Tematy związane z telefonią komórkową.
Zablokowany temat

Re: pre-paid vs abonament?

26 Paź 2010, 21:19

Przebieraj. Wybieraj ? spoko opcja, też każdy wybiera tam usługę pod siebie, brzmi to dobrze i oczywiście po wykonanym przeglądzie pozostałych miksów.. można stwierdzić, że użytkownicy HeyahMIX mogą być zadowoleni. wybierasz jedną i oszczędności od razu więcej..

26 Paź 2010, 23:44

Opcji jest całkiem sporo, można wybrać pakiet obniżający koszt połączeń w sieci, do wszystkim, z jednym numerem bądź wykupić 300 smsów do wszystkich- każdy pakiet kosztuje 10zł.

27 Paź 2010, 16:17

Cztery to faktycznie sporo, ze średnich obliczeń wychodzi to wszystko bardzo kolorowo. Jeśli się nie pomyliłem, to na pakiecie '300 smsów do wszystkich' użytkownik Mixa zaoszczędzi 32 złote, przynajmniej tak wychodzi z prostego rachunku 3 gr * 300 i 14 gr * 300. Darmowych rozmów z jednym numerem obliczyć się nie da na oko, ale wystarczą 23 minuty w miesiącu, aby inwestycja 10 złotych zaczeła się opłacać. Reasumując.. nie taka zła ta promocja.

28 Paź 2010, 09:36

Na początku może się wydawać, że 10zł to dużo, ale jak przekalkulujesz ile możesz na tym zaoszczędzić, to pakiety są naprawdę opłacalne. Niby umowa podpisana i stawki są stałe, ale jednak operator wychodzi na przeciw swoim użytkownikom i dba o nich mimo tego, że i tak przez określony umową czas będą korzystali z jego usług.

28 Paź 2010, 16:24

ja sie zgodze z Amarain. w budowaniu ofert potrzebne jest indywidualne podejscie i takie pakiety daja spora mozliwosc manewru. niezaleznie czy to sa abonamenty w orange czy inne sieci, i inne oferty, to mysle, ze taki pomysl wlasnie sie sprawdza.

28 Paź 2010, 17:44

no tak, narzucanie czegoś, przykładowo, że podwyższają Ci kwotę zobowiązania o 10 złotych i sami dają Ci jedną z ofert mija się z celem. Z klientem tak nie można. Dwie taryfy to już jest wybór, cztery różne taryfy to duże pole do popisu. Tak jak Amarain mówi, można zaoszczędzić i to dużo, trzeba tylko wiedzieć czego się chce, a nie ciągle marudzić ;)

28 Paź 2010, 21:59

Dzięki pakietom stawki nie są zamrażane na cały czas obowiązywania umowy jak to ma miejsce wielu abonamentach. Teraz można je dowolnie obniżać i gadać za tyle, co w prepaidzie.

29 Paź 2010, 11:01

co do heyah, to promocja jest faktycznie bardzo atrakcyjna, ale z drugiej strony nie wiem czy jedna promocja może być powodem do wybierania operatora. Istotne jest też , co dana sieć oferuje dodatkowo. Dla mnie najkorzystniejsze w tym wypadku byłyby pakiety internetowe, których tutaj brakuje. Przy cenie 10 zł w Orange można aktywować orange world , gdzie ma się nieograniczony dostęp m.in. do Facebooka, Fotki, wiadomości, wikipedii etc. Tutaj trochę mi tego brakuje, ale jeśli miałabym coś wybrać to na pewno byłby to pakiet smsów.

29 Paź 2010, 11:02

W abonamentach powinny być dostępne bardzo tanie taryfy jak i drogie, przeznaczone dla wymagających. Tak właśnie chyba jest, prawda? Mimo wszystko z tego co czytałem to liczba korzystających z abo zmniejsza się na korzyść pre-paidaów, co świadczy o tym, że Tak-tak oraz inne oferty pre-paidowe są atrakcyjne. W abonamentach nie ma tak dobrych ofert.

29 Paź 2010, 16:23

oj nie wiem. ja tradycyjnie posluze sie orangem, bo te oferte przynajmniej znam. w tej chwili oferta jest profilowana, tzn. mozesz dobrac sobie minuty, smsy albo dane po sieci. podstawa jest jakas oferta o konkretnym proflu (delfin rozmowy, pantera net, pleikan smsy), do niej mozesz dobierac pakiety. w gruncie rzeczy to mozna dobrac sobie bardzo dokladnie do wlasnych potrzeb. nie ma teraz takeigo prepaida, ktory mozna profilowac do tego stopnia

02 Lis 2010, 18:27

Te oferty uważam za trochę mało elastyczne- z jednej strony wybierasz to, co najbardziej Ci pasuje w danym momencie, ale co zrobisz jak Twoje preferencje się zmienią, a umowa podpisywana jest przecież na dłuższy czas. Dlatego właśnie uważam, że w chwili obecnej znacznie bardziej opłacane są prepaidy, chociaż sama poza Heyah korzystam także z abo w Orange.

04 Lis 2010, 01:41

Ja od zawsze korzystam tylko z prepaidów, (od 2 lat z Heyah) na abo wielokrotnie miałem zamiar przejść, myślałem, że może być lepiej, ale jednak w porę się ocknąłem. Abonamenty nie są fajne, ze względu chociażby na zobowiązania. Za każdym razem bym żałował, bo często zmieniały się moje średnie miesięczne wydatki na telefon, a w abonamencie muszę się deklarować. W "Łapce" wszystko mi pasuje i dopiero tu zacząłem oszczędzać na rozmowach. Zresztą, jednemu może to pasować, a drugiemu wcale.

06 Lis 2010, 17:59

Abonamenty mają wiele zalet, ale w przeciwieństwie do prepaidów, ich użytkowników nie obowiązują nowe bonusy i promocje, jako że umowa została podpisana na okreslonych warunkach, które zmianom z reguły nie ulegają. Nie jest to zbyt korzystne, zwłaszcza teraz, gdy w prepaidach tak często pojawiają się podwójne czy potrójne doładowania.

08 Lis 2010, 21:55

Nie da się jednoznacznie stwierdzić co lepsze - pre-paid czy abonament. Z jednej strony w abonamencie mamy darmowe minuty i dotowane telefony, a z drugiej utrzymanie telefonu w pre-paidzie wychodzi bardzo tanio. W Tak Tak jest to np. coś koło 16 zł (nie wiem jak w innych sieciach). Mój przedmówca ma jak najbardziej rację, że użytkownicy pre-piadów są co jakiś czas bombardowani promocjami (np. pakietem 1000 minut za 9 zł również w TT), a w przypadku umowy abonamentowej podpisujesz cyrograf na 2-3 lata i nie masz za dużego pola do manewru w tym czasie. Podsumowując - wybór jest rzeczą baaardzo indywidualną.

09 Lis 2010, 19:00

Niektórzy operatorzy starają się obniżać koszty i w abonamentach i w mixach. Nie jest to bezpośrednie obniżanie stawek, ale oferowanie pakietów pozwalających je obniżać. Na przykład ostatnio Heyah wprowadziła w mixie pakiety zmniejszające ceny połączeń i smsów, np. taniej do wszystkich, taniej w sieci, 300 smsów do wszystkich i darmowy numer. Za pakiet taki trzeba zapłacić 10 zł, ale później kasę tą można wykorzystać na dowolny cel.
Zablokowany temat