TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Mam taki malutki problem: mój komputej żyje włąsnym życiem, chwile się resetuje i wyświetka sie komenda STOP i tam jakies cyferki, co mam zrobic zeby zaczol normalnie działać? słyszałem ze cos trzeba uaktualnic stery od płyty głównej ale nie wem. czy to coś da. prosze o odp.
Opisz dokladniej co sie dzieje.
W jakich monentach sie restartuje,np podczas grania itd itp ?
Jaka masz konfiguracje tego kompa
Jaki to jest kod bledu ?
po 1 to nie zerżnolem emblematu tylko mój nie chcial wejść(jak znajde inny lepszy to zmenie )
po 2 formata robilem 3 dni temu po 3 win.xp SP 2; 1024 ram DDR TwMost9czy jak to sie tam pisze); grafika to gf FX 5500 256 mb i 128 bit; P4 HT 2.6 ; płyta to MSI neo2 . coś zapomniałem? chyba nie.
po 4 to resetuje sie zawsze, moge pisac, grać, słuychać muzyki, nawet kilkać na folder...
po 5 to jak jest ten komunikat to jest STOP i pełno cyferek, ale oczywiście ich nie pamiętam.
jonny napisał(a):Resetowałeś BIOS .Jeśli nie to reset .Mam nadzieję że umiesz ustawić biosa .Najlepiej to wył. kompa z sieci i wyjmij baterie z płyty na 2o min.
Masz rację że to mogą być pamięci ale czy nie BIOS wszystko zaczyna i od jego ustawień zależy jak system przejmie władzę nad wszystkim .Przekonałem sie nie raz że BIOS potrafi wiele popitolić -potrafi sam się przestawieć jak ma np. słabą baterie.Nauczyłem się zawsze szukać przyczyn od poczatku.Oczywiści MEMTEST to dobra rada,niech spróbuje zanim otworzy kompa.
jak dzialała ten cały program bo nie moge go załaczyć!? ściagnołem, uruchamiam install, wpisuje A (od dyskietki), wkladam dyskietke, cos tam robi i ekran od tego programu znika!! co robic!
A na dyskietce co masz?? Uruchamiasz ponownie włazisz do biosu jako first boot device dajesz dyskietke second dysk. Dyskietka do stacji i jak sie spyta czy zbotować to tak i masz po kolei napisane.
@jonny
Słaba bateria nie ma nic do rzeczy. Ona podtrzymuje ustawienia jak BIOS jest dobry to wszystko prawidłowo wykryje na defaultowe ustawienia i nic sie nie dzieje. Jedynym uniedogodnieniem jest dziwna godzina. I kompa otwiera sie tylko jak nie działa Biosowe przywracanie na default(czytaj do biosu nie da sie wejść). I złuzy do tego specjalna zworka a nie wyjmowanie baterii.
właśnie że na dyskietce nic nie ma, najpierw spojrzałem czy jest pusta,poźniej sformatowałem ją dla pewności, później właczyłem install i jak wpisałem A (od dyskietki) to coś tam słychać że działa robi coś a jak później otwieram dyskietke to wyskakuje komunikat, że dysk nie jest sformatowany i czy chce go sformatować, jak nie to patrze na dyskietke i jest nadal pusta, a późnje zrobilem to samo i nadal nic. Patrzylem na dyskietkach które dzałały poprawnie, a 2 są nowe, o cochodzi z tym shitem.