Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

Problem z dwoma dvd-romami -nie wykrywane przez windows

03 Mar 2006, 20:24

Witam! Mam płyte asrock i dotychczas miałem jeden dvd-rom a teraz dokupiłem nagrywarke dvd... ale pc nie widzi jej... dpiero jak sie odłączy dd-rom to działa... ktoś poleca jakis program? albo cos?

03 Mar 2006, 21:00

Sterowniki do płyty i czy aby zworki dobrze ustawione??
A bios widzi nagryware??

03 Mar 2006, 21:27

widzi. pod warunkeim ze jest tylko i wyloncznie ona podpięta pod kabel ata. gdy mam podłączone oby dwa nie wykrywa ani jednej

kolejne pytanie: ta nagrywarka odtwarza wszystkie typy dvd +/- r ale na ikonce jest dvd - r i jak mozna przestawic na dvd +... bo nie chce czytac mojch plyt ;/

03 Mar 2006, 21:34

kukaszr napisał(a):kolejne pytanie: ta nagrywarka odtwarza wszystkie typy dvd +/- r ale na ikonce jest dvd - r i jak mozna przestawic na dvd +... bo nie chce czytac mojch plyt ;/

Niestety nie da się tego zmienić, od dzisiaj będziesz musiał kupować płyty - r. Ja tak samo mam. :wink:

03 Mar 2006, 21:37

nie pto kupowałem nagrywarke ze wszystkimi opcjami... ;) moj kolega ma dvd+r iwszystkie filmy jak idziemy ogladac przynosi na dvd + więc musi u mnie dzialac :twisted: :twisted: tylko jeszcze nie wiem jak to zrobić ;/

04 Mar 2006, 09:58

kukaszr napisał(a):nie pto kupowałem nagrywarke ze wszystkimi opcjami... ;) moj kolega ma dvd+r iwszystkie filmy jak idziemy ogladac przynosi na dvd + więc musi u mnie dzialac :twisted: :twisted: tylko jeszcze nie wiem jak to zrobić ;/

Jak twój kolega ma dvd + i film ma na + to logiczne że działa :) A jak masz dvd - to plus raczej nie wejdzie, sprawdź czy napewno DVD + i - .

04 Mar 2006, 10:34

no są wszystkie + i -...

04 Mar 2006, 15:44

kukaszr napisał(a):widzi. pod warunkeim ze jest tylko i wyloncznie ona podpięta pod kabel ata. gdy mam podłączone oby dwa nie wykrywa ani jednej

zworki
nagrywara master dvd rom slave. Jeśli na ten sam kabel i wszytsko gra.

Jaki masz model tej nagrywarki??

05 Mar 2006, 11:24

nie wiem co to są zbytnio te zawroki ;/ mam podłączony kabel ATA i zasilający... model to: LiteOn SH-M 160 p 6

Chyba ze to wina plyty glownej, moze mozna tylko na niej mniec jeden cdk

05 Mar 2006, 22:19

Nie to nie wina mobo.
Tam gdzie wpinasz kable powinno być obok napisane master,slave. A pod master/slave zworka. W dvd-romie przełóż ją pod slave a w ngrywrce pod master i powinno pomóc. Jutro jak sie mi bedzie chciało moge zrobic foto.

06 Mar 2006, 10:19

Okej Mac jak zwykle uratowałeś mnie z opresji! Dziękuje bardzo ;) Wszystko działa
Wyślij odpowiedź