[color="red"]DANE TECHNICZNE[/color]
- Kod: Zaznacz wszystko
ZASILACZ: OCZ GameXStream 600W
PROCESOR: AMD Phenom(tm) II X4 940 Black edition
PŁYTA GŁÓWNA: GA-MA790X-UD4
PAMIĘĆ: PATRIOT DDR2 2 x 2GB (1066 MHz)
DYSK: SAMSUNG HD322HJ ATA Device
KARTA GRAFICZNA: ASUS ATI Radeon HD 4890 Voltage Tweak
NAPĘDY: HL-DT-ST DVD-RAM GH22LS30 ATA Device
DODATKI: PENTAGRAM CERBERUS P-6371, HP psc 1219 all in one
SYSTEM OPERACYJNY: Microsoft Windows Vista Home Edition X64
[color="yellow"]OPIS PROBLEMU[/color]
Witam,
Mój komputer ma już rok czasu odkąd go sama złożyłam. Jednak od jakichś 2 miesięcy co jakiś czas pojawia się taki problem, a mianowicie: w momencie gdy uruchamiam stację ze stanu \"wstrzymania\" nagle wszystkie wiatraki wskakują na maksymalne obroty i cały czas się obracają, komputer nie wykonuje rozruchu, a na karcie graficznej świeci się czerwona dioda. Przytrzymanie przycisku \"Power\" nie reaguje aby wyłączyć komputer - wiec zostaje mi tylko wyłączenie listwy. Co ciekawe, gdy przycisk listwy szybkim ruchem wyłączę i włączę, to wiatraki nagle zwalniają i komputer otwiera się w tym samym momencie w którym go zostawiłam (przy \"stanie wstrzymania\") lub uruchamia się normalnie jeżeli dopiero co załączam komputer. Ta sama sytuacja zaczyna się coraz częściej powtarzać nawet przy normalnym uruchamianiu stacji, w dniu dzisiejszym 5-krotnie próbowałam wystartować i ciągle to samo - boje się że ten problem może doprowadzić do zwarcia na podzespołach.
W ogóle cała sytuacja wygląda jak by z napięciem było coś nie tak, skoro nagle przy rozruchu wszystko pracuje na maksymalnych obrotach. Sprawdziłam kalkulatorem ze strony Asusa, że zasilacz 600wat to jest wymagane minimum do parametrów mojego komputera – może tu też leży problem, bo kalkulator nie brał już pod uwagę dodatkowego urządzenia jakim jest mój Pentagram oraz drukarka.
Jeżeli możecie mi jakoś pomóc to będę bardzo wdzięczna