TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

problem z biosem

Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.

problem z biosem

Postprzez nalep84 » 16 Lip 2008, 19:29

PostUA:

witam Mam problem z biosem tzn kiedys troszke w nim namieszałem tak że komputer nie chciał wogóle odpalić he ;/ wcisnąłem optimizer czy coś w tym stylu;/ Grzebałem tak długo w biosie aż komp jednak odpalił ale to już nie to samo co przed moim że tak powiem majsterkowaniem;/ Czy jest jakis sposób by naprawić go jakoś ?? jestem zielony kompletnie jeśli chodzi o bios choć wiem jedno - lepiej tam nie buszować he ;/ Byłbym naprawde wdzięczny jeśli by mi ktoś pomógł :) Pozdrawiam
NALEP
nalep84
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 16 Lip 2008, 19:12
Miejscowość: KATOWICE

Postprzez acoanic_radka » 16 Lip 2008, 19:43

PostUA:

Najszybszym sposobem na resetowanie ustawień biosa jest wyciągnięcie baterii w płycie głównej. Dobrze by było gdybyś wcześniej podał swój model płyty głównej, bo nowe modele mają pamięć flash więc nic nie da wyciągnięcie baterii co najwyżej reset zegarka :D. Drugą możliwością jest przełączenie zworek obok baterii. Jak pierwszy sposób nie pomoże to opisze drugi.
Tak mnie wychowali: Ojczyzne kochać trzeba i szanować , nie deptać flagi i nie pluć na godło.
Awatar użytkownika
acoanic_radka
Postujący
Postujący

Dołączenie: 23 Lip 2005, 18:24
Pochwały: 1

Postprzez nalep84 » 16 Lip 2008, 21:30

PostUA:

czyli najlepiej gdyby zrobil to ktos co ma jakies pojecie pewnie ?? bo z tego co opisujesz to czuje ze gdybym ja to robil to komp by już na amen pad he :-/
NALEP
nalep84
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez nalep84 » 16 Lip 2008, 21:33

PostUA:

niewiem czy wstyd czy nie ale jak opisujesz ten pierwszy sposob to nie mam pojęcia za co sie złapać :-/ Pozostaje mi chyba oddać do serwisu kompa co ? i zabulić trocha;-/ :sad:
NALEP
nalep84
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez acoanic_radka » 16 Lip 2008, 22:00

PostUA:

Z wyciągnięciem baterii jest tak..
1. Odłącz kompa od zasilania
2. Rozkręć obudowę
3. Na płycie głównej znajdź "baterie" czyli takie malutkie, płaskie, metalowe, okrągłe itd :D
4. Wyciągnij ją delikatnie, uważaj żeby ci nie wyskoczyła
5. Odczekaj np. minute czasu
6. Wsadź ją i problem powinien zniknąć
7. Podlacz kompa do zasilania i uruchom.
Tak mnie wychowali: Ojczyzne kochać trzeba i szanować , nie deptać flagi i nie pluć na godło.
Awatar użytkownika
acoanic_radka
Postujący
Postujący

Dołączenie: 23 Lip 2005, 18:24
Pochwały: 1

Postprzez nalep84 » 17 Lip 2008, 06:36

PostUA:

oki spróbuje dzis to zrobic :-) mam nadzieje ze nie namieszam bardziej he:-) Ps ale po tym wyciagnięciu tych bateryjek nic sie nie stanie chyba co?? w stylu ze komp jus nie odpali wogole ?? wiem moze przesadzam ale ostrozności nigdy za wiele a tym bardziej ze bede takie cos pierwszy raz robic
NALEP
nalep84
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez huber2t » 24 Lip 2008, 10:54

PostUA:

Wyciągniecie bateri na kilka sekund czy dłużej powoduje usunięcie pamięci cmos czyli ustawien Biosu i wczytanie domyślnych
Awatar użytkownika
huber2t
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 21 Mar 2008, 10:07
Pochwały: 42

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]