TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Problem z dyskiem Samsung HD250HJ

Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.

Problem z dyskiem Samsung HD250HJ

Postprzez Qoopot » 23 Gru 2007, 02:45

PostUA:

Witam. Tworzę temat ponieważ dzisiaj zakupiłem ten wlasnie dysk i moja plyta glowna nie chce go wykryc. Temat zakladam po przejrzeniu calego google i setki stron i nie ma nigdzie opisanego mojego problemu.

Moja plyta to Asrock K7VT4A Pro
http://www.asrock.com/mb/overview.asp?M ... A%20PRO&s=

a Dysk Samsung HD250HJ
http://www.samsung.com/global/business/ ... &ppmi=1157

z tego co wiem dysk jest na Sata II a moja plyta na Sata I ale także z tego co czytalem w sieci nie ma z tym problemu ( w moim przypadku jest inaczej ), przestawia sie zworkę na dysku i hdd chodzi na Sata I. W tym rzecz że w moim samsungu nie ma rzadnej zworki oprocz tych które są od mastera i slave. Oczywiscie na dysku takze nie bylo ich opisu, musialem ich szukac na stronie samsunga. Probowalem juz wielu rzeczy. Dysk jest napewno sprawny bo na płycie głównej z Sata II chodzi bez problemu.

Macie jakies pomysly jak przełączyć go na Sata I? W PDF na stronie samsunga czytalem że trzeba to zrobic w ich programie dla mojego modelu dysku. Ale jak mam to zrobic skoro wogole mi go nie wykrywa BIOS?
...:::Generation Of Trance:::...
Awatar użytkownika
Qoopot
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 20 Sty 2005, 10:39
Miejscowość: Lublin

Postprzez Mac » 23 Gru 2007, 10:14

PostUA:

Jeśli ma zworki master/slave to jest to dysk IDE... Sata nie mają takich zworek...
Mac
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 21 Lip 2005, 19:07
Miejscowość: Żywiec
Pochwały: 6

Postprzez Qoopot » 23 Gru 2007, 10:32

PostUA:

Nie jestem pewny czy to sa zworki do master/slave bo wogole nie sa podpisane na dysku ale w PDF na stronie samsunga jest że to sa właśnie od master slave. Dysk nie moze byc na IDE z prostej przyczyny że ma wejscia na SATA
Awatar użytkownika
Qoopot
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez Mac » 23 Gru 2007, 15:16

PostUA:

To w takim razie to jest ta zworka od sata/sata2. Innej możliwości nie ma.
Mac
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 21 Lip 2005, 19:07
Miejscowość: Żywiec
Pochwały: 6

Postprzez Qoopot » 23 Gru 2007, 15:39

PostUA:

tylko nie mam pojecia jak ja przestawić. w rzadnym manualu jej nie ma.

wogole teraz dopiero zauwarzylem że mi płyta nie daje zasilania do dysku dlatego go wogole nie wykrywa. przy zmianie zasiliacza jest to samo a jak podlłaczam do innej plyty z innym zasilaczem to dysk rusza.
Awatar użytkownika
Qoopot
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez buzu » 24 Gru 2007, 13:18

PostUA:

Zainstalowałeś stery Sata ?
Alter alterum docet.
Awatar użytkownika