Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

Problem po zmianie nagrywarki?!

03 Maj 2011, 11:59

Witam!
Otóż...do niedawna miałem nagrywarkę ATA.Zapisałem na płytę "Cichy Boot" i "Norton Ghost",którym zapisałem obraz partycji C: z systemem i co jakiś czas gdy coś się działo z systemem odnawiałem go przy pomocy "Ghosta".
Wkładałem płytę,wybierałem CDRom boot i po załadowaniu się "Cichego Boota" wpisywałem komędę C:ghost.exe i ładował mi się "Norton Ghost",którym ładowałem obraz dysku C: wcześniej zapisany.
Niestety...po zmianie nagrywarki na SATA nie mogę załadować "Norton Ghost"?.. wkładam płytkę , CDRom boot i ładuje mi się "Cichy Boot" tu wszystko gra..ale jak potem wpisuje kommęde C:ghost.exe ,to pisze "Bad command or filename-"C:ghost.exe".Próbowałem różnych komend zmieniając C: na A,B,D,E,F,G itd. i to samo?
Może ktoś robi lub robił coś podobnego i może mi podpowiedzieć coś na ten temat?
Pozdro!

Re: Problem po zmianie nagrywarki?!

03 Maj 2011, 14:09

Nigdy nie bawiłem się tak, ale może błędem jest to.

C:\ghost.exe

03 Maj 2011, 14:37

Być może...ale jak miałem CDRom ATA to wszystko grało.a tu wpisywałem prawie cały alfabet i ciągle nic?
Wczoraj podpiołem swoje stare CDRom i wszystko było OK...a jak na nowym SATA to to ciągle nic.?

03 Maj 2011, 15:42

Pacior napisał(a):Witam!
ale jak potem wpisuje kommęde C:ghost.exe ,to pisze "Bad command or filename-"C:ghost.exe"
Pozdro!

Jeśli już to C:\ghost.exe

W razie czego zawsze można wrzucić tego typu narzędzia na pendrive i z niego zbootować środowisko, w którym później uruchomisz niezbędne aplikacje jak Ghost.

W przypadku dalszych problemów proponuję darmową alternatywę CloneZillę. Wpierw przywróć stary obraz Ghostem (na starej konfiguracji sprzętowej pisałeś że działa), później utwórz obraz partycji programem CloneZilla.

03 Maj 2011, 18:08

Ja również polecam CloneZilla`ę.

03 Maj 2011, 22:34

Dzięki bardzo za podpowiedzi.
Spróbuje ..od około 10 lat używałem Ghosta...ale może czas się przestawić na coś nowszego.
A ta "Clone Zilla" też jest w Dosie jak Ghost? Czy to robi się z windy?

04 Maj 2011, 17:33

Tak samo jak w Norton Ghost.
Wyślij odpowiedź