TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Problem *TEMP Procesora*

Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.

Problem *TEMP Procesora*

Postprzez s_fst » 15 Sie 2009, 13:25

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.2) Gecko/20090729 Firefox/3.5.2

Witam

Postaram sie jak najlepiej opisać problem , wiec pewnego razu postanowiłem wyczysic komputer bo był zawalony kurzem , radiator , wentylatory itp a później zrobic format dysków ;).
Wszystko poszło bez problemów , wszystko wyczyscilem , zdjełem radiator przeczysciłem wentylator na nim , usunełem starą paste termoprzewodzącą i nałozyłem nową (Mx-1) dając krople na srodek procesora i zakladajac radiator dociskajac go zeby pasta sie rozeszła.

Przy instalowaniu windowsa , przy oknie z "Instalator kopiuje pliki" (Ta 1 faza z niebieskim ekranem) , komputer zgasł" . Odczekałem chwile , wlaczyłem go ponownie , wszedłem do biosa i temperatura procesora była bardzo podniesiona 45-50. Wylaczylem PC , zdjelem radiator i nalozylem jeszce raz .Po tym juz nie bylo problemow ale temp i tak była wysoka mniej wiecej 45 .
I przy nastepnej fazie 'Instalowanie windows' (tam gdzie są reklamy windowsa i kursor) Pc znowu zgasł . Potem juz probowalem wszystkiego , lacznie z iloscią pasty , ustawieniem radiatora nieco inaczej , ale i tak PC zawsze gasł a temp była b.wysoka(BIOS). (Dotykałem radiatora jak najbliżej procesorai był gorący).Wiec zaniosłem dysk do kolegi ktory mi zainstalował windows , u siebie wszystko poinstalowałem.Temperatury z everesta zaraz po zainstalowaniu wszystkiego w zalaczniku . Problem nie znikł gdyż np przy rozpakowywaniu dużego pliku , włączenie jakiejkolwiek praktycznie gry , 2-3 min i komp gaśnie. Wlaczajac go ponownie w BIOSIE jak i w EVERESCIE mam dużą temp procesora 40-50 .

Dodam , że ustawiłem w BIOSIE alarm po przekoczeniu 60 stopni procka . I ok słychac go np własnie przy instalowaniu xp , ale po formacie i wlączeniu gry , PC wyłącza sie bez alarmu , obstawiam ze jest wielki skok temp np z 30 do limitu i PC off.

Kolega mówił ze pewnie jest to wina podstawki , że cos tam radiator za słabo dociska do procesora .

Sorry , że tak bardzo sie rozpisałem ale chciałem jak najlepiej opisać problem i tak samo prosze o jakies porady do rozwiązania problemu .
(Jestem z małego miasteczka i mamy 1 serwis który zrobiłby mi to dopiero za jakies 2 -3tyg , dlatego zwracam sie do was).

Sprzęt.

AMD Athlon 64 x2 5200+

GIGABYTE GA-M56S-S3

GIGABYTE GeForce 8600GT

Patriot 2 GB Dual 667 mhz

Seagate 250 GB

MODECOM MC-350 350W
Załączniki
1.JPG
Screen z everesta zaraz po formacie
1.JPG (31.14 KiB) Obejrzany 803 razy
s_fst
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 15 Sie 2009, 13:21

Re: Problem *TEMP Procesora*

Postprzez dawid02pl » 19 Sie 2009, 21:53

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.2) Gecko/20090729 Firefox/3.5.2

Hmmm resetowanie sie to moze wina zasiacza.. a te temp 40-50stopni sa w pozadku jak na ten procesor, mysle ze przy stresie jak osiagnie 65-75 stopni to nic mu sie nie stanie
dawid02pl
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 23 Lip 2007, 22:49

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]