcem a twój ojciec jak by sobie spożył jakieś %(alkohol) to on ma zabrane prawko i ty,taka była propozycja,wyczytałem na necie ;-)
Awatar użytkownika
Dawid255151
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Postprzez destyny » 27 Kwi 2008, 16:42

PostUA:

Co to jest 16lat prawko powinno być od 21roku życia człowiek jest bardziej dojrzały.

Kukszar jak jeździł byś autem w wieku 16lat z ojcem a twój ojciec jak by sobie spożył jakieś %(alkohol) to on ma zabrane prawko i ty,taka była propozycja,wyczytałem na necie ;-)

Egzamin na prawko i tak masz w wieku 18lat, logiczne chyba że osobą z którą jedziesz jest odpowiedzialna za Ciebie, chyba twój tata zdawałby sobie sprawę z tego że musi być trzeźwy....... wydaje mi się że to dobry pomysł ponieważ w trakcie nawet takiej jazdy z ojcem nabierasz doświadczenia które bardzo się przyda już po egzaminie kiedy będziesz jechał sam.......

Dawid a możesz Mi napisać ile Ty masz lat że piszesz że prawko powinno być po 21 roku życia ?
destyny
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Postprzez kukaszr » 27 Kwi 2008, 18:00

PostUA:

prawko od 21 lat tak... ale na C+E i autobusy -bo jest to ogromna odpowiedzialność.

a zwykłe B -mozliwość, jazdy z osobą która bieże odpowiedzialność, i zdawanie własnie tym samochodem, nie jakimiś L z word, w których nie ma wyczucia bo samochody maja przejechane 5tys km a mój elkowy miał nakulane 230tys i jazda była zupełnie inna.

I jeszcze jedno! za jazde bez pasów powinni odbierać prawo jazdy!! Mam wuchte kolegów i koleżanek z "swierzym" prawkiem ale pasów nikt nie zapina...
Awatar użytkownika
kukaszr
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Postprzez destyny » 27 Kwi 2008, 19:04

PostUA:

Ja tam pasy zapinam, przeżyłem już 2 wypadki podczas jednego sam kierowałem, a podczas drugiego siedziałem jako pasażer gdyby nie pasy w oby dwóch przypadkach głową zaliczył bym szybę.......

A co do prawka na autobusy to chyba teraz jest od 21lat(w tym 3 lata posiadania prawka kat. B) maja teraz to zmienić ze będzie można dopiero od 25lat to chyba dobrze.......
destyny
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Postprzez rapod1 » 27 Kwi 2008, 19:13

PostUA:

jezeli dobrze rozumiem to prawko kat B mozna zdawac od 18lat, a zapisac sie 3m-ce przed ukonczeniem 18lat? a nie wiecie jak z kosztami??bo w przyszlym roku w marcu mam zamiar sie zapisac i chcialbym sie upewnic jak to bedzie z nowymi przepisami:)
Awatar użytkownika
rapod1
Postujący
Postujący

Dołączenie: 27 Sie 2006, 20:26
Miejscowość: Tarnów || Kraków

Postprzez LucaS » 27 Kwi 2008, 19:22

PostUA:

Jest tak, że od 16 roku życia mozesz iść na brawko ale na B1. 2 miesiące przed 18stką możesz zapisać się na kurs na kategorie B (wczesniej tylko na B1) i egzmain zdać najwcześniej w dniu 18. urodzin.

A póki co, nie ma nowych przepisów i nic nie wiadomo. Te są aktualne i tak jest, a kiedy wejdą i czy w ogóle wejdą nowe to nie wiadomo. Naczytałem się w necie tego multum bo sam niedługo idę na kurs.

Z innymi kategoriami jest analogicznie, z wyjątkiem D czyli autobusów. Aktualnie trzeba mieć skończone 21 lat. Chcą wprowadzić, że od 24 (po tej tragedii we Francji w wakacje), ale narazie to tylko plany ktore i tak nie wiadomo czy wejdą w życie.
Było, minęło...
LucaS
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 11 Maj 2006, 21:45
Pochwały: 7

Postprzez Dawid255151 » 27 Kwi 2008, 19:43

PostUA:

Dawid a możesz Mi napisać ile Ty masz lat że piszesz że prawko powinno być po 21 roku życia ?

Destyny ja mam 24lat i prawo jazdy kat B,C
Awatar użytkownika
Dawid255151
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Postprzez Mac » 27 Kwi 2008, 21:04

PostUA:

rapod1 napisał(a):jezeli dobrze rozumiem to prawko kat B mozna zdawac od 18lat, a zapisac sie 3m-ce przed ukonczeniem 18lat? a nie wiecie jak z kosztami??bo w przyszlym roku w marcu mam zamiar sie zapisac i chcialbym sie upewnic jak to bedzie z nowymi przepisami:)

Zalezy gdzie u mnie to jest 1200-1500zł choć zwykle 1300zł(jak się uczysz w szkole) plus egzaminy 22zł teoria i 112zł praktyka.
Mac
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 21 Lip 2005, 19:07
Miejscowość: Żywiec
Pochwały: 6

Postprzez kukaszr » 28 Kwi 2008, 12:44

PostUA:

w poznaniu B od 1000zł do 1200,
A od 700zł
C od 1400zł
na wózek widłowy 299zł ;]
Ostatnio edytowany przez kukaszr, 28 Kwi 2008, 17:31, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
kukaszr
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Następna

Powróć do Free Post

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Google [Bot]